Moorea: Kaikki oleellinen paratiisisaaresta

Terkkuja Tahitilta, jonne saavuimme eilen! ūüĆī Ranskan Polynesia ja Moorea tuntuivat kiinnostavan teit√§ kovasti kohteina. Teen my√∂hemmin viel√§ oman postauksensa Tahitista, mutta nyt olisi luvassa lupaamani pl√§j√§ys Moorean osalta.

Miten Moorealle pääsee?

 

Edullisin ja mielest√§ni varsin vaivaton tapa p√§√§st√§ t√§nne Tahitilta on lautta, joita kulkee Tahitin ja Moorean v√§lill√§ muutamia kertoja p√§iv√§ss√§. Liikenn√∂ivi√§ lauttayhti√∂it√§ on 2, Aremiti ja Terevau, lippu yhteen suuntaan maksoi meid√§n perheelt√§ noin reilut 25‚ā¨, aikuiselta noin 10‚ā¨. Lauttamatka kesti noin 30 minuuttia ja n√§kym√§t Moorealle saapuessa ovat todella kauniit. Itsess√§√§n lennot Tahitille ovat todella pitk√§t ja KALLIIT. Yleens√§ vaihtelevat lentojen hinnat noin 1300-2000‚ā¨ v√§lill√§ hieman ajankohdasta riippuen. Reittej√§ on erilaisia enk√§ ole niihin ihan kamalasti perehtynyt, mutta suoria lentoja l√∂ytyy ainakin Uudesta Seelannista, Tokiosta ja Kaliforniasta. Yhti√∂ist√§ t√§nne lent√§√§ ainakin Air New Zealand, Air France ja Air Tahiti Nui.

Mihin kannattaa varautua?

 

Ilmasto on todella kuuman kostea ymp√§ri vuoden (ja vuorokauden, heh). Kun meill√§ on talvi, on t√§√§ll√§ sadekausi ja ‚ÄĚlow season‚ÄĚ (marras-huhtikuu), jolloin sateet ovat yleisempi√§, mutta l√§mp√∂tilat korkeammat. Kuivalla kaudella taas saadaan nauttia jopa viile√§mmist√§ illoista, me tosin ei olla p√§√§sty niit√§ kokemaan ūüėÄ My√∂s uv-s√§teily on √§√§rimm√§isen voimakasta, vaikka olisikin pilvist√§. Meill√§ oli p√§ivitt√§in k√§yt√∂ss√§ suojakertoimet 30 ja 50.

Netti ei todellakaan toimi samalla nopeudella mihin me Euroopassa olemme tottuneet. Painotan kohtaa ei todellakaan. Ellei ajoittain k√§y tuuri. Eih√§n tuo nyt lomalla kai mik√§√§n katastrofi ole, mutta t√§nne ei ehk√§ kannata j√§tt√§√§ hoidettavaksi mit√§√§n juoksevia asioita netiss√§ ūüėÄ

Hintataso on korkea ja hyödykkeiden saatavuus voi olla todella rajallista. Akuutit jutut täältä varmasti löytää, mutta kannattaa ehdottomasti ottaa kaikki tarpeellinen mukaan kotoa, eikä laskea sen varaan, että ostaisi täältä. Jos jonkin tuotteen täältä löytää, on hinta luultavammin paljon enemmän kuin mitä Suomessa olisit maksanut (esim. aurinkorasvat yms). Apteekkeja löytyy ihan kohtuullisesti, mutta valikoima on todella kallista ja tietty vähän eri kuin meillä Suomessa. Noin yleisesti voisin sanoa, että hintataso esimerkiksi ravintoloissa on suunnilleen Suomen luokkaa, mutta sitten taas esimerkiksi ruokakaupoissa jopa paljon korkeampi.

Julkista liikennettä ei käytännössä ole. Bussiliikenne on kai noin periaatteessa olemassa, mutta olen nähnyt täällä bussin liikenteessä ehkä parin hassun kerran. Käsittääkseni ne kulkevat aina vähän niin ja näin, aina ennen ja jälkeen lauttojen liikennöinnin. Takseja on, mutta niitäkin melko harvassa ja taksilla matkustaminen on todella kallista. Jos varaat majoituksen hiljaiselta seudulta, kannattaa varmistaa onko lähellä ruokapaikkoja tai kauppoja. Muuten ei oikein pääse mihinkään ilman vuokra-autoa.

