Australialaista elämäntyyliä ja parhaita juttuja

Arvatkaa! Olen pikkuhiljaa alkanut pitää yhä enemmän Gold Coastista. Maagiset auringonlaskut ja kilometrikaupalla jatkuva valkoinen hiekkaranta ovat näköjään saaneet minut pauloihinsa. Jälkeenpäin täytyy todeta, että alkushokki johtui varmaankin juuri suuresta kontrastista pieniin kyliin, joissa olimme käyneet ennen tätä, jolloin ”iso maailma” tuntui järkytykseltä. En nyt välttämättä muuttaisi juuri tähän Palm Beachille, mutta onhan Australiassa tiettyä taikaa, vaikka kaikki vaaralliset eläimet hieman pistävätkin jännittämään. Näimme viime viikolla Australiassa asuvaa ystävääni Meriä, joka itseasiassa on myös ihkaensimmäisiä blogiystäviäni jo 10 vuoden takaa (!!!), enkä voinut uskoa kun hän kertoi, että kengurut vierailevat säännöllisesti heidän kotipihassaan. Epistä!

Vaarallisia hämähäkkilajeja löytyy täältä ainakin pari (redback ja funnel web), sekä jättihämppis huntsman, joka ällöttävyydestään huolimatta on vaaraton. Reissun alussa pelotteli Tommi minua jättihämpeillä ja olin suurinpiirtein kaikesta rapinasta niskakarvat pystyssä. Loppupeleissä eivät nuo vaarallisetkaan hämähäkit ole mitään aivan jokapäiväisiä ilmiöitä, joita tarvitsisi täällä jatkuvasti pelätä. Olemme kuulleet täällä pitkään asuneilta, etteivät he välttämättä ole koskaan edes nähneet noita myrkyllisiä hämähäkkejä, tosin niitä jättiläisiä ovat meidän havaintojen mukaan nähneet kaikki, paitsi me 😀 Silti on täällä lapsen kanssa huomattavasti varovaisempi, kuin esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, varsinkin ulkoillessa ja leikkipuistoissa!


Käsitykseni mukaan useimmille australialaisille on luontaista elää auringon rytmin mukaan, eli nukkumaan mennään aikaisin illalla auringon laskettua ja herätään todella aikaisin auringonnousun aikaan. Jopa viideltä on täällä ”normaali” aika herätä aamulla, huh. (Okei, myös minulle se on ollut vuosikaudet normaalia, vaikka heräänkin useimmiten kotona pimeyteen :D) Olen usein kuikuillut aamulla parvekkeelta rannalle ja alkuun ihmettelinkin, kun ihmiset ovat jo kuudelta aamulla täysissä meiningeissä kävelemässä, surffaamassa tai lenkittämässä koiria. Vuorokausirytmin puitteissa viihtyisin asustaa täällä varmasti mainiosti, ihmiskeho kun on luotu juuri tämmöiseen rytmiin. Voisin kuvitella, että mm. uniongelmia varmasti esiintyy täällä huomattavasti vähemmän, kuin meillä Suomessa. 

Olen syönyt täällä päivittäin aamiaiseksi papaijoita, dragon fruiteja ja mangoja, joiden sekaan laitan kookosjogurttia. Ihan superhyvää! Olen näiden parin viikon aikana saanut itseni kookosjugu-koukkuun ja ostanut jo kolmelta eri merkiltä 😀 Löytyykö Suomesta tämmöistä?!

Lempparihedelmääni papaijaa on tullut kulutettua myös voiteen muodossa. Papaw Ointment on paikallinen monitoimivoide, joka on valmistettu fermentoidusta papaijasta. Voide sisältää paljon C-vitamiinia ja ihoa uudistavia entsyymejä, tätä voi käyttää esimerkiksi pieniin ihovaurioihin, ihottumaan, lapselle ja varsinkin huulirasvana tämä on ihan huippu. Suomessakin myydään vastaavaa (tämä P’uren Papayacare Papaya Ointment), mutta kannattaa ehdottomasti ostaa mukaan paikallisesta marketista, jos matkustaa Australiassa 🙂

Suomalaisittain kun olen itsekin todennut, että sitä pidetään todella outona jos menee nukkumaan esimerkiksi yhdeksältä illalla (saati sitten aikaisemmin) tai jos herätään kello kuudelta tai jopa sitä ennen. Tämmöisen rytmin kanssa itse lähestulkoon aina eläneenä tuntuu jotenkin ihanalta huomata, että jossain päin maailmaa se on täysin tavallinen juttu. Suomessa nyt on mahdotonta nauttia samanlaisesta rytmistä ympäri vuoden, koska talvella on pimeää kun heräät ja pimeää jo tuntikausia ennenkö menet nukkumaan, kesällä taas täysin päinvastoin kun valoisaa on ympäri vuorokauden. Täällä aurinko laskee seitsemän jälkeen ja nousee viiden maissa. 


Vieraillessani viimeksi Sydneyssä vuoden 2011 alussa ihastuin kaupunkiin kovin ja tuolloin selailinkin reissun jälkeen rahoitusalan työpaikkoja Sydneystä tavallaan puolivitsillä. Ihan työpaikkoja en lähde täältä selailemaan, mutta en tosiaankaan ihmettele, miksi moni suomalainen tänne muuttaa. Kaksi ääripään maata tavallaan täydentävät toisiaan, eikä kyllä haittaisi skipata vaatekriisejä aina jokaikinen talvi.

Mistä tulikin mieleen, että ensi viikolla (apua) ollaankin jo kotona tekemässä lumitöitä! Vai onko siellä vielä edes lunta? 😀

 

Sisältää kaupallisen linkin.

6 vastausta artikkeliin “Australialaista elämäntyyliä ja parhaita juttuja”

 1. Ainakin alprolla on jotain kookoshommaa isommassa purkissa ja sitten jotain happy coco – merkin löytyy myös

  1. Aa joo, sitä Alpron olenkin joskus maistanut, mutta ei ole ihan samanlaista kuin tämä. Kiitti Happy Coco-vinkistä, täytyy ostaa heti testiin kotona 🙂

 2. Mulla on kaamos-angsteissa viime aikoina herännyt ajatus, että mitä jos lähtis Australiaan muutamaksi viikoksi makustelemaan millaista elämä siellä olisi. En ole siis koskaan ennen käynyt siellä, mutta jotenkin tuntuu että tää Suomen talvi on ihan sietämätön! Kaikissa maissa on toki omat hyvät ja huonot puolensa ja arki on arkea missä vaan, mutta mäkin kyllä ymmärrän hyvin miksi monen suomalaisen veri vetää Ausseihin! Tuo arkirytmi olisi myös mulle erittäinkin sopiva…

  Nauttikaa loppureissusta! Täällä Suomessa ei oikein koskaan tiedä millainen sää huomenna on – joko sataa lunta, vettä tai vähintään tuulee pirusti 😀 toki joskus jopa aurinko saattaa yllättää.

  1. No sepä juuri! Olen kuullut tänä talvena, että säät ovat vaihdelleet siellä ihan erityisen paljon. Toivottavasti aurinko alkaa paistaa pian! Suuri suositus kuitenkin Australialle ja myös Uudelle-Seelannille!! 🙂

 3. Tuohan kuulostaa ihanalta vuorokausirytmiltä, itsekin tykkään tuosta 20-21 nukkumaan ja 5-6 herätään -rytmistä. Ja muutenkin luonnon mukaanhan sitä pitäisi mennäkin, siihen kehokin sopeutuu helpoiten. Tuo muuten olisi hyvä lisä kellonsiirtelykeskusteluunkin, että muuallakin on valoisaa epäedullisiin aikoihin, eikä se sekoita yhteiskuntaa.

  1. No eikös! Voisin itsekin aivan heittämällä elää tuon rytmin mukaan 🙂 Ehdottomasti keho on kyllä luotu juuri tuommoiseen rytmiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.