Testissä ketogeeninen ruokavalio

En olisi voinut vielä joku aika takaperin kuvitellakaan itseäni kirjoittamassa tätä postausta, saati tästä aiheesta. Tutkimustyön jälkeen päätin nimittäin noin reilu viikko takaperin aloittaa ketogeenisen ruokavalion. Minä, joka en ole oikeastaan ikinä noudattanut sen kummemmin mitään erityistä ruokavaliota. Täytyy myöntää, että olen aina suhtautunut todella skeptisesti tiukkoihin ruokavalioihin ja dietteihin. Aivan äärimmilleen viedyt fitnessdietit ja rajoitetut ruokavaliot ovat tuntuneet jopa sairaalloiselta. Nolottaa jopa myöntää, että ketogeenisestä ja paleo-ruokavaliosta taas oli kuva jonkin asteen ruokavaliohihhulointina (vaikkakin nämä poikkeavat toisistaan), mutta tämä johtui paljolti siitä, etten ollut perehtynyt näihin juuri ollenkaan. Tässä siis taas yksi seikka, miksi ei pitäisi tuomita jotain, mitä ei itse ole kokeillut tai mistä ei yksinkertaisesti tiedä tarpeeksi. Ja painotan, etten todellakaan ole mikään ravitsemusalan asiantuntija, joten kerron aiheesta tässä postauksessa lähinnä omien kokemusteni ja lähtökohtien pohjalta. En siis käy aihetta kovin syvällisesti läpi, joten jos ketogeeninen ruokavalio kiinnostaa, suosittelen perehtymään aiheeseen syvällisemmin. Se mikä sopii minulle, ei välttämättä sovi toiselle. Ja sanottakoon myös, että tämä viikko on äärimmäisen lyhyt aika ruokavaliomuutoksille, mutta olen itse kokenut positiivisia hyötyjä jo nyt, joten halusin siksi käsitellä aihetta pintapuolisesti jo tässä vaiheessa 🙂

Olen vuosien varrella ajoittain karsinut hiilihydraatteja, alkuvuodesta luovuin punaisesta lihasta, mutta noin muuten olen vuosia syönyt aika sekalaisesti kaikkea. Ruokaa, jota tekee mieli ja jolla jaksaa. Syyni ruokavaliomuutokseen tai oikeastaan tämmöiseen testijaksoon ovat pääasiassa tiettyjä ”oireita”, joista olen kärsinyt ajoittain jo vuosia. Kroppani kerää helposti jopa kilokaupalla nesteitä, olen ajoittain ihan mieletön napostelija ja herkkuhiiri, mieleni tekee todella usein pastaa, perunaa ja kaikkea todella hiilihydraattista ruokaa, joka sitten taas ei pidä nälkää kovinkaan pitkään. Varsinkin talvisin olen erityisesti aamuisin ajoittain todella pöhöttynyt ja uupunut. Verensokerini laskee usein todella äkillisesti, niin että tulee heikotus ja ruokaa on saatava HETI. Yksi motiiveistani edes testata erilaista ruokavaliota onkin juuri ajatus tasaisemmasta energiankulutuksesta ilman järkyttäviä nälkäkiukkuja tai heikotuskohtauksia.