Ruokakaupat ja ravintolat ovat auki v√§h√§n niin ja n√§in. Useimmat ovat p√§iv√§ll√§ kiinni ‚ÄĚsiestan aikana‚ÄĚ (about klo 12-15) ja esimerkiksi sunnuntaisin saattavat monet paikat olla kiinni. Esimerkiksi uudenvuoden p√§iv√§n√§ ei k√§yt√§nn√∂ss√§ mik√§√§n ollut auki ja monet ravintolat pitiv√§t vuodenvaihteen j√§lkeen jonkun ihmeen viikon loman. Suhtautuminen businekseen ei todellakaan ole siis samanlaista kun Suomessa, mik√§ nyt toisaalta ehk√§ oli vain positiivinen seikka, ett√§ semmoisiakin kolkkia l√∂ytyy.

Majoittuminen Moorealla

 

Y√∂pyminen ei Ranskan Polynesiassa todellakaan ole halvimmasta p√§√§st√§ ja jos haluaa y√∂py√§ rannalla ja kohtalaisissa majoituksissa, saa niist√§ maksaa ainakin 100-200‚ā¨ y√∂lt√§ mik√§li haluaa majoittua l√§hell√§ rantaa ja kohtuullisissa puitteissa. Jos on valmis karsimaan puitteissa ja y√∂pym√§√§n kauempana rannasta, voi Airbnb:n saada helpostikin jopa alle 100‚ā¨/y√∂ (parhaimmat kohteet kannattaa varata ajoissa). Hienommat hotellit (Intercontinental, Sofitel, Hilton jne..) maksavat noin 300‚ā¨ y√∂lt√§ ja siit√§ yl√∂sp√§in. Kes√§n j√§lkeen olen kahlannut l√§pi varmaan valtaosan Moorean hotellitarjonnasta, jonka seurauksena on muodostunut jonkinlainen k√§sitys siit√§, mist√§ saa mit√§kin ja mihin hintaan.

Koska ravintoloissa sy√∂minen on t√§√§ll√§ melko hintavaa, kannattaa ehk√§ varata majoitus, jossa on keitti√∂. Hotelleissamme maksoivat esimerkiksi aamupalat noin 20-25‚ā¨, joten vaikkei lomalla jaksaisikaan kokkailla, s√§√§st√§√§ jo siin√§ melkoisen summan kun tekee aamupalat itse. Paikallisista kaupoista l√∂ytyy hyvin kaikki perus-elintarvikkeet, tosin varaudu siihen, ett√§ 4 kpl paketti mini-jugurtteja saattaa maksaa 5‚ā¨, eik√§ esimerkiksi kaikkia kasviksia l√∂ydy pienist√§ kaupoista. Tomaatti ja kurkkukin ovat todella kiikun kaakun, ett√§ onko kaupassa niit√§. Logistiikan vuoksi kaikki, mit√§ ei tuoteta tai viljell√§ t√§√§ll√§, on todella kallista. Kannattaa siis panostaa paikallisiin tuotteisiin, hedelmiin, kalaan yms. Me tehtiin usein aamulla paahtoleip√§√§, pilkottiin hedelmi√§, paistettiin munia ja pojan suurimmaksi herkuksi osoittautuneita banaanipannareita, joihin ei tarvinnut muuta kuin munia ja paikallisia banaaneja. Ker√§ttiin my√∂s tosi paljon avokadoja, mangoja ja muita hedelmi√§, joten osittain tuli eletty√§ my√∂s niill√§, haha.¬†Ja huom! Paikallisten kaupoissa on melko suppeat valikoimat hedelmi√§, joten kannattaa ehdottomasti ostaa hedelm√§t teiden hedelm√§kojuista!! ūüôā K√§sitt√§√§kseni paikalliset kasvattavat p√§√§asiassa omat hedelm√§ns√§?

Moorean etappi oli meillä jaettuna kahteen. Viikko Haapitissa Länsi-rannalla ja toinen viikko Tiahurassa saaren luoteisosassa. Täällä saattaa helposti kyllästyä jos jumittuu liian pitkäksi aikaa samaan paikkaan ja mielestäni oli kiva yöpyä kahdessa täysin erilaisessa paikassa. 

