Vain JKL-jutut X 6

Saan usein vierailta ja uusilta tuttavuuksilta kyselyitä siitä, että mistä olen kotoisin. Muutin Jyväskylästä Helsinkiin noin seitsemän vuotta sitten (apua, en ollut tajunnut, että siitä on jo niin kauan!) ja vaikka koti onkin jo pitkään fyysisesti ollut täällä, voisin todeta minussa asuvan kuitenkin edelleen pieni jyväskyläläinen. Tai tuskin semmoinen kotikaupungin side kovin helposti katkeaa, varsinkin jos on asunut samassa paikassa lähes koko ikänsä. Tuossa seitsemässä vuodessa olen (ainakin melkein kokonaan) karistanut Jkl-murteen, joka tosin välillä saattaa nousta pintaan, jos juttelen esimerkiksi puhelimessa jonkun jyväskyläläisen kaverin kanssa. Pohdiskelin tässä, että mitä erityisjuttuja jyväskyläläisillä on? Siis semmoisia, jotka vain jyväskyläläiset tietävät?

Keksin ainakin nämä seuraavat:

 

Bussi on LINKKI. Ja sehän on ihan selvää. ”Odottelen tässä linkkiä”, ”Tuun sinne linkillä”, ”Postissa tuli uudet linkkiaikataulut”. ”Linkkipysäkki”, ”Linkkikortti”. HAHA! Olen itse aina käyttänyt paljon myös bussi-sanaa, mutta vasta joskus teininä alkoi ymmärtää, ettei tuo itselleen niin itsestäänselvä sana linkki ole ehkä aivan niin maailmanlaajuinen kun olisi ajatellut.. Eräs helsinkiläinen ystäväni oli nimittäin meillä joskus yläasteella kyläillessään aivan suu auki selittäessäni linkistä. Ja siis, sana linkkihän tulee tietysti linja-autosta.

Eppu, toppu, kolkki, nelkki, viikki, kuukki… ”Joskus kerran viikkiluokalla..” Näiden suhteen olen kokenut erityisen paljon ihmettelyä, vaikka vasta ihan viimeaikoina tajusin, että tämä taitaa olla joku ihan meidän jyväskyläläisten oma juttu. Puhutaanko muualla kun Jyväskylässä nelkki- tai kuukkiluokasta? 😀  Haha! Melkein aina kun selitän jotain mitä olen tehnyt ”kuukkiluokalla” on vastapuolen reaktio lähinnä anteeksi mitä?

Ainakin omassa nuoruudessani teineillä oli niin monta yleistä hengauspaikkaa. JK:n takana (:D), Harjulla, Alban rannassa, Viitaniemen rannalla.. Ja mitä näitä nyt edes oli. Toki sitten tiettyjen tapahtumien aikana Yläkaupunki ja Satama vetivät paljon porukkaa. En tiedä tosin mitkä niitä nykypäivän yleisiä hengailupaikkoja ovat? Jyväskyläläisillä on paljon semmoisia yhdistäviä eventejä, jonne valtaosa asukkaista osallistuu. Joulukadun avajaiset, Vappuna keskustaan tai Lounaispuistoon, Juhannuksena katsomaan Jyväsjärven rantaan Ainolanrannan kokkoa ja mitä näitä nyt onkaan. Unohtamatta tietysti iltasoittoa, joka koittaa kesäisin jokaikinen ilta (oliko se klo 20?) ja kaikille jyväskyläläisille se on niin perusjuttu, ettei siihen edes juurikaan kiinnitä huomiota. (Harjun vesitornista siis soitetaan koko kaupungille ”iltasoittona” tunnettu ”Laulu synnyinseuduille”.)

Varmaan yleisin kohtaamispaikka ihmisille on ”kompassilla” tai Sokoksen ovilla. Tai ainakin ennen oli 😀 ”Nähdään Sokkarin edessä tai kompassilla!” Onko näin edelleen? Joskus tuli treffattua myös ”Forumin alhaalla”, vähän riippuen siitä mistä tuli ja minne oli menossa.

