DIY: Juhannusseppele luonnonkukista

Tammikuussa Moorealla fiilistelin niin paljon ”tahiti crowniani”, kukkaseppelettä jonka ostin pienestä kojusta tien varresta eräällä naiselta. Juuri tuon kukkaseppeleen ostaminen olikin yksi ”to-do”-jutuistani Ranskan Polynesiaan. Harmittelen edelleen, etten saanut raahattua kuivattua seppelettä meille kotiin, koska se oli niin uskomattoman kaunis! Juuri silloin tammikuussa päätin, että hitto vie, aivan varmasti teen ensi kesänä Suomessa itse kukkaseppeleitä – ensi kertaa sitten lapsuusvuosien. Ja tällä viikolla vihdoin teinkin, näin sopivasti juhannuksen alla.

 Seppeleen näpertämisestä on nyt pari päivää ja parhaillaan onkin seppele kuivumassa koristekäyttöä varten. Ja vinkki, jolla sain oman Tahiti-kruunun säilymään hyvänä usean päivän ajan: Säännöllinen kastelu suihkun alla! Eli jos haluat kukkaseppeleen säilyvän läpi juhannuksen edes jotenkuten hengissä, kannattaa suihkutella ahkerasti.

Keräilin seppelettä varten sekalaisia kukkia, mitä nyt satuimmekaan pojan kanssa meidän lähimaastosta kävelylenkillä löytämään. Sanoisinko, että apilat sopivat tähän esimerkiksi erinomaisesti, koska näin oman kokemukseni mukaan ei niiden varsi taitu helposti poikki. Kannattaa esimerkiksi panostaa tuossa seppeleen ”rungossa” vaikkapa apiloihin ja käyttää muita kukkia täydentämään. Tai ihan miltä nyt itsestään tuntuu parhaimmalta. Omaan seppeleeseeni meni aikalailla tuo koko maljakollinen kukkia, koska halusin melko runsaan seppeleen. Toki vähemmälläkin saa tehtyä, mutta enemmillä kukilla näyttävyyttä.

Ohje:

 

1. Valitse ensimmäisiksi kukiksi melko pitkävartiset kukat, koska kukkien varsista rakennetaan seppeleen runko. Sido ensimmäinen kukka ”runkokukkaan” niin, että kiepsautat sen varren runkokukan varren ympäri vastapäivään (tai kukan takaa, tuossa kuvassa en näköjän niin tehnyt) ja taitat runkokukan allaolevan kuvan mukaisesti. Jos haluat seppeleestä erityisen kestävän, voit kiepauttaa varren kukan ympäri parikin kertaa.

2. Ota seuraava kukka ja jatka samaan tyyliin. Varo katkomasta kukan vartta, eli taita varoen.

3. Kun seppeleen mitta alkaa olla pyöreänä sopivan kokoinen, voit kiinnittää sen muotoonsa. Itse käytin pihastamme nyppästyä heinää, jolla solmin liitoskohdat yhteen tiukasti. Jos haluat jatkaa kukkien lisäämistä, älä vielä leikkaa sojottavia oksia pois! Nuo pitkät ”ylijäämät” (alemmat kuvat) voi napsaista lyhyemmiksi.

4. Jatka kukkien lisäämistä samalla sitomistekniikalla, mutta niin, että pujotat ylijäävän varren seppeleen rungon väliin. Täytä seppeleen runkoa (ja esimerkiksi heinän liitoskohta) kukilla, kunnes seppele on omaan mieleesi tarpeeksi runsas. Mitä useampia eri kukkia käytät, sitä värikkäämpi seppeleestä tulee ja sitä paremmin saat peitettyä rungon varsiosat. Hennoimmat kukat voit pujottaa rungon varsiosien väliin.

Ready!!

Kun aloin tekemään tätä omaani, tuumasin että voi tsiisus, tästä tulee aivan karsea! No, vaikka olin tehnyt viimeksi seppeleen varmaan joskus 20 vuotta sitten, oli lopputulos kuitenkin yllättävän kiva sitten kun tyhjiä kohtia täytti kukilla. Tämän omani tekoon taisi mennä about 30 minuuttia 🙂

 

Onko seppele teidän juhannuksen ”to-do-listalla”? Oliko tästä mitään apua vai onko seppeleen tekeminen ihan peruskauraa?

 

Ja hei ihanaa juhannusta <3

 

Ps. Meidän terassikeinusta on kyselty Instan puolella ja keinu on siis aikaisemminkin mainitsemani tämä keinu. Ollaan oltu keinuun aivan hurjan tyytyväisiä ja voin ehdottomasti suositella! Uutena My Ellos-jäsenenähän saat esimerkiksi tuosta -40% alen 🙂

 

Sisältää kaupallisen linkin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.