Nostalgiapläjäys: Ysärinuori, muistatko vielä nämä?

Terveisiä Lapista! Yritän ehtiä huomenna kirjoittelemaan kuulumisia, mutta sillä välin ajattelin postailla arkiston syövereihin jääneitä asukuvia kesältä ja nostalgisia juttuja, jotka todennäköisesti muistat jos olit lapsi tai nuori 90-luvulla tai milleniumin jälkeen.. Pääasiassa nämä ovat ehkä semmoisia tyttöjen ysärijuttuja, hehe. Throwback tuesday siis toisinsanoen!

Hiusmaskarat. Pakko sanoa, että nyt jälkeenpäin ajateltuna ei hiusmaskaroissa ole mitään järkeä. Ne levittyivät huonosti ja lisäksi hius tuntui koppuraiselta siitä kohdasta, johon maskaraa laittoi. Mainoskuvissa oli tulos luonnollisesti täysin erilainen, haha. Lisäksi näissä muuten oli semmoinen tietynlainen jännä tuoksu, muistan sen vieläkin! Ainakin Lumenella ja Lorealilla taisi olla hiusmaskaroita. Luojan kiitos kyseinen villitys meni ohi melko nopeasti.

Tuoksuvat huulivoiteet, joita oli muutamaa laatua. Näitä myytiin ainakin Seppälässä ja tuoksut olivat niiin esanssisia. Tuubit olivat yksivärisiä, kirkkaanpunainen ja vihreä ainakin. Miksi huulirasvat olivat pienenä niin siistejä? Näitä tuoksurasvoja olisi halunnut kerätä jokaisessa värissä. Merkkiä en valitettavasti muista, mutta tuubissa saattoi ehkä olla teksti tai kuva kultaisella.

Date-hajuvedet. Olin siis ala-asteella joskus vuonna 1996-1997 kun nämä olivat hurja villitys ja olihan itsekin yksi Date saatava! Muistaakseni myös Seppälästä 😀 Hajuveden kyljessä oli muistaakseni naisen valokuva, harmi etten muista mille tuoksui. Enpä kyllä ymmärrä sitäkään, että miksi 9-10-vuotiaan ylinpäänsä oli pakko saada hajuvesi. (Toisaalta en kyllä edes halua tietää minkä ikäisenä ensimmäinen hajuvesi nykypäivänä halutaan :D)

Sweet Valley High-kirjat. Voin myöntää, että olen lukenut niistä aivan jokaikisen. Aloitin Sweet Valley-kirjojen lukemisen Ruotsissa tokalla luokalla, siellä ainakin oli niistä semmoinen ”nuorempien sarja”, siitä siirryin sitten noihin uudempiin. Saatoin kesälomilla hakea kirjastosta ison kassillisen SVH-kirjoja ja luin ne läpi ihan muutamissa päivissä. Jess ja Liz oli vaan niin cooleja 😀  Noloa myöntää, mutta sitten myöhemmin (ehkä siis ala-asteen loppupuolella 97-99 tai jotain) katsoin myös sitä tv-sarjaa, haha.

Tamagotchit, jotka sittemmin myös kiellettiin kouluissa. Olinkohan ehkä kolmannella luokalla kun nämä astuivat kuvioihin ja sitä villitystä kesti yllättävän pitkään, ainakin pari-kolme vuotta? Virtuaalilemmikki, jota piti ruokkia, leikityttää sun muuta, ettei se päässyt sairastumaan ja kuolemaan. Haha! Jotenkin sairasta, että lapset koukutettiin tämmöiseen. Itselläni oli ”aito” Tamagotchi, mutta näitähän oli kyllä joka lähtöön. Muistaakseni en itse ihan kamalan kauaa jaksanut sillä pelata 😀 Ennen muinoin lapsilla oli koulussa Tamagotchit, nykyään iPhonet.. Kylläpä ajat muuttuvat!

Buffalo-kengät ja sitten ne Spiritin ”feikkiversiot”. Näitä en itse kyllä onneksi omistanut, mutta Spiritissä työskennelleenä muistan kun nuo ”feikkiversiot” olivat ihme hitti aina vuosi toisensa jälkeen. Siis kauan sen jälkeen kun se virallinen Buffalo-trendi oli mennyt ohi. Toivon jopa, etteivät nämä tule enää ikinä muotiin 😀

Nokia 5110. Olisin niin halunnut!!! Ekoja ”trendikännyjä”, joissa oli matopeli. Olisin niiin toivonut tätä mallia, jota markkinoitiin kaikissa kivoissa perusväreissä: Punainen, omenan vihreä, sininen ja keltainen. Näpräilin lapsena äitini ekaa kännykkää (2110), jossa ei ollut edes matopeliä, mutta pelkkä soittoäänien plärääminen oli jo suuri elämys. Säkkijärven polkka ja sitä rataa.. Haha!

