Huomioita Uudesta-Seelannista x 5

Muutama päivä Uutta-Seelantia takana ja melkein vielä pari viikkoa edessä. Tähän mennessä on maa ollut todella mieleinen ja ollaankin jo vähän ehditty (taas) harmittelemaan sitä, ettei ehditä tällä reissulla eteläiselle saarelle.. Nähtävää nimittäin riittäisi jo täällä pohjoisellakin saarella ihan riittämiin! Ja nimenomaan jokaiselle jotain. Kamala kun tuntuu, että reilut pari viikkoakin on aivan lyhyt aika täällä. Varsinkin jos haluaisi välillä hengähtääkin, eikä jatkuvasti olla reissaamassa paikasta toiseen. Jos joku suunnittelee reissua Uuteen-Seelantiin, niin oma mielipiteeni on, että vähintään kolme viikkoa on varmasti ideaali. Sama Ausseihin, ihan kamalan lyhyeksi aikaa en itse ainakaan lähtisi näin kauas lentämään!

Tässä muutamia asioita, joihin olen kiinnittänyt täällä huomiota:

 

Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja aitoja. Siis niin ystävällisiä ja avuliaita, ettei vastaavaan ole kyllä monessa paikassa törmännyt! Ihmiset ovat myös kovia höpöttelemään niitä näitä, muttei kuitenkaan samalla tavalla yhtä teennäiseen tyyliin kuin esimerkiksi Jenkeissä monesti. Itse olen ollut joku lapsi-magneetti täällä ja varmaan viisi eri lasta on tullut höpöttelemään mulle ja pojalle kaikenlaista tai kirjaimellisesti lyöttäytyneet meidän seuraan höpöttelemään ja kyselemään 😀 Kun sanon, että olemme ”kaukaa”, kysyvät lapset aina ”Ai oletteko te Australiasta?”, eehh 😀 Ei, kun vieläkin kauempaa!

Luonto on niin erikoista, että se on jopa outoa. Ihan kun olisi hypännyt jonnekin aivan toiseen maailmaan. Muistan joskus vuosia sitten kun ihmettelin aivan samalla tavalla Sydneytä ja sitä kuinka kaupunki tuntui olevan suoraan jostain Harry Potter-leffasta. Täällä on vähän sama homma, paitsi että ollaan juurikin jossain hobitti- tai maahisleffassa. En ihmettele yhtään, miksi maa on valittu Taru Sormusten Herrasta leffojen kuvauslokaatioksi, koska sopii aivan täydellisesti. Ja sitten taas tämän päivän automatkan näkymien perusteella oltiin välillä jossain Jurassic Parkissa, haha. Maisemat vaihtelevat siis todella paljon!

Luonnollisuus ja terveellisyys on täällä tosi pop. Superfoodeilla, manukalla, kombuchalla ja terveellisillä jutuilla hifistellään täällä paljon, myös organic on kova sana. Kävinkin tänään hypistelemässä manukahunaja-purkkeja, täytyypi tutkia jos ostaisi purkin mukaan kun melko edullisesti saa. Myös ympäristö ja ekologisuus-seikat ovat täällä todella paljon esillä. Tai en tiedä kiinnitänkö niihin nyt vain enemmän huomiota, koska esimerkiksi Jenkeissä harvemmin törmää mihinkään kierrätys- tai ekologisuusseikkoihin, vaikka luomua paljon hypetetäänkin.

Uusi-Seelanti tai ainakin tämä Waihi on yllättänyt boheemiudellaan (onko tämä edes sana, haha). Meininki on tosi rentoa ja ihmiset ovat hyvällä fiiliksellä. Söpöjä ravintoloita ja kahviloita löytyy joka paikasta. Jännä nähdä miten maa loppupeleissä eroaa esimerkiksi Australiasta, johon tätä monesti vertaa ainakin jossain määrin. Olen tässä jo pari vuotta miettinyt, että onko semmoinen ”boheemius” noin yleisesti lisääntynyt vai onko se vain nämä meidän kohteet, joita satutaan valitsemaan? 😀

Täällä on hassua (ja sama juttu oli Tahitilla), ettei monissa ruokakaupoissa ole lainkaan ostettavissa muovikasseja ostoksille, vaan omat kassit tuodaan mukana. TAI kauppa tarjoaa kantamuksille ilmaiseksi kierrätetyn pahvilaatikon (tai sitten voit myös ostaa kestokassin). Tämä on niin hyvä juttu!!! Turhia muovikasseja ei tule otettua, koska niitä ei yksinkertaisesti ole. Ensin luulin Tahitilla ja Moorealla, että tämä laatikko-case on joku sikäläinen saarijuttu, mutta ehkä onkin lähtöisin täältä? Kuten tuolla ylempänä sanoin, niin tämän tyyppisiin ympäristöjuttuihin täällä törmää paljon 🙂

 

Olin kommenttien perusteella hämmästynyt, kuinka paljon teidän lukijoiden joukosta löytyy täällä reissanneita! 🌎🌸✨ Allekirjoitatteko nämä seikat tai onko jotain lisättäviä?