En ole koskaan rajoittanut hyvien rasvojen saantia, vaan oikeastaan päinvastoin kokenut, että rasvainen ruokavalio sopii omalle keholleni erityisen hyvin. Kolesteroliarvoni olivat esimerkiksi ”parhaimmillaan” silloin kun söin eniten punaista lihaa. Vaikka nyt en enää punaista lihaa syökään niin uskon, että on paljon perimästä ja kehosta kiinni, kuinka elimistö reagoi eri ravintoaineisiin ja rasvoihin. Toki, rasvojenkin laadulla on suuri merkitys! Henkilökohtaisesti uskon, että eri kehoille sopivat eri jutut. Toisen keho voi toimia paljosta rasvasta, toinen taas hiilareista, raakaruoasta tai mistä ikinä. Itse olen esimerkiksi vuosien mittaan huomannut, ettei vatsani kestä suurissa määrin salaatteja ja tiettyjä raakoja kasviksia. Jotkut kasvikset menevät, mutta parhaiten sulattaa kehoni esimerkiksi aavistuksen kypsennetyt uunikasvikset. Ja sitten taas, olen täysin varma, että jokaiselle on myös olemassa se oikealla ruokavaliolla saavutettava ”optimitila”, jolloin keho toimii kuten pitääkin, eikä oireile. Luettuani paljon ketogeenisestä ruokavaliosta heräsi ajatus siitä, että mitä jos tämä olisikin itselleni se optimaalisin tapa syödä? Ei voi tietää, ellei kokeile!

Tärkkelyspitoisten kasvisten, kuten esimerkiksi perunoiden, viljojen ja riisin viljely, sekä suurissa määrin hiilihydraattipitoinen ruokavalio on ihmisten historiassa verraten ”uusi juttu”. Ennen maanviljelyn yleistymistä keskittyi ravinnonsaanti metsästykseen, kasvien hyötykäyttöön, sekä keräilytalouteen. Toki, en ole historioitsija tai ravitsemustieteilijä, mutta oma mielipiteeni jo ihan pelkällä maalaisjärjelläkin on, että ihmiskeho on alunperin luotu juurikin käyttämään ravintona puhtaita ja ravintorikkaita raaka-aineita luonnosta. Kasviksia, kalaa, sieniä, pähkinöitä ja marjoja, eikä niinkään paljon prosessoituja, tehotuotettuja ruoka-aineita tai vain vähän ravintoaineita sisältäviä nopeita hiilihydraatteja. Vaikka muinaiset esi-isämme varmasti ajoittain kärsivätkin nälästä, en jaksa uskoa, että heidän aikanaan kärsittiin samanlaista terveysongelmista tai kansantaudeista, jotka ovat myöhemmin tehotuotannon myötä astuneet kehiin ja ovat pääosin elintapojen aiheuttamia. Ja täytyy todeta, että nyt kun olen kiinnittänyt ruokavalioon enemmän huomiota, täytyy vain ihmetellä sitä, kuinka paljon olen aikaisemmin syönyt hiilarihöttöä. Eipä ihme, että on turvottanut ja ollut jatkuvasti nälkä.

Mikä on ketogeeninen ruokavalio?

 

Ketogeeninen ruokavalio on vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa nautitaan maltillisesti proteiinia, mutta runsaasti rasvaa. Ruokavaliosta 70% koostuu rasvasta, 20% proteiineista ja 10% hiilihydraateista. Tiukimman alkuvaiheen aikana pyritään hiilihydraatit karsimaan enintään 20 grammaan päivässä. Keho  muuntaa normaalisti ruoasta saatavat hiilihydraatit glukoosiksi elimistön käyttöön, mutta kun glukoosivarastoja ei pitkässä juoksussa ole saatavilla, alkaa elimistö hiljalleen käyttää polttoaineena kehon omia rasvavarastoja, eli maksan tuottamia ketoaineita. Tällöin puhutaan ketoosista, johon ruokavalio tähtää. Tällöin pysyvät kehon energiatasot tasaisina, koska ravintoa on ”aina saatavilla”. Itseäni kiinnostaa ketogeeninen ruokavalio myös terapeuttisessa mielessä, sillä on esimerkiksi sanottu olevan soluja suojaava ja vanhenemista hidastava vaikutus. Ketoruokavalio ei ole VHH- tai Atkinsin dietti, vaikkakin nämä kaikki saman tyyppisiä ovatkin. Atkins on proteiinipainotteinen, kun taas ketogeenisessä ruokavaliossa pyritään pitämään proteiinimäärät maltillisina, koska proteiini  muuttuu kehossa suurissa määrin glukoosiksi. Ketolla ei pitäisi tuntea oloa nälkäiseksi ja mikäli näin on, tulee rasvojen määrää todennäköisesti lisätä.

