Kuinka selvitä aikaerosta taaperon kanssa?

Sain teiltä postaustoiveen liittyen siihen, kuinka selättää jetlag taaperon kanssa. En ollutkaan aikaisemmin hoksannut kirjoittaa aiheesta, vaikka asia varmasti monia pienten lapsen kanssa reissaavia mietityttääkin. Usein jetlag on jo ilman lastakin raastava riesa ja tottakai täytyy aikaeroväsymyksen kourissakin mennä lapsen ehdoilla. Meillä ei ole jetlagin suhteen onneksi ollut mitään ylitsepääsemättömiä haasteita, vaikkakin onhan se välillä melkoista rumbaa, jos aikaero on suuri (kuten Loseihin matkatessa 10h). Uudelle aikavyöhykkeelle siirtyessä ovat pari ensimmäistä päivää usein pahimmat, mutta uuteen aikaan tottuu kyllä nopeasti, varsinkin jos siirtyy uuteen aikaan jo matkalla kohteeseen 🙂

Jetlag näkyy lapsessa usein väsymyksenä ja sanoisinko, että jos lapsi on selvästi todella väsynyt, ei tätä tule yrittää pakolla pysymään hereillä, vaikka yrittäisikin itse sinnitellä. Sisäinen kello on todella vahva ja usein (tai ainakin meidän poika) herää ensimmäisinä päivinä aamulla / yöllä melkolailla samoihin aikoihin huolimatta siitä, venyttääkö nukkumaanmenoa tunnilla-parilla vai ei. Kun pahin väsymys hellittää, voi valvomistakin pikkuhiljaa pidentää. Jos kohteessa on aamu tai päivä silloin kun saavumme perille, yritämme toki, että lapsi nukkuisi mahdollisimman pitkään jo lennolla, jotta pysyisi perillä hereillä iltaan saakka. Joskus olemme säädelleet tätä esimerkiksi niin, että lykkäämme päikkäreitä esimerkiksi alkamaan vasta lennoilla.

Jos on tottunut reissaamaan ilman lasta ja silti tuskaillut aikaeroväsymyksen kanssa, niin onhan se toki hieman eri levelillä kun mukana on myös jetlag-lapsukainen. Tottakai myös itse reissaaminen puuduttaa, vaikkei aikaero olisikaan kovin suuri. Vaikka olisit itse kuinka väsynyt, et voi nukkua milloin haluat, vaan kaikki täytyy aikatauluttaa lapsen päivärytmin kanssa. Jenkkeihin lentäessä heräillään ekoina öinä aina ensimmäisen kerran joskus aamukahden-kolmen korvilla, mutta pyrimme siihen, että nousemme sängystä vasta aikaisintaan neljän tai viiden aikoihin. Hyvällä lykyllä nukahtaa koko perhe vielä uudelleen.

Tarkoitukseni ei ole missään nimessä neuvoa ketään kuinka toimia, koska jokainen äiti tuntee lapsensa ja varmasti tietää, mikä toimii omassa tilanteessa parhaiten.

Tässä kuitenkin omia vinkkejäni aikaerosta selviämiseen taaperon kanssa, jotka ovat meidän kohdallamme tepsineet:

 

Siirry mahdollisuuksien mukaan uuden kohteen aikaan ja päivärytmiin jo heti kohteessa. Ulkoilu päivänvalossa ja puuhastelu auttavat usein piristymään lentojen jälkeen ja silloin, kun ollaan vyöhykkeellä jossa on päivä silloin kun Suomessa olisi yö. Yritämme usein ajoittaa niin, että lapsi nukkuu kunnon päiväunet (tai jopa kahdet) päiväsaikaan, muttei kuitenkaan niin pitkiä, että päikkärit söisivät yöunia. Rantaleikit ja aktiivisena pysyminen ovat kuitenkin olleet ne kaikkein tehokkaimmat keinot!

Jos kohteessa on ilta tai yö perille saavuttaessa, suosittelisin yrittää mukautua tulevaan rytmiin jo kotona tai lennoilla. Nukkua esimerkiksi kunnon päiväunet ennen matkaa niin, että lapsi pysyisi aktiviteettien ja välipalojen voimin hereillä ainakin osan lennosta, jolloin uni tulee varmasti perillä hyvin silloin, kun kohteessa mentäisiin muutenkin nukkumaan.

Rutiinit! Siirrymme ruokailujen ja muiden rutiinien kanssa myös heti uuteen aikaan. Jos perillä on aamu, syömme aamiaisen, nukutamme päikkäreille kun kello näyttää sen verran jne. Itse olen kokenut, että esim päikkäreiden lykkääminen (tai välistä jättäminen) ovat jetlagistä toipumisen suhteen huonoja juttuja! Parhaiten toimii kun pysyy kiinni normaaleissa päikkäriajoissa ja antaa lapsen nukkua reippaat unet, jos vain uni maittaa. Näin lapsi jaksaa hyvällä lykyllä valvoa illalla myöhempään kuin ei olisi nukkunut päiväunia ollenkaan, joka saattaa sekoittaa rytmiä entisestään.

Kun lapsi on yliväsynyt tai selvästi todella väsynyt, anna tämän nukkua. Ei ole sen arvoista pitää pientä väkisin hereillä, pian se kostautuu yliväsy-raivareilla, joille on vaikea saada loppua. Ensimmäisille päiville ei ehkä kannata reissuissa buukata mitään hienoja illallisia, voin nimittäin kokemuksella kertoa, että voi mennä hieman plörinäksi, vaan suosiolla antaa aikaerosta toipumiselle aikaa.

Yleensä lykkäämme (varsinkin Jenkeissä) nukkumaanmenoa iltaisin aina asteittain. Tunti päivässä myöhemmin nukkumaan, usein pahin jetlag on muutamassa päivässä selätetty. Pikkuhiljaa unet siirtyvät myöhemmäksi. Meille kotiinpaluu on ollut Jenkeistä usein helpompi. Viimeksi nukuttiin koko perhe paluumatkan jälkeen 12h yöunet putkeen, sen jälkeen parina päivänä menimme vähän aikaisemmin nukkumaan ja jetlag oli aikalailla sillä selätetty.

Onko teillä jotain muita vinkkejä jetlagin voittamiseen?

 

Onko ollut samoja keinoja käytössä ja kuinka teidän perheessä on selvitty? 🌎

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.