Ensimmäinen majoituksemme oli majatalo Linareva Moorea Beach Resort, joka oli kyllä aivan mieletön. Eri kokoisia bungaloweja, aivan käsittämättömät maisemat, omistajat toivat meille usein hotellin pihan hedelmäpuiden hedelmiä, majoitukseen kuuluivat myös kajakit. Ranta ei tosin ollut ihan parhaimmasta päästä (kivinen), mutta sitten taas korallit edustavalla todella kauniita. Tämä oli todellinen rentoutumispaikka, jossa saa olla ilman minkäänlaista häiriötä ja täydessä zen-moodissa vaikka koko loman ajan. Omistaja syötti myös useina iltoina laiturin päädyssä haita, jota sai mennä katselemaan. Se oli kyllä todella erilainen kokemus! Bongattiin myös kajakkireissuilla usein kilpikonnia ja rauskuja. Kävelyetäisyydellä on vain yksi ravintola (tosi hyvä pizzeria!), joten muihin ravintoloihin ja kauppoihin mennäkseen tarvitsee auton. Linareva on muuten kuulemma parhaillaan myynnissä 2,5 miljoonalla eurolla!

Toinen majoitus oli Linarevasta rantatiet√§ pohjoisen suuntaan Tiahurassa Hotel Les Tipaniers. Perinteisi√§ polynesialaisia bungaloweja, todella kiva ranta valkoista hiekkaa ja k√§velyet√§isyydell√§ kyl√§ (Mooreassa ei muuten ole kaupunkia, eik√§ mit√§√§n keskusta-keskittym√§√§), jossa oli ravintoloita, kauppoja ja pieni√§ putiikkeja. Rannassa p√§√§see helposti snorklaamaan ja l√§hettyvill√§ on my√∂s aikaisemmin mainitsemani Intercontinental Moorea Resort. Muistaakseni Les Tipaniersin huone oli (ilman ilmastointia, garden view, mutta ihan l√§hell√§ rantaa) noin 150‚ā¨ /y√∂. Huoneessa olisi periaatteessa majoittunut 4 henkil√∂√§ ja keitti√∂varustus l√∂ytyi my√∂s.

En oikein osaa sanoa kumpi oli ‚ÄĚparempi‚ÄĚ, Linarevassa oli ehk√§ tietyll√§ tapaa el√§myksellisempi meininki, rauhallisempaa, mutta sitten Tiahurassa enemm√§n fasiliteetteja l√§hell√§ ja parempi ranta. Molemmat olivat siis kivoja ja niin erilaisia, ett√§ on vaikea verrata. Riippuu my√∂s paljon siit√§ mit√§ kaikkea hakee lomalta. Esimerkiksi lapsen hiekkaleikkien ja uimisen kannalta oli Les Tipaniersin ranta huomattavasti parempi (hienoa valkoista hiekkaa).

Mitä nähdä ja tehdä?

 

Saaren kiert√§minen ymp√§ri autolla. Sanoisinko, ett√§ ilman autoa voi Moorean matkakokemus menn√§ osittain hukkaan. Auton vuokraaminen ei my√∂sk√§√§n ole ihan halvimmasta p√§√§st√§ t√§√§ll√§ (noin 100‚ā¨ hujakoilla p√§iv√§ss√§, hieman autosta riippuen), mutta suosittelisin kuitenkin vuokraamaan auton edes muutamaksi p√§iv√§ksi. Saman rahan saa helposti menem√§√§n ohjattuihin retkiin, jos meinaa n√§hd√§ paikkoja. Autolla kiert√§√§ k√§tev√§sti monet paikat omaan tahtiin, ellei sitten halua ottaa veneretke√§ esimerkiksi l√§heisille mini-saarille, motuille. Jos olisimme ottaneet jonkin retken, olisi juuri joku p√§iv√§n piknik- ja snorklausreissu pikkusaarelle voinut olla kiva! Pienen lapsen kanssa ovat koko p√§iv√§n retket hieman haastavia, eik√§ esimerkiksi snorklaamaan p√§√§se yhdess√§, joten j√§i nyt meilt√§ v√§list√§.

Rannat eivät ole (tai siis minun mielestäni) kovin häävejä saaren etelä- tai itä-osissa. Mitään kilometrien mittaisia rantaviivoja ei Moorealta löydy, mutta kauneimmat hiekkarannat sijoittuvat saaren pohjoiskolkkiin (luode ja koillinen), esimerkiksi Hauru, Tiahura, Temae ja Maharepa. Jos rantojen bongailu kiinnostaa, niin autolla on helppo kierrellä saarta rantatietä pitkin ja pysähtyä kun kiva ranta osuu kohdille. Jos haluaa majoituksen hyvältä rannalta, kannattaa ehkä varata se noiden rantojen lähettyviltä.

