Ristiriitaisia ajatuksia ja voisinko asua Jenkeissä?

Eilisen postauksen julkaisemisen jälkeen aloin oksentelemaan ja seuraavat tunnit vietinkin sitten peiton alla. Luojan kiitos meni huono oli ohi iltapäivästä ja pääsin jo uloskin käppäilemään. Vatsatauti tästä olisi puuttunutkin. Ollaan jo mietitty, että onko tässä majoituksessa joku kirous. Viimeksi koko meidän porukka sai täällä vatsataudin, nyt minä ja ihan ekalla kerralla poika. Eikä edes ikinä sairasteta minkään sortin vatsatauteja! Syytän kyllä tätä paikallista ruokaa, joka on pääasiassa GMO-viljeltyä.

 Suhtautumiseni Jenkkeihin on todella ristiriitainen. Tiedättekö kun kaikki on toisaalta niin upeaa, överiä, ei tarvitse tietyllä tavalla nöyristellä ja asiat ovat ovat hyvin, jos siis olet onnekas ja hyväosainen. Huonoja puolia täällä sitten myös riittää. Itse olen nykyään pyrkinyt mm. suosimaan luomujuttuja ja ostamaan ruokakaupasta GMO-vapaita juttuja aina kun mahdollista. Geenimanipuloidun ruoan (ja siis kaikkien muidenkin viljeltävien tuotteiden) tuotanto on jotain niin sairasta, etten itse voi sitä ymmärtää. Luojan kiitos GMO on kielletty EU:ssa!!!! Se tästä maailmasta vielä puuttuisi, että siemenkartellit ulottuisivat EU:hunkin. Onneksi Jenkitkin ovat yhä enemmän alkaneet tiedostaa GMO-juttuja ja luomuruoka on kasvattanut valtavasti suosiotaan. Niiden terveyshaitoistakin on tehty lukuisia tutkimuksia, silti GMO-teollisuus rullaa, koska raha. Siinä kun on kyse niin paljon muustakin kuin pelkästään haitallisten torjunta-aineiden käytöstä. Suomessa on ravinto äärimmäisen puhdasta, joten ei ihmekään, että kroppa reagoi, vaikka yrittäisikin myös matkalla valita suhteellisen terveellisiä ja GMO-vapaita tuotteita. No, GMO-ruoka nyt on vain yksi asia mainittavaksi.

Kävin keskiviikkona yhdessä uudessa kivi/hihhulikaupassa tässä lähellä, joka oli viime reissullamme juuri avannut. Viimeksi kauppa oli aivan tyhjä, mutta nyt se suorastaan kuhisi porukkaa. Meni ehkä minuutti kun ilmeisesti paikan omistaja tuli luokseni höpöttelemään niitä näitä ja kutsumaan perjantain äänimaljatunnille. Minulle tuli naisesta tosi ahdistavat fiilikset, tiedättekö ne kohtaamiset kun toisesta huokuu semmoinen teennäisyys. Muka kiinnostaa kamalasti, mutta oikeasti ei kyllä ollenkaan. Nainen (tottakai) päivitteli sitä, että olen Suomesta (wau) ja pyysi käymään yläkerrassa meditointihuoneessa, jossa oli norjalais-ruotsalais-swahili-nainen (jonka nimi tämän täytyi kysyä toiselta työntekijältä), jonka kanssa voisi kuulemma olla ”special connection” ja hyviä keskusteluita, ilmeisesti sen vuoksi, että molemmilla oli pohjoismaisia sukujuuria (:D).