 

6 vastausta artikkeliin “Huomioita Uudesta-Seelannista x 5”

 1. Ah ihanaa et tais mennä siis laki läpi että muovipussejen saanti kaupoissa lopetetaan!
  Sillä vielä vuosi sitten, kaupat pakkas sun kaikki kamat johonkin 5 eri muovipussiin ja sit olit kun jokin kassialma lähtiessäs ruokakaupasta…
  Ja aina oltiin yhtä yllättyneitä kun en tarvinnut pussia muutamille ostoksille ja kun sanoin et voin kantaa ne käsissä 😀 .. älytöntä!
  Mut ihanaa et asia on edennyt!

 2. Haha joo muovipussien kieltolaki astui voimaan vuoden alusta, sitä ennen niitä tuputettiin ihan huolella! Mut tosi hyvä edistysaskel kyllä. Ja toi ihmisten aito ystävällisyys ja rentous on mutkin tähän maahan saanut rakastumaan, aina kun käyn Suomessa kylässä iskee ihan kulttuurishokki kun kukaan ei hymyile ja kaupankassalta heruu enintään ”moi otatko muuta” 😀 hei ja sipsin ystävänä sun pitää ehdottomasti kokeilla bluebirdin delisio-sipsejä!!! Makuina caramelised onion & balsamic vinegar-maku ja fetan makuiset on omia lemppareita! Ooh ja toisen brändin grane wavesit on kans sairaan hyviä Haha :DD hunajaa ei saa muuten mun mielestä kuljettaa maasta pois, tarkista ainakin ennen ku ostat ettei mee hukkaan 🙂

  1. Hei kiitos hunaja-tiedosta! Täytyy tosiaan tarkastaa ennenkö ostaa! Ja sipsi-vinkit tuli hyvään saumaan, ostan ehdottomasti testiin seuraavan kerran kun käydään ruokakaupassa, jos vain löytyy valikoimista ;D Ihmiset on täällä kyllä aidosti kiinnostuneita sinusta, ihan itseäkin on ihmetyttänyt, ettei ole lainkaan semmoista pinnallista small talkia, vaan ihan tosissaan halutaan kysellä <3 😀 Jotenkin niin symppistä!

 3. Kiivit on kyllä niiin mukavia ettei mitään järkeviä. Kerran liftasin siellä 10min -> puoli vuotta myöhemmin minua kyydinnyt pariskunta antoi mun majailla kotonaan (viikon!) vieden niin rantamökilleen, sukulaisten syntymäpäiväjuhlille kuin ravintolaankin. Miksi? ”Meidän poika on sun ikäinen ja menee pian matkustamaan Eurooppaan, meistä on kiva olla ystävällisiä nuorille reissaajille niin toivottavasti sekin kohtaa ystävällisiä ihmisiä Euroopassa!” Ystävällisyys 2.0 sanon minä. 😀 Mamman kanssa juotiin aina välillä illalla skumppaa ja bondailtiin ja siellä rantamökillä pääsin huristamaan moottori-kumiveneellä ja onkimaan järkyttävän isoja vonkaleita merestä!

  Yhdellä reissulla auto hajosi keskellä ei mitään ja päästiin matkakaverin kanssa lähikylän turisti-infoon ja kysyttiin, missä jalkapatikan päässä voisi telttailla. I-Siten mamma: ”Ette telttaile, tulkaa minun kotiini, siellä on tilaa yöpyä kunnes auto on korjattu.” Tämä mamma kyllä laittoi meidät vähän puutarhahommiin, possuja syöttämään yms., mutta halusi tarjota myös ruuat. 😀

  Kolmas ns. semituttu perhe kutsui joulunviettoon ettei tarvitse olla aattona yksin. <3

  On australialaisetkin tosi mukavia, mutta kyllä kiivit on vielä enemmän down to earth ja lepposempia 🙂

  1. Ei voi olla totta! Aivan ihania <3 En tajua miten noin kilttejä ihmisiä voi edes olla! Mutta joo juuri tuon kuvan on ihmisistä täällä saanutkin, monet voisivat ottaa mallia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.