DIY: Slim-villasukkien ohje naiselle ja lapselle

Villasukkien ohje sai aikaisemmin kannatusta, joten täältä pesee! Suomessa onkin sopivasti vissiin paukkupakkaset, eli nyt on hyvä aika työstää villasukkia. Olin koko syksyn miettinyt villasukkien neulomista, mutta mikä siinä sitten olikin niin vaikeaa saada homma loppuun asti? Olen viimeksi neulonut villasukat joskus yläasteella rättikässän tunnilla, joten ihan tuoreessa muistissa ei näiden teko todellakaan ollut. Sanotaan, että jos suoriutuu neulomaan villasukat, suoriutuu varmasti neulomaan ihan mitä tahansa. Antakaa myös armoa näille omille sukilleni, varmasti seuraavat ovat jo vähän heinommat 😀

Sanotaanko näin, että kantapään työstäminen oli kieltämättä ensimmäisellä kerralla melkoinen haaste näin 20 vuoden jälkeen.. Mutta parin sukan jälkeen onnistuu jo melkeinpä ilman ohjetta! Itse käytin apuna tätä Youtube-ohjevideota kantapäiden neulomiseen, oli muuten suureksi avuksi. Kannattaa katsastaa tuo video, mikäli tekstiohjeet tuntuvat täydeltä heprealta kantapään osalta 🙂 Ja huh, koko tämän ohjeen työstäminen tänne oli kyllä täyttä tuskaa! Alkuperäinen ohje on No Home Without You-blogista, tosin blogi näytti olevan nyt suljettuna.

Mitä tarvitset?

 

Itselläni oli reissussa mukana vajaat pari kerää Socki-villasekoitelankaa (75% villaa, 25% polyamidia, sukkiin suositellaan pieni määrä keinokuitua kestävyyden vuoksi) sävyssä Perfect Peach ja 3 mm sukkapuikot. Yhteen pariin naisten sukkia kului yksi lankakerä (eli reilut 2€) ja lasten sukkia syntyi yhdestä kerästä noin kaksi paria. Kun palaan kotiin, on tarkoitus heti neuloa ylipolven-sukat!

Tässä ohje naisten sukkiin (malli melko slim, tein hieman pienemmän kantalapun) ja lasten sukkiin (noin koko 26), lasten sukkien silmukkamäärät on mainittu sulkumerkkien sisällä 🙂 Isompiin jalkoihin kannattaa tehdä esimerkiksi 56 silmukalla tai jos haluat pelata varman päälle tällä 48-silmukan ohjeella, kokeile sukkia 3,5mm puikoilla ja normaalilla kantalapulla, koska oma jalkani on kokoa 35 ja nämä ovat itselleni melko istuvat.

Slim-villasukkien ohje:

Varsi: Luo 48s (36s) ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo 2o 2n-joustinneuletta suljettuna neuleena niin pitkään kunnes sukan varsi on mieluisan pituinen. Tein itse ”käännettävät” varret, pituudelta ehkä noin 20cm (ei ole täällä mittanauhaa). Lapsen sukkiin tein noin 1cm verran joustinneuletta, jonka jälkeen neuloin sileää neuletta (ainaoikeaa) noin 4cm.

Kantalappu: Neulo kierroksen ensimmäisen puikon silmukat samalle edellisen kierroksen viimeiselle puikolle. Näin sinulla on kantalappua varten 24 (18)s. Kantalappu neulotaan siis edestakaisin näillä silmukoilla, aina työtä kääntäen vuoroin oikeaa ja nurjaa, poimien aina rivin ensimmäisen silmukan neulomatta. (Oma ohjeeni ei ole nyt vahvistetulla kantapäällä.) Toista tätä kerros oikein, kerros nurin-taktiikkaa yhteensä 13 (9) kerrosta. Jos haluat ei-slimin villasukan, tulee ”normaaliin” kantalappuun yleensä noin 20 kerrosta. Eli oikean ja nurjan yhdistelmää yhteensä noin 10 kierrosta.

Kantalapun kavennukset:  1.Aloita kantalapun kierros kuten aiemmin, poimi ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo loput nurjaa. Käännä työ, mutta neulo vain 14 (12) oikein, jolloin oikealla puikolla on 15 (13) silmukkaa ja vasemmalle puikolle jää vielä 9 (6) silmukkaa neulomatta.

2. Tee ylivetokavennus. Käännä työ. Nosta jälleen ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6 (4) nurin ja tee kavennus neulomalla kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen nurin.

3. Käännä työ ja varmista, että keskipuikolla on 8 (6) s, määrä pysyy samana koko kantapään kavennuksen ajan. Jätä ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6 (4) oikein ja tee ylivetokavennus. Käännä jälleen työ. Jätä ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6 (4) nurjaa ja neulo kaksi nurin yhteen. Toista tätä kohtaa, kunnes reunapuikkojen silmukat loppuvat.