Jyväskylässä on oikeasti todella kivoja harrastusmahdollisuuksia, esimerkiksi talvisin Jyväsjärven päällä luistelu ja lenkkeily. Kuinka siistiä se olikaan?! Ja toisaalta sitten melko harvinaista. En itse ainakaan tiedä Helsingissä ainuttakaan paikkaa, jossa pääsisi luistelemaan suhteellisen pitkää matkaa järven jäällä? Juuri vähän aikaa sitten kerroin tästä Tommille. Yksi suosikki-lenkkireiteistäni kiersi juurikin Jyväsjärven ympäri, joka järven ympärysmittana on monelle jyväskyläläiselle semmoinen tietynlainen virstanpylväs. Tiedättekö kun lenkki on sopivan mittainen kun kiertää ainakin toisen puolen ympäri Jyväsjärveä sillan kautta. Ja hei! Aalto Alvari uimahallina on myös mielestäni edelleen paras uimahalli, jossa olen käynyt. Vitsi kun tuli ikävä! Kuinka kivaa olikaan pienenä laskea mäkeä ja leikkiä aalto-altaassa??

Keväällä kirjoitin postauksen pienemmän kaupungin yhteisöllisyydestä ja siitä, kuinka Jyväskylässä oli paljon asukkaita yhdistäviä aktiviteetteja. Ja oikeasti, kuinka paljon jo pelkästään murre yhdistää! Siis aina kun juttelen jonkun jyväskyläläisen kanssa, pääsee Jkl-murre oikein valloilleen ja tuntuu niin kotoisalta. Vähän kun normaalisti asuisi jossain toisessa maassa ja pääsisi pitkästä aikaa kotimaahan. Ihan totta! Sen oikein huomaa kuinka innostuu ja murre hiipii esiin! Lähteeköhän murre koskaan kokonaan pois?

Tuttuja juttuja? Onko muilla jyväskyläläisillä jotain lisättävää?

 

28 vastausta artikkeliin “Vain JKL-jutut X 6”

 1. Mikä se kompassi on? Entinen kuopiolainen täällä kyselee 🙂 Jyväskylässä on tullut käytyä jonkun verran töitten puolesta ja tietty Killerillä, kopotikopoti

  1. Keskellä kävelykatua on maahan tehty kompassi, siinä Asemakadun ja Kauppakadun risteylsessä.

   Meillä oli rallit pitkään the juttu mennä keskustaan, vielä kauan se yhdisti vaikka kaverit asui jo muualla. 17v poissa, mutta kun mummilat, kummilat, enolat ja muut Jkylässä, niin tulee käytyä tiuhaan! 🙂

  2. Katja ehtikin tuossa vastata, ettå se on siinä Forumin, Jyväskeskuksen, Sokkarin ja Torikeskuksen välissä keskellä Kauppakatua 😀

 2. Ahahaahahaa niin totta nämä!! Mun mies ei edelleenkään usko, että oikeesti jossain sanotaan kolkki, nelkki, viikki ja kuukki! ? ja linkkiä ei kukaan Tampereella ymmärrä. Tosin en nykyään enää käytä sitä ollenkaan, vaan bussia. Mä kuulen myös paljon sitä, että venytän vokaaleja hassusti. Tämäkin taitaa olla jyväskyläläisten tapa. ?

  Terkuin,
  Teresia

  1. Joo sama, ei meilläkään uskota, että tuo voi olla totta 😀 Mä olen ehkä vähän päässyt eroon siitä venyttämisestä, mutta kyllä sekin sitten joskus pääsee valloilleen 😉

 3. Tutun kuuloista ☺

  Itse ollessani teini ysärillä JKL:ssä, oli keskustassa selvät aluejaot:

  JK:n ympäristö: Lökäpöksyt ja trenditytöt

  Kirkkopuisto: Hipit

  Väinönkeskuksen ympäristö: ”bläkkärit” (eli rokkarit ym.)