Twistnarut ja muut katupelit. Ainiin ja kirkkis! (Paitsi onkohan ”kirkkiskin”, joku Jkl-juttu?! :D) Pelattiin sitä aina meidän kotikadun lasten kanssa ja oli ehdottomasti lempparini. Myös hyppynarulla hyppiminen oli ihan parhautta. Harrastavatko nykylapset enää näitä ollenkaan? Lapsena kaikki katupelit olivat kesällä niin kivoja. Voisin varmasti vieläkin hyppiä hyppynarua, se oli oikeasti hauskaa. Ensin harjoiteltiin niin, että pyörittäminen aloitettiin vasta kun olit narulla, mutta prot osasivat jo hypätä sisään pyöritykseen ja ulos. Ja sitten saatettiin pyörittää jopa kahdella narulla.

Kindermunien ”teemalelut”. Oma lempparini oli ne kilpikonnat, joita keräiltiin. Olin niin onnessani jos Kinderistä tuli se teemalelu, ne oli niin siistejä!! Näitä saattoi olla muitakin, mutta jostain syystä tuo killppairjuttu on ainoa, joka on jäänyt kunnolla mieleen.

Keilalaukut ja painikengät. Mulla oli kummatkin Pumalta ja elettiin ehkä jotain vuotta 2002-2003. Yäk! Silloin ne tosin olivat ehkä siisteimmät tennarit ikinä. En voi ymmärtää miten jostain tämän tyylisestä voi oikeasti tulla muotivillitys!? Keilalaukku… for real?

Miss Sixty ja Killah. Tietty molemmat oli saatava ja olin teininä ihan hulluna merkkifarkkuihin. Huhheijaa. Kerran vuodessa täytyi saada uudet Miss Sixtyt tai Killahit. Joskus aikoinaan oli jopa jotain omia Miss Sixty- keskusteluryhmiä, jossa jutusteltiin siitä mitä malleja myydään missäkin. Muistan edelleen kuinka joku kirjoitti siellä foorumilla kuinka oli voittanut lotossa 500 markkaa ja ostanut Miss Sixtyt. Vähänkö olin kade. Tämä siis joskus vuonna 2001 jälkeen. Olisikohan varastossa tallessa vielä vanhoja Miss Sixtyjä?

Meikeistä Rimmel, Anytime ja Max Factor olivat joskus nuorena kuumaa kamaa! Voi vitsi kun olin joskus onnellinen (ehkä siis kuudennella luokalla) kun olin säästänyt rahaa ja ostin Max Factorin puikko-meikkivoiteen, jonka mainoskasvona idolini Sarah Michelle Gellar oli. Se puikko oli kai oikeasti melko huono ja vieläpä ihan väärää sävyä, mutta eipä tuolloin kai tiennyt muustakaan.

Tuttuja juttuja tai kenties jotain lisättävää? Tuliko nostalgiset muistot mieleen? 

 

Kuvat Jutta

9 vastausta artikkeliin “Nostalgiapläjäys: Ysärinuori, muistatko vielä nämä?”

  1. Ah, voi että hiusmaskara! Mikäköhän ”järki” niissäkin oli, mun oli pakko saada niitä mutten kuitenkaan käyttänyt edes 😀 Ja voihan sweet valley hight; oli kans pakko lukea ne kirjat!
    Nokia x110- alkuiset puhelimet oli kyllä nii perus ja ne kuorien määrät kun piti saada monessa eri värissä. Mun eka puhelin oli juurikin tuo 5110 ja muistan kun menin ostamaan sitä (omilla rahoilla tietty) ja piti tinkiä siihen kauppaan mukaan pari värikuorta tietenkin 😀 Miten niin aina oon ollut niin säästäväinen 😀

  2. Ainakin meillä (Järvenpää) nykyään koulussa on liikuntatunneilla ollut lapsilla kirkkistä. Syynä ehkä(?) homekoulujen aiheuttama salinpuutos ja liikunta 98% ulkoliikunta ja opettajat syntyneet -70 ja -80 -luvuilla. Myös muut meidän lapsuudesta tutut ulkoleikit (isoa porukkaa vaativat) tulleet lapsille tutuiksi.

  3. Sveet Valley High kirjat oli parhaita, olin myös ihan koukussa niihin 😀 haha.. En vaan muistanut että siitä oli tv-sarja..tai sit se on vaan mennyt jostain syystä mulla ohi aikoinaan..

  4. Hei noi meikkipuikot! Niitä en muistanutkaan, ja ne oli niiiin hienoja ? Muutkin oli tuttuja ja just noi svh-kirjojen samanlainen alku, ”he olivat vaaleita, kauniita ja tismalleen saman mittaisia ???”

  5. Oon ite tampereella töissä koulussa ja täällä lapset leikkii pistettä, säännöt on samat kun kirkkiksessä 😀 Erilaiset pihapelit vaikuttaa olevan enemmän tietyn porukan juttu eikä niin yleisiä kuin omassa lapsuudessa ja innostus niihin on lyhytaikaisempaa. Tervapataa ja maata leikitään myös kirkkiksen lisäksi 🙂
    Omasta lapsuudesta ysärillä muistan myös tarrojen keräämisen vihkoon ja niiden vaihtamisen kaverin kanssa, kirjevihkot, slämyt, ja micmacin kahisevat housut 😀 osa noista taitaa kyllä mennä 2000-luvun puolelle 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.