Kantalapun kavennukset videomuodossa täällä. Suosittelen 😀

Kantapään kiinnittäminen: Poimi kantalapun reunojen silmukat puikoille (itse taisin poimia 8-10s), kannattaa poimia pari ylimääräistä, jos haluaa välttyä puikkojen vaihtokohtien rei’iltä. Neulo sitten kantalapun kavennuksista jäljelle jääneet 8 (6) silmukkaa oikein (käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo oikein loput 7(5)) ja neulo poimitut silmukat seuraavalle puikolle oikein. Neulo välissä jalkapöytien molemmat puikot oikeaa.

Neulo myös toisen kantalapun reunan poimitut silmukat oikein ja neulo jalkapohjan puikon 4 (3) ensimmäistä silmukkaa vielä lopuksi tälle puikolle. Neulo loput 4(3) jalkapohjan silmukkaa seuraavalle puikolle oikein ja jatka myös reunapuikon silmukat tälle samalle puikolle. Neulo kierros loppuun oikeaa.

Kiilakavennukset: Neulo kierroksen ensimmäinen puikko kahta silmukkaa vaille valmiiksi oikeaa.  Neulo nämä kaksi silmukkaa oikein yhteen. Neulo jalkapöydän kaksi puikkoa normaalisti oikein, niihin ei tehdä ollenkaan kavennuksia. (Kavennukset tehdään ensimmäisen ja viimeisen puikon silmukoilla.) Neulo viimeisen puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen, neulo loput silmukat normaalisti oikein. Neulo yksi välikierros.

Toista tätä kahden puikon kavennusta ja välikierrosta niin kauan, kunnes kaikilla puikoilla on 12 (9) silmukkaa. Jatka tämän jälkeen oikeaa neulosta, kunnes pikkuvarvas peittyy sukasta.

Kärkikavennukset: Aloita kavennukset neulomalla jokaisen puikon keskeltä ja lopusta kaksi silmukkaa yhteen oikein. Eli ensimmäisellä kavennuskierroksella 4 (2)  o, 2 yhteen, 4 (2) oikein, 2 yhteen. Neulo tämän jälkeen 4 (3) välikierrosta oikein. Tee seuraava kavennuskierros neulomalla taas samalla logiikalla, eli kaksi silmukkaa oikein yhteen puikon keskeltä ja lopusta, 3 (2) o, 2 yhteen, 3(1) o, 2 yhteen. Neulo 3 (2) välikierrosta ja jatka tätä, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 2s, eli yhteensä 8s. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele sukka.

Tuntuipa erikoiselta laittaa jalkaansa +30c lämmössä villasukat näitä kuvia varten, heh 🙂

 

Ps. Tiedän. Ohje näyttää varmaan niin tuskalta, josset ole aikaisemmin neulonut sukkia, mutta yritä silti! Sujuu yllättävän hyvin kun tekee kärsivällisesti kohta kerrallaan ja videot auttavat paljon!

 

 

Sisältää kaupallisia linkkejä.

4 vastausta artikkeliin “DIY: Slim-villasukkien ohje naiselle ja lapselle”

  1. Ihana väri ja sun sukat näyttää kyllä hyviltä! Musta tuntuu että sukkien kutomiseen parasta on vaan kutoa paljon sukkia. Laatu paranee mitä enemmän tekee. Mä en oo erityisemmin ollut koskaan innostunut sukkien kutomisesta mutta nyt osallistun tänä vuonna sukkalaatikko2019 haasteeseen (yhdet sukat per kk) ja katotaan mitä tulee. Yhtenä tavoitteena on kutoa ylipolven sukat ja huh, en tiiä selviänkö 😀 Muuten ajattelin mennä kyllä aika helpolla tavalla haasteessa eli helppoja sukkia eikä monimutkaisia ohjeita 😀

    1. Kiitti! En ollutkaan kuullut tuosta haasteesta, pitäisi varmaan itsekin ottaa osaa! 😀 varmasti nopsaa harjaantuisi taito näihin ja voisi alkaa kokeilemaan eri kuvioita yms 🙂

  2. Ihanan väriset!
    Itse innostuin kutomisesta taas vuosien jälkeen. Viimeksi kutonut yläasteella eli n. 15 vuotta sitten. Kuukaudessa tullut kudottua jo neljät sukat ja viidennet jo puolessa välissä. Innostus iski 🙂
    Ilman Youtuben ohjevideoita ei olisi kyllä tullut yhtään mitään 😀

    1. Ne videot on kyllä aivan pelastus!! 😀 Sinähän olet pistänyt tohinaksi. Vitsi, täytyy käydä etsimässä täältä reissusta joku lankakauppa, kamalat neulomishimot 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.