Hankala selittää tilannetta tässä tarkemmin, mutta sain todella negatiiviset energiat tuosta henkilöstä, joka niin yritti kuitenkin liputtaa ”ihania juttuja” ja mielistellä minkä ehti. Epäaitous paistaa helposti läpi. Loppupeleissä kävin siellä yläkerrassa ja kokeilin maata maailman oudoimmalla kristallitäytteisellä lämpöpatjalla (koska se norjalais-ruotsalais-swahili-nainen pyysi testaamaan, kuka btw oli UK:sta), mutta livahdin karkuun niin nopeasti kuin vain pääsin. Se mikä täällä eniten ahdistaa, on ihmisten teennäisyys. Enkä nyt yleistä, koska eivät kaikki amerikkalaiset todellakaan ole teennäisiä mielistelijöitä, mutta onhan heitä. Itse olen siinä mielessä todella suomalainen, etten todellakaan jaksa jaaritella lämpimikseni silloin kun ei ihan oikeasti kiinnosta, kumpaa tahansa osapuolta siis. Ja mitä nyt tulee näihin new age-hihhulijuttuihin, jotka suorastaan kukoistavat täällä. Homma on mennyt jo niin kaupalliseksi, ettei noilta voi välttyä juuri missään. Raha on siis tullut peliin tähänkin juttuun. Mietinkin, että luultavasti tuota uuden kivikaupan naista ei kiinnosta juurikaan hyvinvointi, vaan pelkästään bisnes. Toisinkuin se suosikki-kivikauppani, josta aina jaksan jauhaa ja jonka omistaja on oikeasti sydän pelissä hommassa, aidosti.

Silti rakastan Kaliforniaa ja USA on aina ollut lempikohteeni reissata. Voisin ihan helposti asustaa täällä esimerkiksi talven turistiviisumilla, mutta en tiedä haluaisinko asua Yhdysvalloissa loppuikääni? Luultavasti en. Ehkä jos olisin todella rikas, eikä tarvitsisi huolehtia ”tavallisten ihmisten ongelmista”. Tietyllä tavalla ei koskaan voi tietää mitä täällä tapahtuu, Suomessa kun on niin lintukodossa. Juuri eilen luin paikallisia uutisia ja silmään osui juttu siitä, kuinka naisten kuolleisuus synnytysten yhteyksissä on lähes samaa luokkaa kun monissa ”puoli-kehittyvissä maissa”. Jotenkin aivan älytöntä. Yhdysvallat kun ehkä ulospäin näyttää maalta, jossa kaikki on mahdollista, unelmat saavutettavissa ja ollaan edelläkävijöitä, mutta silti ovat monet asiat aivan retuperällä ja vaikkapa Pohjoismaihin verrattuna todella jälkijunassa. (Alkoi juuri naurattaa kun muistin sen taannoisen Trump-jutun kun tämä sanoi, ettei Suomessa ole maastopaloja kun ollaan niin ahkeria haravoimaan, vähänkö repeiltiin Tommin kanssa aiheesta tehdyille meemeille :D)

Mutta, kaikissa kulttuureissa on ne omat puolensa, eikä nyt oikein voi mennä sanomaan, että toinen olisi parempi kuin toinen. Tottakai suomalaisena on kasvanut sisään suomalaiseen yhteiskuntaan ja osaa arvostaa sitä eri tavalla, kuten sitten toisaalta täälläkin asukkaat kokevat oman maansa maailman parhaimpana paikkana asua. Se, mitä arvostan Amerikassa, on se kuinka erilaisuutta ei katsota kieroon. Voit tehdä erikoisia juttuja ja olla oma itsesi ilman, että kukaan pitää outona. Suomalaiset ovat melko homogeenisia ja välillä tuntuu, että pitäisi osata sulautua massaan, koska erilaisuutta pidetään liian outona. Jos menestyt, pitäisi sitä tietyllä tavalla piilotella, ettei vain muita ala ärsyttämän. Tiedättekö mitä tarkoitan?

 Itsekin olen monesti kokenut ihme jurinaa esimerkiksi sen suhteen, että käytän paljon rahaa matkustamiseen. Jos sanon, että olen lähdössä Havaijille, saattaa joku ärsyyntyä ja tulla kateelliseksi, vaikka periaatteessa kellä tahansa muulla on mahdollisuus samaan. Mutta asia olisi täysin eri, jos kertoisin käyttäneeni 10 000€ autoon, jollainen löytyy about jokatoisella. Se, että tekee massasta poikkeavaa, aiheuttaa suomalaisissa välillä tietynlaista reagointia, josta en tykkää sitten ollenkaan. Tuntuu, että ainoa hyväksytty tapa olla aiheuttamatta minkään sortin ärsyyntymistä tai arvostelua, olisi toimia kaiken suhteen juuri tismalleen samalla tavalla kuin kaikki muutkin, koska demokratia. Kenenkään ei pitäisi saada mitään enempää kuin toinen, vaikka olisikin itse nähnyt vaivaa sen eteen, tai ellei edes olisi kyse mistään kovin kummoisesta asiasta.

