Monday vibes: JOMO

Olen tänään keskittynyt hoitamaan rästihommia ja johan niihin onkin saanut koko päivän kulumaan! Aloitin hommat jo ennen seiskaa ja edelleen istun tässä läppärillä, vaikkakin kävimme Tommin kanssa äsken autolla asioilla ja postissa. Heh, aika kuluu niin hujauksessa kun on hommaa! Ajattelin, että jossen nyt yhtenä maanantaina ehdi saada postausta aikaiseksi, niin ei sitten voi mitään. Siitä tulikin sitten mieleeni eräs aihe, josta olen ajatellut jo jonkin aikaa kirjoittaa..

Moni teistä on saattanut kuulla FOMO-ilmiöstä, jonka kirjainlyhenne tulee sanoista Fear Of Missing Out. FOMO on pelko siitä, että jää asioiden ulkopuolelle, jossei vietä päivästä tuntikausia somessa katsomassa ihmisten kuulumisia ja sitä, mitä muualla tapahtuu. Ah, ne ihanat sosiaalisen median paineet yhdistettynä vielä tähän ilmiöön. Enää ei nimittäin riitä, että päivität itse säännöllisesti sisältöä, vaan nykyään pitäisi olla perillä myös kaikesta mitä muut ihmiset tekevät. Kuulin muuten taannoin huhun siitä, kuinka Instagram harkitsee luopumista tykkäyksistä, ilmeisesti tarkoituksena juurikin vähentää tykkäämisten luomaa painetta. Mielenkiintoista!

Sinänsä koomista myöntää, etten itse seuraa tykkäyksiä juuri ollenkaan, ellei kyseessä ole vaikkapa yhteistyö, koska siinä tapauksessa on statistiikalla oikeasti väliä asiakkaalle. Myynhän kuitenkin näkyvyyttä kanaviini. Olen itse jo jossain määrin lannistunut näiden kaikenmaailman algoritmien mysteereiden suhteen, joten päätin jo kauan aikaa sitten olla stressaamatta jostain niin turhasta, kuin tykkäyksistä, kommenteista tai algoritmeista. Ei homman pitäisi mennä niin, että joudut taistelemaan jotain mahdottomia yhtälöitä vastaan tai katsomaan kellosta sopivaa julkaisuaikaa vain siksi, että kuvasi saisi enemmän suosiota. Itse seuraan ainakin innolla, miten homma etenee tämän mahdollisen uudistuksen suhteen ja mikä on tässä seuraava askel. Somen luomat monimuotoiset paineet, jatkuva paine läsnäolosta, ihmisten kaipuu ajoittaiseen offline-aikaan ja aidon sisällön suosion kasvaminen ovat kaikki olleet viimeisen vuoden aikana aktiivisia puheenaiheita.

Voin myöntää joskus itsekin tunteneeni pieniä FOMO-hetkiä, mutta oikeastaan en kamalasti, enkä edes aivan lähiaikoina. Olen itse jo jonkin aikaa yrittänyt ennemmin panostaa FOMO:n vastakohtaan JOMO:oon, eli Joy Of Missing Out:iin. Sen sijaan, että pelättäisiin jäävänsä jonkin ulkopuolelle ei-someaktiivisuuden vuoksi, iloitaankin juuri niistä hetkistä, jotka eivät päädy sosiaaliseen mediaan tai ajasta, jonka käyttää muuhun kuin somefeedin skrollaamiseen. Olen tietoisestin vähentänyt somen käyttöä lähikuukausina ja hei, se on tuonut tilalle niin paljon! Välillä on niin ihana olla offline. Laittaa puhelin äänettömälle tai lentotilaan ja keskittyä muutamaksi tunniksi aivan muihin asioihin ilman häiriöitä.

Eniten nimittäin ahdistaa juuri tunne siitä, että pitäisi olla somessa. Pitäisi olla kaikesta perillä. Pitäisi olla jatkuvasti päivittämässä kuulumisia, koska muutenhan et mukamas tee mitään. Ja unohtamatta tietty sitä, että pitäisi olla jatkuvasti tavoitettavissa kymmenestä eri kanavasta. (Ah, muistatteko ne nuoruusvuodet kun kirjekaverin kirjettä odoteltiin postin mukana jopa viikkoja! Milloin seuraava kirje tulee vai tuleeko ollenkaan? :D) Välillä on ihan hyvä höllätä tämän kanssa ja viime viikkoina olenkin huomattavasti vähentänyt esimerkiksi Storiesien selaamista.