Ensimmäisen viikon huomioita:

 

On tyypillistä, että keho voi reagoida vahvastikin hiilihydraateista luopumiseen, koska aivot ovat tottuneet käyttämään glukogeenivarastoja energianlähteenä. Ensimmäiset 3-4 päivää olin todella väsynyt ja kärsin myös lievästä päänsärystä, nämä ovatkin todella tyypillisiä oireita muuntovaiheen alussa. Ensimmäisen viikon aikana olen ollut ruokailun jälkeen aivan eri tavalla kylläinen, en ähky, mutta silti sopivan täynnä. Kylläisyyden tunne on myös kestänyt pitkään, aikaisemmin kun olin jo viimeistään tunnin päästä ruokailusta kaivelemassa kaapeista naposteltavaa. Ensimmäisten päivien aikana juoksin myös normaalia useammin pissalla, koska ruokavalio on juuri nestettä poistava. Huomasin turvotusten vähenevän jo ensimmäisten parin päivän aikana, eikä vatsa ollut ruokailun jälkeen ollenkaan turvoksissa.

Olen syönyt paljon vihreitä kaaleja (parsakaali, lehtikaali, ruusukaali), kasviksia, kalaa, tofua ja pähkinöitä (mantelit, hassel- ja saksanpähkinät). Aamupalan vaihtaminen kaurapuurosta kreikkalaiseen juguun pähkinöillä ja mustikoilla tuntui alkuun oudolta, mutta eron huomasi nopeasti: Puuro ei tosiaan ole pitänyt kylläisenä yhtä kauaa, kuin mitä tuo jogurttiaamiainen. Noin yleisesti ainoa asia, joka on jollain tapaa ”harmittanut”, on marjojen radikaali vähentäminen ja hedelmistä luopuminen. Noin muuten on ketogeeninen ruokavalio tuntunut todella omalta ja oudolla tavalla luonnolliselta. Pelkäsin alkuun, että tuntisin itseni jatkuvasti nälkäiseksi, mutta päinvastoin! Myös turvotukset ovat nyt viikon jälkeen tiessään. En ole myöskään kertaakaan saanut nälkäkiukkua tai äkkiheikotuksia, edes treenin jälkeen, jolloin ne aikaisemmin olivat perusjuttu. Tuntuu, että olen jo tämän ensimmäisen viikon jälkeen tuntenut oloni huomattavasti energisemmäksi ja ”omaksi itsekseni”, vaikka ensimmäiset 3-4 päivää olivatkin ne vaikeimmat kehon sopeutuessa hiilihydraattien poistumiseen. Vielä ei luultavasti olla lähelläkään mitään virallista ketoosia, mutta minulle on ollut ilo huomata, että jo viikon aikana on tapahtunut näin hyviä muutoksia.

Haluan painottaa, etten halua kenenkään tekevän päätöstä ketogeenisen ruokavalion aloittamisesta, varsinkaan perehtymättä aiheeseen. Itse jatkan ruokavaliota, koska ainakin toistaiseksi koen sen sopivan itselleni erinomaisesti ja toki myös kiinnostaa nähdä, kuinka oma keho sopeutuu tähän pitkässä juoksussa kun varsinainen ketoositila lähtee päälle. Raporttia tulee sitten myöhemmin 🙂 Jos aihe kiinnostaa, niin kannattaa lukaista esimerkiksi Hannamari Rahkosen ja Katja Kokon kattavat postaukset aiheesta. Löytyvät täältä ja täältä.

 

Noudattaako joku teistä ketogeenista ruokavaliota? 

