Ihanasti offline

Täytyy todeta, että offline-aika täällä reissussa on tehnyt niin hyvää. Eikä vain pelkästään netittömyys ja mobiiliverkon puute, vaan myös suuri 12 tunnin aikaero Suomeen. Päivisin on Suomessa yö, eikä netissä tapahdu mitään ja silloin kun olen itse yöunilla, ovat suurimmat actionit käynnissä siellä suunnalla. Selaankin sitten aamulla kaikki Suomessa päivällä tapahtuneet jutut, viestit, mailit, kommentit sun muut yhdellä kertaa kymmenessä minuutissa.

Jotenkin ihanan stressitöntä, ettei tarvitse olla jatkuvasti pitkin päivää kuittailemassa kaiken maailman ilmoituksia. Sitä kun tekee kotona varmaan parin tunnin edestä päivässä (ellei jopa enemmänkin), mutta vasta täällä reissussa on jotenkin herännyt siihen, kuinka paljon sitä puhelinta tuleekaan normaalisti kyttäiltyä. (Ja ehkä myös sitä, kuinka itsestäänselvyytenä pitää toimivaa nettiä, haha.) Olen jopa nyt miettinyt karsivani puhelimen appsejä rankalla kädellä. Loppupeleissä niiden joukossa on paljon semmoisia, jotka lähettävät jatkuvasti turhia ilmoituksia ja jollain tapaa vaatii huomiotasi, oli se kerran päivässä tai useammin. Kun appsejä ja ilmoituksia on kymmeniä, on helposti vastaanottamassa vaikka mitä keskittymiskykyä häiritsevää informaatiota pitkin päivää. Ajatus katkeaa joka kerta kun havahdut kuittaamaan uuden ilmoituksen. Vähän sama homma semmoisen huomaamattoman someselaamisen kanssa. Katsoo läpi tuttujen storieseja tai selaa IG feediä vain koska on vaistomaisesti tottunut siihen. Mitä sitä ennen vanhaan teki kaiken tuon ajan, jonka käyttää nykyään somen kahlaamiseen? Normaaliin kommunikaatioon? Hengailuun? Rentoutumiseen?

Täällä on myös ollut aivan pihalla siitä, mitä ihmisille kuuluu. Tiedättekö kun normaalisti pysyy niin hyvin selvillä ihmisten kuulumisista somen perusteella. Joku on reissussa, tietty aihe puhututtaa tai muita arjen perusjuttuja. Hitaan netin vuoksi en ole päässyt katsomaan käytännössä kenenkään kuulumisia ja juuri eilen tuumailin, etten oikeastaan tiedä juurikaan, mitä muille kuuluu. No, tämän vuoksihan sitä ennen vanhaan juuri kyseli ystäviltä niitä kuulumisia. Nykyään ei välttämättä tarvitse, koska valtaosa ystävistä on somessa ja asioista pysyy pakostikin kärryillä sitä kautta. Toisaalta taas on harmi tehdä oletuksia muiden kuulumisista sen perusteella, mitä näkee somessa, koska usein se on vain murto-osa siitä, mitä oikeasti tapahtuu. Hassu kokemus palata lomalla tietyllä tapaa ajassa taaksepäin, hyvällä tapaa siis.

Se, että on täysin eri aikavyöhykkeellä, on ainakin itselleni luonut tunteen siitä, että on aivan jossain eri maailmassa (tai siis tavallaanhan olemmekin, heh), eikä Suomea juurikaan edes mieti. Netti on liian hidas pyörittämään uutissivustoja tai IG:tä, joten täällä on kyllä kertakaikkisen pimennossa kaikesta, joka on kyllä ihanaa. Välillä kaipaa sitä, ettei tarvitsisi törmätä niihin samoihin ankeisiin uutisiin tai olla jatkuvasti tietoinen kaikesta. Täällä pääsee kyllä varsin tehokkaasti toteuttamaan kunnon informaatio-detoxia! Ja sitä on kyllä kaivannutkin.

 

Kivaa viikonloppua! 🌈🌎✨

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.