DIY: Kesäisen neulemekon helppo ohje

Esittelin aikaisemmin IG:ssä vihdoinkin valmistuneen neulemekon ja lupasin jakaa ohjeen täällä, kunhan pääsisin kotiin. Tässä olisikin teille ohje simppeliin kesäiseen neulemekkoon, jonka ehtii helposti saada valmiiksi vielä ennen lomakautta.

Idea mekkoon lähti Australiassa, jossa sain päähäni, että haluan ehdottomasti tehdä puuvillaisen neulotun mekon avaralla selällä. Tutkiskelin hieman vanhoja neuleohjeitani, eri kaula-aukkojen kavennuksia ja tuumailin silmukkamääriä. Sitten lähdin neulomaan mekkoa, ilman mitään selkeää ohjetta, ainoastaan visiona unelmieni rento neulemekko kesäksi 😀 Olen todennut, että todella yksinkertaisia ohjeita on vaikea löytää tai sitten nekin on saatu neulomissanaston myötä vaikuttamaan äärimmäisen monimutkaisilta. Helpommalla siis on melkein päässyt kun tuumailee vähän ja alkaa itse tekemään!

Mitä tarvitset?

 

6 mm suorat puikot (esimerkiksi nämä) ja haluamaasi lankaa, mielellään kesävaatteisiin soveltuvaa ei-hiostavaa, kuten puuvillasta, pellavasta tai bambusta tehtyä lankaa. Esimerkiksi tässä simppeli ja edullinen puuvillalanka. Viimeistelyyn ison parsimiseen tarkoitetun neulan, esimerkiksi tämän.

Itse käytin tähän luomupuuvillaista lankaa ja yhteensä taisi menekki olla noin 5 kerää (500 g), riippuu toki hieman langasta. Sanoisinko, että ajallisesti menee tähän parisen viikkoa. Sinänsä helppo tehdä, pääasiassa sileää neuletta tasona neulottuna.

Ohje:

 

Etukappale

Luo 65 silmukkaa. Neulo sileää neuletta jokatoinen oikeaa, jokatoinen nurjaa, kunnes helman mitta on noin 87 cm tai oman pituutesi mukaan siihen asti, kunnes helma on omaan makuun sen mittainen, että kaula-aukon kavennukset voivat alkaa. (Olen itse 157cm ja mekko on noin puoliväliin pohjetta, kuten kuvissa näkyy).

Kaula-aukon ensimmäisellä kavennuskierroksella päättele keskimmäinen 33. silmukka. Tee kaula-aukkoa puolisko kerrallaan, kaventaen kaula-aukon puolelta silmukka jokaisella (oikealla neulottavalla) kerroksella. Lisäksi kavenna ensimmäiset 7 kerrosta (oikealla) myös kainalon puolelta. Jatka kaula-aukon puolen kavennuksia, kunnes jäljellä on 5 silmukkaa. Jatka haluamaasi mittaan. Itselläni koko olkaimen pituus kaula-aukon alusta saumaan on 25 cm (mitattuna suoraan ylöspäin). Päättele ja toista toiselle puolelle.

Takakappale

Luo 65 silmukkaa. Neulo sileää neuletta, kunnes kappaleen mitta on 72 cm tai itse haluamasi pituus. Päättele keskimmäiset 20 silmukkaa. Päättele ”sisäpuolelta”, eli ns. selkäaukon puolelta aina 1 silmukka jokaisella oikealla kerroksella 4 kerroksen ajan. 5.:llä kerroksella päättele silmukka myös puikon alusta (eli ns. reunasta) neulomalla 2 silmukkaa oikein yhteen. Eli päätellään sekä alusta, että lopusta. Jatka, kunnes jäljellä on samaiset 5 silmukkaa. Neulo olkaremmiä, kunnes mitta on sama etukappaleen kanssa. Päättele.

Parsi kaksi kappaletta kokoon isolla neulalla, käyttäen samaa lankaa kuin neulottaessa.

Käsiaukkojen koko ja olkaremmien mitta ovat semmoisia, jotka kannattaa melkein katsoa mallailemalla ja sovittamalla. Kappaleita kokoon parsiessa sovitin mekkoa päälle ja testailin, mikä on itselleni hyvä mitta kainaloaukkoihin. Omassa mekossani jäi olkasauman ja kainalosauman väliin noin 29cm. Tämäkin on makuasia ja lisää peittävyyttä sivusta saa jatkamalla parsimista vielä ylöspäin. Halutessaan tätä voi myös tuunata kiinnittämällä olkanauhat solmulla sitoen. Tällöin on mekko myös jatkossa helposti säädeltävissä ja kaula-aukkoa saa ”nostettua”.

Itse en ole lopputulokseen aivan täysin tyytyväinen ja näin jälkeenpäin olisin halunnut tehdä etupuolelle jyrkemmän kauluksen ja näin ollen ohuemmat olkaremmit myös eteen. Täytyykin siis vielä muokkailla tätä ohjetta, jos innostuisin tekemään jossain vaiheessa toisenkin, vähän lyhyemmän version tästä.

 

Meinaatteko testata tämän tekemistä? ✨

 

Sisältää kaupallisia linkkejä.

 

7 vastausta artikkeliin “DIY: Kesäisen neulemekon helppo ohje”

 1. Joo, jotenkin se on välillä helpompaa suunnitella ja tehdä itse kuin noudattaa jotain ohjetta. Itse törmään monesti siihen että löydän kivan ohjeen ja sitten langat ovat sellaisia joita ei itsellä ole eikä aina voi hankkia uusia lankojakaan niin tuntuu helpommalta suunnitella itse 😀 Aika usein myös kuitenkin muokkaan valmistakin ohjetta.
  Mekko pitää laittaa työlistalle, taannoin purin sen jonka aloitin mutta jonain päivänä vielä pitää kutoa mekko 😀

  1. Haha! Joo ihan totta kyllä 😀 Ainiin ja tuli eilen mieleen, että kysyitköhän sinä siitä Silta-sarjasta joku aika sitten? Eilen tajusin, ettei se olekaan siis Areenassa, vaan CMorella! 😀

  1. Entäs jos aloittaisit kaula-aukon kavennuksen vähän myöhemmin ja sama homma alaosan kanssa, eli muutoin sama kun ohjeessa, mutta neuloisit helmaa pidemmäksi? 🙂

 2. Joo, kysyin muuten. No ilmankos en sitä tainnutkaan löytää areenasta. Noh, ehkä se tulee vielä areenaan tai katsomoon jossain vaiheessa 😀

 3. Moikka,
  ihana ohje, aloittaisin heti (ehtisi ensi kesäksi;)) jos löytäisin sopivan langan. Osaisitko vinkata minulle Adlibriksen valikoimasta tähän käyvän langan. Nuo molemmat linkkisi vievät samaan lankaan jota on vain harmaana enää. Lisäksi mietin puikkokokoa, ohjeessasi on 6 mutta useimmissa puuvilla/bambu langoissa puikkokoko on 4.

  Kiitos kovasti jos ehdit vastata!

  1. Moikka! Kiva jos mekko kiinnostaa 🙂 Päivitin nyt langan linkin tuommoiseen puuvilla-lankaan, joka vastaa aikalailla tuota omaa käyttämääni 🙂 Kivaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.