 

 

20 vastausta artikkeliin “Testissä ketogeeninen ruokavalio”

 1. Todella mielenkiintoinen postaus ja aika huikeita muutoksia jo yhdessä viikossa! 🤗 Miulla kans tulee nälkäkiukkuja ja oon kokenut, että esim. Kaurapuuro ei todellakaan riitä aamupalaksi, ellei siinä ole lisänä jotain täyttävämpää. Jotain tämän tyyppistä ruokavaliota olen itsekin miettinyt, sillä vehnä turvottaa ja joskus tuntee olonsa niin väsyneeksi syönnin jälkeen. Vaaleat viljat olen jättänyt minimiin ja lisännyt tilalle kasviksia, lihaa yms. Voi olla, että kannattaisi jättää kokonaan pois, niin olokin olisi parempi. 🤗😊 Mukava kuulla, että kerrot myöhemmin aiheesta lisää! 🌸

  1. Joo niinpä! Itse olen ainakin yksinkertaisesti vain tottunut siihen ajatukseen, että kaurapuuro on sitä parasta nälkään, koska lapsesta saakka on näin iskostettu. Ja tokihan kaura on hyvästä, en nyt sitä lähde kiistämään. kiva jos aihe kiinnosti! 🙂

 2. ”Ruokavaliosta 70% koostuu rasvasta”

  Lopetin lukemisen tähän 😀 Ei ole miun juttu. Näitä huuhaaruokavalioita riittää ja jokainen on oman elämänsä ravintoterapeutti luettuaan muiden puoskarien ravintovinkkejä. Mikäs siinä. Paleojutut mulla naurattaa koska eikös muinaisina aikoina ihmiset eläneet puolet siitä mitä nykyään? Siitä vaan mallia sitten 😀

  Sori jos kuulostan tylyltä!

 3. Kyllä olen nyt ollut ketogeenisella ruokavaliolla 14 kk. IBS oireyhtymä parani kokonaan, ei enää turvotuksia, eikä vatsakipuja, ei refluksia, ei hormonaalista migreeniä, eikä univaikeuksia. Kaikki labra-arvot ovat hyvät ja verensokeri on tasainen. Aion jatkaa tätä itselleni parasta elämäntapaa.

  1. Wau! Ihan huipppua! Itsekin haen tällä ehdottomasti terveellisempää elämäntapaa ja toivon mukaan myös vastutuskykyä ikäviin flunssakierteisiin 🙂

 4. Olen ollut jo 3 kk. Painoa lähtenyt 13 kg. Jatkan todella tätä elämän muutosta.

 5. Niin aika monessa luonnollisessa ruoassa on 70% rasvaa. Äidinmaidossakin on 55 % . ketogeeninen ruokavalio on juuri se ruokavalio millä meidän esi-isämme ovat eläneet. Tämä nykyinen ruokavalio on vain 10 000 vuotta vanha ja nyt on nähty mihin se johtaa! Kroonisia sairauksia on enemmän kuin koskaan.

  Tuo elinajanodote on tilastojen luoma vääristymä. Kyllä ihmiset elivät ihan yhtä pitkään ennenkin. Jo pelkästään lapsi kuoleminen runsas määrä kun siivotaan pois tilastoista niin keski-ikä nousee jo kuuteenkymmeneen. Saati sitten jos poistetaan myös väkivaltaisesti kuolleet ja tapaturmaisesti kuolleet niin ollaan lähes (-10%) samoissa lukemissa kuin tänäkin päivänä. Elämänlaatukin oli paljon parempi..

  1. Näinpä ja tottakai rasvan laatu merkitsee paljon, että onko se meille hyväksi vai ei. Mielenkiintoinen pointti tuo elinajanodotteen tilastovääristymä! Enpä ollut ajatellut asiaa tältä kantilta 🙂

 6. Itse ollut ketogeenisellä noin 3.5kk. Mulla alku oli yhtä väsyä, mutta nyt kun keho on rasva-adaptoitunut, niin olo on virkeä ja jaksaa touhuta iltaan saakka. Moni on päässyt lääkkeistään tällä puhtaalla ruokavaliolla, eli ei voi olla kovin epäterveellistä 😉 Kiva kun jaoit kokemuksesi, itsekin suosittelen kyllä kokeilemaan! Mulla auttoi alkuun ”keto kickstart” -valmennus, siitä sai kivasti voimaa ja vinkkejä etenkin alussa 🤗 Meinaatko, että jää kokeiluksi vai jatkatko?

  1. Ehdottomasti näiden hyvinvointia edistävien puolten vuoksi lähdinkin kokeilemaan! Jännittää nähdä mitä seuraa. Mukava kuulla muidenkin kokemuksia 🙂 Ehdottomasti jatkan, mikäli ei tule vastaan mitään ”esteitä” tai muutoksia huonompaan olotilassa. Toistaiseksi on ollut päinvastoin, eli suhtaudun hommaan avoimin mielin ja ehdottomasti aion näillä näkymin jatkaa 🙂 Kiitos kun kommentoit!

 7. Hyvä kirjoitus. Itse olen joskus noudattanut erilaisia vähähiilihydraattisia ruokavalioita, ilman sen kummempaa infoa ja ne yritykset ovat tyssänneet lyhyeen. Nyt Instagram, blogit, Pinterest ja erilaiset Facebook ryhmät on täynnä tietoa ja reseptiikkaa, niin ketoilu on onnistunut todella mukavati. Tosiaan niiden ensimmäisen viikon sokerivieroitusoireiden jälkeen olo on tosi hyvä ja energinen, kun ennen olin koko ajan väsynyt, pöhöttynyt ja kiukkuinen npostelija. Energiaa tarvitsee paljon näin neljän lapsen äitinä 🙂

  Olen ketoillut 14.5. asti mieheni kanssa painonpudotus mielessä, molemmat ollaan pudotettu n. 10kg. Tarkotus on jatkaa ketoilua osana elämäntaparemonttia, koska molemmat olemma huomanneet kuinka hyvältä tuntuu ja jaksaa ihan eri tavalla kaikkea.

  1. No niinpä! Itsekin testasin karppausta joskus aikanaan kun se oli kovassa huudossa ja ehkä 1-2 päivän ajan, kunnes totesin ettei siinä ole mitään järkeä, koska jatkuva nälkä kolkuttelee! Itsekin olen löytänyt somesta hurjasti inspistä ketoruokaan ja pitäisi joku kirja vielä hommata käsiin. Loppupeleissä on ketoruoan valmistaminen superhelppoa!! Ja tosiaan samoja huomioita olen tehnyt jo tässä viikon aikana. Kiva kun jaoit kokemuksiasi ja kiva kun miehesikin lähti hommaan mukaan 🙂

 8. Olen ollut Keto ruokavaliolla tammikuun alusta. Syynä oli krooninen migreeni. Jouduin syömään lääkkeitä jatkuvasti ja aina vaan enemmän. Siitä seurasi tietysti monenlaista haittaa elimistölle; turvotusta, aineenvaihdunta sekaisin, mielialat heitteli.
  Ihme kyllä, migreeni loppui kuin seinään. Siis minulla, joka olen kärsinyt siitä lapsesta asti. Aluksi raahasin lääkearsenaalia tuttuun tapaan mukanani, mutta 2 viikon ketoilun jälkeen uskalsin jättää särkylääkkeet kotiin. Todella vapauttava tunne.
  Painokin putosi 11kg, osa siitä lääkkeiden aiheuttamaa turvotusta.
  Alussa kroppa oli tosi herkkä isommille hiilariannoksille eli sain pään kipeäksi. Mutta nyt voin jo toisinaan vaikka juhlissa syödä ”väärin” ja kroppa ei reagoi. Tosin, jos on sokeri koukussa, voi helposti jäädä taas koukkuun.
  Voin suositella tätä kaikille, joilla on tahtoa muuttaa elämänsä helpommaksi. Ei enää jatkuvaa nälkää ja heikkoa oloa.

  1. Ohhoh, melkoinen muutos siis! Hieno juttu, että migreeni on helpottanut. Juuri tuo hieman jännittää, että jos haluaa tulevaisuudessa satunnaisesti syömään vaikkapa pizzaa tai muita herkkuja, että meneekö kroppa aivan sekaisin. Kiva kun jaoit kokemuksiasi! 🙂

 9. Ketoa takana 17 kk. Ei iske nälkä ja paino pysyy vakaana ilman sen enempiä. Mieliteotkin loppuneet. 3 viikkoa oli se eka raja ja 3 kk toinen, sen kun kesti niin ei ole paluuta. Yksi vinkki: kannattaa syödä riittävästi suolaa, ketoosi vaatii sitä. Hyvä artikkeli aiheesta, ja tuolla paljon muutakin hyvää matskua englanniksi. https://blog.virtahealth.com/potassium-sodium-ketogenic-diet/

  1. Hei ja kiva kuulla kokemuksiasi! Tuosta suolansaannista olenkin lukenut ja kiinnittänyt tähän huomiota himalajan suolan muodossa 🙂

 10. Ketodieetti taitaa olla tällä hetkellä muodissa! Silti siihen liittyy paljon ennakkoluuloja. Esimerkiksi, mistä C-vitamiini ja huoli muista mahdollisista ravintoaineiden puutoksista sekä ajatus pihvillä ja voilla mättämisestä!

  12. päivä ketodieetillä, eli melkein kaksi viikkoa takana. Ensimmäisen viikon aikana huomasin, että turvotus etenkin ylävatsassa oli vähentynyt. Olo energinen. Ensimmäisen viikon aikana jonkin verran päänsärkyä, joka helpotti elektrolyyttishotilla. Eli tärkeää huolehtia natriumin, kaliumin ja magneesiumin saannista. 🙂

  Mulla on refluksitauti ja ennen pitkä ruokailuväli aiheutti närästystä. Nyt olen yllättynyt kuinka syödä tarvitsee vain 2-3 kertaa päivässä! Rasvainen ruoka todella pitää kylläisenä. Laiskalla makrojen seurannalla olen myös yllättynyt siitä, kuinka helposti päivän proteiinin tarve täyttyy! Ainakin omalla kohdallani joudun vähän miettimään, ettei tulisi syötyä proteiinia yli oman tarpeen.

  Kaneli on muuten hyvä lisä rasvakahvissa! Tuo kivan vivahteen ja auttaa kuulemma pitämään verensokerin tasaisena. Tsemppiä Iines ketoiluun! Omasta mielestäni mennyt melko vaivattomasti nämä 11 päivää! Karkkia ei juuri haluta, mutta viikonloput tuntuvat hieman tyhjältä ilman herkkuja & viiniä. Onneksi voi tehdä esimerkiksi lehtikaalisipsejä, joista saa myös suolaa! En malta odottaa, että keho oikeasti rasva-adaptoituu. Nyt ei haluttaisi vielä horjuttaa omaa kroppaa, kun se vasta totuttelee tähän uuteen juttuun, mutta jatkossa varmasti lasi viiniä kuuluu viikonloppuateriaan ja satunnaisesti aion ainakin sushia syödä viikonloppuisin! Toivon kuitenkin, että tämä ketoilu jäisi elämäntavaksi.

  Tosiaan, jollekkin sopii ja jollekin ei! On olemassa varmaan niin monta oikeaa ruokavaliota, kuin on ihmistäkin! Toivoisi vaan, että jokainen löytäisi oman juttunsa ja huomaisi yhteyden esimerkiksi juuri vaivojensa ja ruoka-aineiden välillä, koska on sääli että moni ihminen ”syö itsensä kipeäksi”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.