 

Samaa vai eri mieltä?

 

12 vastausta artikkeliin “Ristiriitaisia ajatuksia ja voisinko asua Jenkeissä?”

 1. Täy-sin samaa mieltä! Jengi ärsyyntyy Suomessa kyllä ihan kaikesta, se lähinnä huvittaa itseä. Ei jotenkin yhtään osata nähdä ulos siitä omasta suppeasta näkökulmasta, jota on tasan yksi. Ja auta armias jos teet jotain massasta tai systeemistä poikkeavaa… sitä vasta ihmetelläänkin. 😀 Ja se suomalaisten surullisen kuuluisa kateus on jotain sellaista, mikä saa mut aina entistä enemmän varmemmaksi siitä, etten halua asua Suomessa. Suomessa on paljon hyvää ja kyllä mä sitä maata rakastan, mutta nuo tietyt asiat pistä aina jotenkin surulliseksi. Ei toisen menestys ole keneltäkään muulta pois. Suomalaisilta jotenkin kokonaan puuttuu sellainen toisten onnistumisten aito fiilistely. Ei toki pidä yleistää, mutta valitettavan moni toimii näin.

  Ja tosta Jenkkien teennäisyydestä. En oo siellä itse koskaan käynyt, mutta voin vaan kuvitella. Mulla olis varmasti täysin samat fiilikset, mitä itsekin kirjoitit.

  1. Niinpä! Sehän siinä onkin outoa, että ei saisi tehdä mitään valtavirrasta poikkeavaa, ettei kukaan vaan tule kateelliseksi tai ärsyynny. Niin kauan on hyvää kun kaikki on samoin kun naapurilla, ostetaan vaatteet Hennesiltä ja ruokaostokset Primasta ;D Tai näin kärjistettynä, heh. Vaikka kaiken tämän ohella onkin meillä asiat Suomessa aivan valtavan hyvin noin muuten 🙂

 2. Sulla on samoja pointteja kuin itselläni, ollaan asuttu USAssa semmosen neljä vuotta nyt ja aiemmin asuin joskus kans.
  Me maksetaan naurettavia summia non gmo ruoasta :”D huh!

  Mä oon niin eri mieltä tosta teennäisyysjutusta ja oon puolustanut kaikille tätä kantaa, sillä Yleisesti ottaen se luo avoimen, myönteisen ja kohteliaan ilmapiirin. Tietysti on myös hetkiä kun paistaa se teennäisyys, mut mä otan miljoona kertaa mieluummin ne how are yout ja muut kysymykset kuin sen, et käännetään katse pois päin ja keskitytään omiin asioihin. Mun kesti tottua tähän ehkä 2v, nyt ahdistun Suomessa kun ihmiset on niin tympeitä 😀

  Sulla on ihana blogi, oon lueskellut jo jkl-ajoilta 🙂 itsekin ex-jyväskyläläinen:D

  1. Non-gmo-ruoka maksaa kyllä ihan sikana!! Ja jotenkin sinänsä pöllöä, että se mitä täällä hypetetään non-gmo tai organic, on Suomessa ihan perusjuttu 😀 Mutta joo, suomalaisena on varmasti hidasta tottua tuohon amerikkalaisten sosiaalisuuteen, onhan se ehdottomasti mukavaa, että ollaan ystävällisiä 🙂 Ihana kun olet pysynyt noin kauan blogini matkassa <3 Ihanaa joulua!

 3. Täysin samaa mieltä! Ollaan normi keskituloinen perhe ja käytetään kaikki ylimääräinen raha matkusteluun. Kyllä meidän kylällä ihmiset jaksaa ihmetellä miten meidän tuloilla on varaa aina reissata.
  Samaa mieltä myös siitä ,että kaikilla olisi mahdollista matkustaa jos eläisivät arkea kuten me, ei käydä baareissa, elokuvissa, ei tilata lehtiä ym.
  Tällä hetkellä ollaan Thaimaassa ja kyllä voi sanoa että Suomessa on asiat hyvin!