  Forum ja sen ympäristö, sekä assa: Amikset

  Walkers: Skinit

  Olisi kiinnostavaa tietää, miten mestat on menneet Helsingissä vai onko niitä ollut ollenkaan.

  1. Niinpä, en itsekään osaa sanoa millainen tuo jako on ollut Helsingissä. Vaikka itse olinkin vasta 2000-luvulla teini, niin olivat nuo jaot edelleen silloin kyllä vahvat! Hassua nyt ajatella 🙂

 4. Ihania muistoja, aika kattava lista ??
  Tuttuja hengauspaikkoja ja nostalgiaa 😀 mulla tulee Jklstä mieleen grillit (oliko se taksari se kauhea annos), Kuokkalan keskusta ja kuinka jkl keskusta on enemmän täynnä yöllä klo 04 kuin ikinä päivisin 😀 ja se clubien ja baarien määrä on aina yhtä yllättävä 😀

  Suurin osa ystävistä on muuttanut pois ja itsekin asun kaukana jenkeissä. Musta oli jännä tunne kiertää Jyväsjärveä ympäri rattaiden kanssa ensimmäistä kertaa, tuli yllättävän aikuinen olo 😀

  1. Niinpä 🙂 Ja hei tuo on myös niin totta, että öisin kaupunki on enemmän elossa kuin milloinkaan päivisin! Ihan ihme homma! Hassua myös kuinka yhteen sumppuun nuo kaikki baarit ja yökerhot ovat keskittyneet, eihän KUKAAN käy baareissa sen Väinönkatu (?) + Kauppakatu-kompleksin ulkopuolella. Tosin eihän muualla olekaan sitten kai muuta kun niitä kapakoita? 😀 Mulle iski himo vaunulenkille Jyväsjärven ympäri, haha!

 5. Haha, mies on paljasjalkainen jyvääääskyläläinen ja ollaan myös puhuttu linkistä ja numeroista. Itsekin JKL:ssä asuneena (opiskelin siellä) paikat on tuttuja ja erityisesti nuo lenkkipolut. Lisäisin vielä Kuokkalan sillan, jossa tuulee aina. ? Jyväskylässä myös itse pyöräilin joka paikkaan, vuoden ympäri. ❤️

  1. Sama, itsekin pyöräilin siellä KAIKKIALLE, oli matkaa sitten 1 tai 5km. Hassua! Ikävä jotenkin sitä pyöräilyä, tuntuu että olisi jotenkin niin paljon hankalampaa Helsingissä.. Ja totta, Kuokkalan sillalla kyllä tuulee aina 😀

 6. Mä muutin pari viikkoa sitten Helsinkiin Jyväskylästä ja voi että on ollut ollut totutteleminen tähän puhetyyliin (plus moneen muuhunkin juttuun), tuntuu kyllä että olisi muuttanut kokonaan eri maahan. ? Onneksi murre toivottavasti pysyy ja Keski-Suomeen pääsee joka kuukausi. ☺️

  1. Voin kuvitella! Vitsi kun en itse enää muista niin tarkkaan fiiliksiäni tuolloin heti muuton jälkeen, mutta tuntuihan se tosiaan paljon erilaiselta ja tavallaan siltä, että täällä Helsingissä hukkuu jotenkin helpommin massaan, eikä kukaan tunne toisiaan 🙂

 7. Mun nuoruusaikana 90-luvulla oli keskusta ihan erilainen kuin nykyään. Kompassin ympäristö oli oikeesti täynnä nuoria aina vkonloppuisin. Kaikki oli siinä ja tutut vaan löyty sieltä ihmismassasta kun ei puhelimia ollu. Tuntuu ihan hullulta nykypäivänä!