Ja tiedättekö, tämän vähentämisen myötä olen huomannut, että samalla myös se kiinnostus siihen kaikkeen on vähentynyt, koska tilalle on keksinyt muita ja huomattavasti kiinnostavampia juttuja. Eilen kävimme ostamassa meille lisää viherkasveja ja ihastelemassa japanilaista puutarhaa, tänään taas kierrätyskeskuksessa bongailemassa kippoja, kukkaruukkuja ja hyllyä terassille. Juttuja, jotka ehkä monesti ovat jääneet väliin sen vuoksi, että on niin paljon helpompi jäädä vaikka sinne sohvalle ja selata sosiaalista mediaa. Kuten vaikkapa kaappien järjestely, vanhojen päiväkirjojen tai valokuva-albumeiden selaaminen ja sitä rataa. Niinä hetkinä kun ehkä on halunnut istahtaa sohvalle ja ottaa puhelimen kouraan, olen pyrkinyt miettimään niitä (välillä ehkä ärsyttäviäkin) asioita, joita ehkä olen aikaisemmin jättänyt tekemättä ja hoitamatta siksi, että on niin paljon helpompi olla puhelimella. Ehkä juuri tämän vuoksi olenkin innostunut uudella tavalla juurikin siitä leipomisesta, kodin laitosta ja kivoissa paikoissa käymisestä 🙂

Bikinit ovat muuten Asuyamalta (saatu) ja tämänhetkiset suosikkini! Yläosa on Bali Top ja alaosa Bahamas Bottom, itselläni on näistä koko S, tämän mallin rib-kangas on tosin melko joustavaa 🙂 Nyt ostin myös tämän aprikoosin värisen Fiji-bikinisetin <3

Esimerkiksi matkoillani haluan ennemmin keskittyä elämyksiin, kivoihin hetkiin, enkä olla jatkuvasti miettimässä asioita some ja kuvamateriaali edellä. Minkälaisen kuvan tästä saisi? Olenko jo ehtinyt kuvata IG Storiesiin? Argh. Elämä on kyllä kieltämättä ahdistavaa, jos päätyy siihen pisteeseen kun ajattelee kaikkea sosiaalinen media edellä. Tottakai kuvamateriaali itsellänikin on vaikkapa matkoilla tärkeää jo bloginkin vuoksi, mutten halua nähdä ja tehdä vain niiden kuvien vuoksi, vaan aidon uteliaisuuden ja kokemusten.

Tottakai sosiaalisen median päällimmäinen tarkoitus on olla kevyttä viihdettä, ajanvietettä ja juurikin jonkinlaista sosiaalista täytettä päiviin. Silti voi siitäkin saada liiakseen tai somesta tulla jopa ähky, jonka myötä liiallinen läsnäolo ”aina jossain kanavassa” alkaa jopa ahdistaa. Olen välillä ehdottomasti tiedostanut nämä someähkyn oireet ja välillä miettinytkin, että mitäs sitten käy jo työnkin puolesta, jos menetän kiinnostukseni tähän kaikkeen? No, tämän hölläämisen jälkeen olen huomannut eron selkeästi: Somettaminen on huomattavasti mukavampaa ja inspiroivampaa kun pitää välillä pientä taukoa, eikä stressaa turhista 🙂

 

Ovatko JOMO- tai FOMO-hetket teille tuttuja? Entä mitä luulette, että Instagramille käy tykkäysten poistumisen myötä?

 

Kuvat Jutta

 

2 vastausta artikkeliin “Monday vibes: JOMO”

  1. Mäkin kuulin tuosta kaavaillusta Instagram-uudistuksesta ihan vasta, ja mustakin se kuulostaa aika hyvältä. En tiiä minkä takia pitäis tietää muiden tykkäysmääristä – pääasia että ite pysyy perillä omistaan, jotta tietää, millanen sisältö toimii. En oikeestaan keksi mitään (oikeesti hyvää) syytä sille, miks tykkäysten piilottaminen olis jollain lailla negatiivinen juttu.
    Ite en koskaan perusta päätöstäni tykkäämisestä tai tykkäämättömyydestä sille, kuinka moni muu kuvasta on tykännyt ennen mua, mutta kai jotkut sitten sitäkin tekee.

    Ja joo hei, täällä myös toinen kunnon JOMOttaja! 😀

    1. Hehe, jee! JOMO:tus on parasta <3 Ja nimenomaan, en itsekään kyllä keksi ainuttakaan seikkaa, miksi tuo uudistus olisi huono asia 🙂 Tälle tykkäyspohjaiselle meiningille kaivataan ehdottomasti jotain uusia tuulia. Aurinkoista päivää! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.