  1. Se on kyllä kumma homma miten juuri se matkailu pistää ihmetyttämään, vaikka samat rahat saisi moninverroin käytettyä vaikka mihin muuhun, mistä ei olisi kellään mitään sanomista.. Hei ihanaa reissua teille ja rentouttavaa (lämmintä) joulua! 🙂

 4. Täytyy kommentoida tuohon ”liiallisesta matkustamisesta” mussuttamiseen, että olen törmännyt kyseiseen ilmiöön itsekin valitettavasti. Välillä tuntuu, että on jollakin tavalla tilivelvollinen selvittämään muille, millä rahalla sitä oikein matkustaa. Säästän joka kuussa omiin tuloihin nähden suurehkon summan matkasäästötilille, josta sitten kustannan itselleni matkoja melko säännöllisesti. Koska säästämisen suhteen näkee vaivaa, on todella loukkaavaa ja pöyristyttävää näin kolmekymppisenä kuunnella näiltä mussuttajilta (jotka ovat lähinnä joko sukulaisia tai työkavereita) epäilyksiä siitä, maksavatko matkani vanhempani vai kenties onko minulla joku rikas mies ulkomailla joka nämä reissut kustantaa. Monilla ikäisilläni on omakotitalo, kesämökki ja kaksi autoa taloudessaan, enkä itse koe millään tavalla merkitykselliseksi lähteä selvittelemään tai arvuuttelemaan, millä rahalla ne on hankittu tai paljon heillä on lainaa. Ilmeisesti kuitenkin osa ihmisistä kokee matkustamisen jonain ”turhana humputteluna” jota saa vapaaseen tyyliin kommentoida ja tylyttää, huomioimatta ollenkaan, että kyseessä on toisen harrastus tai jopa ns. henkireikä, joka auttaa jaksamaan arjessa.

  1. Haha, ei ole totta mitä spekulaatioita olet kuullut!! Meistäkin varmaan luullaan, että ollaan voitettu lotossa 😀 En tosiaan myöskään ymmärrä mikä siinä ihmetyttää niin paljon.. Ehkä monet, ketkä eivät reissaa, ajattelevat sen olevan todella kallista, ei hahmoteta kuinka paljon rahaa moneen arjen perusjuttuun (autot, omakotitalot, shoppailut yms) menee. Mutta kaikilla on vapaus tehdä valinnat sen suhteen mihin omat rahansa käyttää, se on kuitenkin ärsyttävää saada kuulla ihme jupinaa juuri niistä omista valinnoistaan :/

  1. No ehkäpä ei kannata ottaa niin kirjaimellisesti 🙂 Mutta kyllä, uskon kyllä että radikaali muutos ravinnon laadussa kyllä voi hetkauttaa vatsaa ja suolistoa, sekä aiheuttaa vastaavanlaisia ”allergiaoireita”. Muutaman tunnin taudin pohjalta en sanoisi tätä miksikään infektiotaudiksi.

 5. Moikka,
  Olin jokusen vuotta sitten St. Louisissa pari viikkoa ja oli melkein joka päivä vatsavaivoja! Huomasin myös ostaessasi kaupasta valmiskaakaota, että siinä oli joku 200kcal 100g kohti kuin taas esim. Valion Play-kaakaojuomassa kaloreita on 60-70. Ihan järkyttävä määrä! En yleensä tsekkaile kaloreita, mutta jos Usassa viettäisi enemmän aikaa niin varmaan pitäisi. St. Louisissa tapaamani ihmiset eivät onneksi olleet niin teennäisiä kuin mitä olin etukäteen ajatellut. 🙂 Siinäkin on varmaan paljon alueellisia eroja, sillä tapasin tytön, joka oli Losista ja hänen kanssaan ei kauaa jaksanut jutella 😀

  1. Joo, vitsi tuo ruoka on kyllä Jenkeissä semmoinen mitä saa kyllä tarkkailla, että mitä sitä syö 🙁 Saa kyllä olla onnellinen, että meillä on Suomessa puhdasta ja ”terveellistä” ruokaa, vaikka joskus olenkin manaillut, että miksi meidän juguissa on niin paljon sokeria.. No, eipä ole mitään noihin jenkki-juguihin verrattuna ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.