 8. Jyväskylässä on grillillä taksari, muualla se on makkaraperunat 😉

  T. Jyväskylään takaisin muuttanut ja onnesta soikea lukija

 9. Täällä yks Jyväskylä born and raised, oli superhauska lukea näitä kun kaikki olivat ihan faktaa 😀 Oon kanssa törmännyt ihmettelyihin varsinkin epputoppukolkin ja linkin kanssa hah. Mut hei kiinnostais kuulla että millanen murre täällä on, kun ei sitä tietenkään itse kuule samallai ja usein sanotaan, että täällä päin puhuttaisiin ”puhtainta suomea”. Onko jotain tiettyjä piirteitä mitä tulis mieleen? 😀

  1. Niinpä 😀 Hittolainen, tosi vaikea kuvailla sitä murretta näin. Mutta tosiaan se vokaalien venyttely, mää ja sää ainakin. En keksi miten kuvailisin tarkemmin, haha 😀

  2. Mä en osaa mitenkään osoittaa, että mikä se on se murre, mutta ei se kyllä ”puhdasta suomea” ole. Tuntemillani Jyväskyläläisillä on kyllä selkeä omanlainen intonaatio puheessa ja täytyy myöntää, että se ei kyllä ole mikään kaunein Suomen murteista.

 10. Haha nauratti lukee tätä 😀 iteki jkl:stä ja mun mies aina nauraa mun jkl-kavereiden letkautuksille (mun oma murre jo hälvennyt).
  Noista jkl mestoista puuttu yrttäri!
  Sanat jotka särähtää pk – seutulaisten korvaan on mm. ’heiluta käellä (kädellä)’, ’klo kuuvelta (kuudelta)’, ’katsastus) (katsastus)’. Tossa muutamia 😀

 11. Ihana kun mainitsit myös Sokkarin 🙂 Sitähän ei kukaan Helsingissä ymmärrä, mutta ite oon Lahdesta ja siellä kukaan ei puhu Sokoksesta vaan nimenomaan Sokkarista. Ja linkki on Lahdessa linkku. Helsinkiin muuttaessa ei tullu mieleenkään etteikö termit ois ihan universaaleja 😀

  1. Olenkin muuten miettinyt, että onkohan Sokkari Sokkari myös muualla kuin Jyväskylässä 😀 Ja joo, kyllä sitä aikoinaan ajatteli, että tottakai kaikki tietävät nämä jutut! Enpä muuten tiennyt, että Lahdessa on linkku, hehe.

 12. Täällä kans ex-jyväskyläläinen ja nykyinen helsinkiläinen, vitsi miten hauska lukea kootut palat Jyväskylästä!

  Tuo luokkien nelkki,viikki,kuukki on tosiaan ihan täysin jyväskyläläisten juttu. Mun mies on kotoisin pieneltä paikkakunnalta reilun 100km päästä Jyväskylästä, ja sielläkään tätä ei ymmärretty ollenkaan vaikka ovat muuten jotenkin tosi ”keski-suomalaisia”, pöh!

  Yksi enemmän nuorison juttu on varmaan termi ”höllii”. Esimerkiksi ”ai että tää kesäloma höllii”, joka on melkein helpompi kääntää englannin kautta jotenkin ”it feels so good to have this vacay”. Tähän en oo törmänny missään muualla, mut jokainen mun ikäinen (noin 25v) kaveri tai tuttu Jyväskylässä kyllä ymmärtänee ja saattaa käyttää moista sanaa. Ja toihan on siis tosi kuvaava sana moneen yhteyteen, voisko se levitä muuallekin!?

  1. Haha, ihan älytöntä kuinka pienelle alueella tuo viikki-kuukki-juttu onkaan rajautunut! Ja hei tuon höllii olen myös kuullut ja nyt kun ajattelen, niin varmaan juurikin jyväskyläläisen suusta. Se on vähän sama kun ”hellii”, mutta jotenkin rennompi ;D Olisi todellakin ainesta laajempaan villitykseen!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.