DIY: Kristallikynttilät luonnonvahasta

Lupasin aikaisemmin postailla ohjetta soijavahakynttilöihin, joten nyt olisi sen vuoro. Keksin joskus loppukesästä, että voisin kokeilla tehdä itse kynttilöitä. Ja tottakai, mitäs nyt muutakaan kuin kristallikynttilöitä 😀 Tosin, ohje ja kynttilöiden teko ovat helppoja, joten näitä on kiva tehdä juuri oman makunsa mukaan ja lisäillä sekaan kiviä tai mitä tahansa palamatonta koristeeksi (hiekkaa ja simpukoita sisältävät rantsukynttilät voisivat olla ihania!). Tuoksuherkät voivat jättää eteeriset öljyt pois. Itse en käyttänyt valmistuksessa mitään väriaineita, joten valitettavasti en osaa sanoa niistä sen koommin, mutta netistä varmasti löytyy tietoa.

idkuva

Miksi soijavaha?

Kynttilöihin käytettävä soijavaha on valmistettu soijapavuista ja luonnonmukaisusta öljyistä. Jämät ovat maatuvia, jonka vuoksi se on ekologinen valinta kotitekoisiin kynttilöihin. Lisäksi soijavaha on vesiliukoista, joten kynttilöiden astiat ovat helposti uudelleenkäytettäviä. Itse en enää meillä polta mitään muuta, kuin luonnollisempia soijavahakynttilöitä 🙂

Mitä sitten tarvitset päästäksesi alkuun?

Soijavahahiutaleita, 1kg. Tilasin netistä jostain pienestä verkkokaupasta, ei näyttänyt enää löytyvän. Googlaamalla löytyy useita soijavahaa myyviä putiikkeja. Yhdestä kilosta sain 7 valmista kynttilää.

Puuvillaista sydänlankaa, jonka tilasin samaisesta paikasta ja leikkasin itse.

Laseja. Ostin itse osan laseista kirppikseltä ja osan Ikean löytönurkasta. Ajatuksena oli suosia pääasiassa kierrätettyjä laseja, mutta Ikeasta löytyi muutama hieman leveämpi kiva lasi vielä mukaan 1€/kpl. Muukin astia käy, mutta ota huomioon kuumuus!

Loput materiaaleista ovatkin niitä ”vapaaehtoisia”, itse käytin kahta eteeristä öljyä: Frantsilan Laventeli ja Frantsilan Ruusu.

Ja sitten tietysti kristalleja! Tilasin omani tätä tarkoitusta varten netistä/Etsystä Crystal Gems 12-kaupasta, ametisteja, amatsoniitteja, ruusukvartseja, muutaman vuorikristallin ja akaatin.

Syy, miksi valitsin juuri kyseiset öljyt ja kivet oli se, että halusin tehdä kahdenlaisia kynttilöitä. Rentouttavia ”unikynttilöitä”, joihin tuli ametisteja, amatsoniitteja ja laventeliöljyä, sekä ”rakkauskynttilöitä”, joihin tuli ruusukvartseja, kirkkaita kristalleja, akaatteja ja ruusuöljyä. Näitähän voi tehdä ihan mitä mielikuvitus keksii! Olen bongannut netistä joskus myös horoskooppikynttilöitä, joissa oli aina kunkin merkin nimikkokiviä ja kristalleja. Myös joku negatiivisia energioita karkoittava turmaliini-kivillä ja salvia- tai palo santo-öljyllä hajustettu kynttilä voisi olla kova juttu!

Työvaiheet ovat melko simppeleitä. Tai sitten näin ensikertaiselle eivät.. Varsinkaan kun napero hulinoi vieressä 😀

1.Työstä sydänlangat valmiiksi. Leikkaa puuvillalangasta pätkiä, mielummin liian pitkiä kuin liian lyhyitä. Sulata ihan muutama hiutale soijavahaa mikrossa (valvo sulamista aina 30 sekunnin välein) ja uita langanpätkät sulassa vahassa. Aseta kuivumaan leivinpaperille.

2. Kun sydänlangat ovat kuivuneet, sulata noin puolet soijavahasta. Itse sulatin siis mikrossa kulhossa. Jos käytät useampaa tuoksua kuin yhtä tai kahta, sulata aina vain sen verran vahaa kerrallaan mitä tarvitset kuhunkin tuoksuun. Vähemmän säätämistä!

3. Itse asetin sydänlangat valmiiksi laseihin niin, että kynttilän pohjalle tuli sydänlankaa ns. ”kierteelle” tai kiemuraan, josta taitoin langan suunnilleen lasin keskelle. Tämä oli ehdottomasti haastavin homma! Käytin itse syömäpuikkoja, haarukoita ties mitä pitämässä sydänlangan paikoillaan. Luulisin, että langan voi asettaa myös vahan kaatamisen jälkeen, koska vaha ei jähmety aivan heti. Toki tähän voi olla muita hieman toimivampiakin tapoja.

4. Sekoita mahdollinen eteerinen öljy sulaan vahaan ja kaada vaha lasiin. Huom! Älä kaada piripintaan, vaan jätä lasin tai astian reunaan 1-2cm tyhjää.

5. Anna kynttilöiden kuivua hiljalleen, kunnes vaha alkaa olla hieman jähmehtynyt. Aseta kynttilän päälle haluamasi kivet. Tässäkin oli hieman kokeilemista, pari kiveä hujahtivat sisään kynttilään kun vaha oli vielä liian sulaa, paria kynttilää menin sorkkimaan kokeillessani koostumusta, joten kuvassa ei ole mukana paria hyvin epäonnistunutta kynttilää.. Noh, onneksi ulkonäkö ei vaikuta funktionaalisuuteen! ;D

6. Anna kuivua vielä noin vuorokausi ja leikkaa sydänlangat sopivan mittaisiksi.

Valmista!

Tässäpä oivallinen vinkki esimerkiksi joululahjaideaksi. Itse aion ehdottomasti tehdä kynttilöitä myös toistamiseen, varsinkin nyt kun tietää vähän paremmin, kuinka toimia 🙂

Onko joku kokeillut jo tai saiko kenties nyt inspiksen tehdä itse kynttilöitä?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.