Cook’s bay ja Opunohu Bay ovat kaksi lahtea saaren pohjoispuolella. Molemmat ovat aivan ehdottomasti must-see-paikkoja! Itse pidin ehkä enemmän Cooks baystä, vaikka molemmat ovatkin hurjan kauniita.

Belverde lookout. N√§k√∂alapaikka, josta n√§kee koko pohjoisen osan rannasta, molemmat bayt, sek√§ niit√§ erottavan vuoren. Lookoutille p√§√§si kiemuraista tiet√§ autolla ihan yl√∂s asti, tosin huipulla oli meneill√§√§n jotkut aivan ihme paikallisten bileet. Musiikki soi aivan t√§ysill√§ kajareista, juotiin kaljaa ja hengailtiin. Melko erikoista ūüėÄ

Ruokailu paikallisten suosimissa pikkupaikoissa (snak). Tonnikala on t√§√§ll√§ tosi hyv√§√§, muutenkin kannattaa ehdottomasti panostaa kalaruokiin. Paikallinen herkku on tonnikala-cevichen tyylinen salaatti, jossa raaka tonnikala on miedosti kypsennetty sitrusmehussa ja √∂ljyss√§ tai kookosmaidossa. Tuli my√∂s sy√∂ty√§ yll√§tt√§v√§n hyvi√§ pizzoja Moorealla! Paikallinen erikoisuus on valkoinen pizza, jossa tomaattikastikkeen tilalla on kermakastike tai creme fraiche-kastike. Joissain pizzoissa creme oli tosin ehk√§ liiankin kermainen omaan makuuni. Ehk√§p√§ parhaat pizzat olivat Cook’s bayn rannalla Allo Pizzassa, jossa k√§vi todellinen kuhina ja paikallisetkin jonottivat hakemaan sielt√§ pizzaa, sek√§ Linarevan l√§hell√§ Pizza Daniel Mano Ariissa. Pizzan hinnat liikkuivat suunnilleen noin 12-16‚ā¨ v√§lill√§, eli Suomen hinnoissa.

Moorea on aivan loistava matkakohde varsinkin jos tykk√§√§t jostain seuraavista: Sukeltaminen, snorklaaminen ja vaellus. Sek√§ tietysti my√∂s ihan nauttimiseen ja k√∂ll√∂ttelyyn ūüėČ

Sofitel Moorea Ia Ora Resort kuvattuna Toatea lookoutilta. Aivan mielett√∂m√§t maisemat!! Olimme matkalla Temae-beachille ūüôā

T√§m√§ on Club Bali Hai-hotellilta Cook’s Bayn rannalta, jossa pys√§hdyimme lounaalla. Hotelli oli tosi kiva!

Vastailen mielell√§ni muihinkin kysymyksiin kommenttiboksissa! ūüĆīūü¶ĄūüĆąūüĆł

 

Loppuun on todettava, ett√§ Moorea on aivan ehdoton ”kerran el√§m√§ss√§” kohde jos rakastaa tropiikkia, kaunista luontoa, maisemia, rentoa meinkinki√§ ja l√§mp√∂√§ ūüôā Samassa yhteydess√§ kannattaa katsastaa my√∂s Tahiti, edes parin p√§iv√§n minivisiitill√§ kun kerran noin kauas matkaa!

 

Sisältää kaupallisia linkkejä.

4 Replies to “Moorea: Kaikki oleellinen paratiisisaaresta”

  1. Tarviiko sinne jotain erityisi√§ rokotuksia? Ja onko siell√§ mit√§√§n ihme √∂t√∂k√∂it√§? ūüôā N√§ytt√§√§ kyll√§ aika kivalta.

    1. Niinp√§!! Ei tarvitse mit√§√§n erikoisia rokotuksia. Meill√§ on kaikilla Havrix ja pojalla kaikki normaalin rokotusohjelman mukaiset, matkailul√§√§k√§rin mukaan ne riitt√§v√§t ūüôā

  2. Club Bali Hai hotelli on tullutkin n√§hty√§ ja koettua muutaman y√∂n verran ja sielt√§ tehtiin silloin l√§hes 30v sitten auringonlaskuristeilyj√§ katselemaan Cook bayn upeita maisemia. Remember? Todella hieno paikkaūüėÉ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *