Vielä joskus maailmanympärysmatkalle?

Miettiessäni matkahaaveita aikaisemmin viime viikolla, hiipi mieleeni muistoja maailmanympärysmatkaltani ja aloin pohtia sitä, että voisinko lähteä uudelleen maailmanympärysmatkalle? (Tai siis heh, voisiko joku muka sanoa tämmöiseen ei?) Tekisinkö jotain asioita toisin reissun suunnittelun suhteen? Jos maailmanympärysmatkan budjettiasiat kiinnostaa, olen tehnyt aiheesta postauksen, joka löytyy täältä. Ja juu, toki maailmanympärysmatkan muistot pyörivät mielessä edelleen päivittäin, joten kuvituksena reissukuvia sekalaisessa järjestyksessä.

Uusi reissu pallon ympäri ei lähiaikoina tosiaankaan ole ajankohtainen, mutta en sulje pois sen mahdollisuutta joskus tulevaisuudessa. Vastaukseena omaan kysymykseeni: Voisin ehdottomasti lähteä uudelleen maailmanympärysmatkalle! Ja juu, onhan se haaveena vielä edelleen, sitten  joskus. Teimme perheeni kanssa kaksi maailmanympärysmatkaa ollessani lapsi ja vaikka en ensimmäisestä aivan järin paljoa muistakaan, toisesta kyllä tiettyjä seikkoja.

Vaikka matka maailman ympäri maksaakin paljon (ja rahaahan siihen saa uppoamaan vaikka millä mitalla jos vain on varaa ja reipas ideoimaan :D), antoi se ainakin itselleni kokemuksena asioita, joita ei voi rahassa mitata. Ja budjettiinkin voi ilman muuta vaikuttaa kohteiden valinnalla! Omat kohteemme olivat kaikki melko kalliita ja mikäli olisimme valinneet reitille hintatasoltaan edullisempia maita, olisi budjetti pienentynyt huomattavasti.

Ennen kaikkea tiivis yhdessäolo perheen kanssa on pitkässä reissussa (itselleni ainakin) se merkittävin asia. Vaikka pitkä reissu tietyllä tavalla koetteleekin monella tapaa, antaa ja opettaa se kuitenkin sitäkin enemmän. Eikä itseäni ole missään vaiheessa harmittanut, että käytin vuosien aikana kerryttämiä säästöjäni perheemme yhteiseen matkaan, päinvastoin. Juuri niitä unelmia varten säästäminen on aivan jutun ydin ainakin omalla kohdallani, vaikka se unelma säästämisen aloitushetkellä vielä olisikin hämärän peitossa. Oikeasti, aina on hyvä hetki alkaa säästämään!

Oman matkamme pituus oli reilut 2,5kk, joka toisaalta oli passeli, mutta toki aivan liian lyhyt, mikäli toiveissa on mahduttaa matkalle enemmän kohteita ja mantereita. Reittimme Helsinki-(Oslo)- Los Angeles- Tahiti- Moorea- Uusi-Seelanti / Auckland – Brisbane – (Singapore)- Helsinki (suluissa välilaskut), oli meille todella mieleinen sitä Australian kulttuurishokkia huolimatta, palattuamme juuri Raglanin pienestä hippikylästä takaisin valtateiden ja liikennevalojen pariin. Jälkeenpäin myös parin päivän välilasku paluumatkalla Singaporessa olisi ollut fiksu vaihtoehto helpottamaan pitkiä lentoja lapsen kanssa. Jos toinen reissu joskus tulisi ajankohtaiseksi, haluaisin olla maailmalla ainakin vähintään 4kk.

En unohda ikinä sitä vapauden tunnetta, jonka koin siinä vaiheessa kun lähdimme reissuun! Lähes kolme kuukautta seikkailua edessä ja talvi lämpimässä. Ehdottomasti yksi elämäni parhaimmista jutuista. Vaikka loppua kohdin koinkin pientä koti-ikävää, ei se oikeastaan johtunut siitä, että olisin halunnut takaisin kotiin, vaan enemmänkin siitä, että matkalaukkuelämä on pidemmän päälle melko raskasta. Kun reissaa parisen kuukautta niin, että yövyt maksimissaan viikon kerrallaan yhdessä majoituksessa (joskus vain 3-5 päivääkin), saa laukkuja olla pakkaamassa ja purkamassa aivan koko ajan. Pienen lapsen kanssa opettelet tietysti uudet rutiinit ja systeemit aina joka paikassa uudelleen, eikä koskaan oikein pääse asettumaan omien tavaroiden ja rutiinien suhteen kodiksi samalla tavalla, kuin kotona. Noh, tämä tulee varmasti väistämättä vastaan ressatessa, mutta kun sen kokee niin tietää mitä tarkoitan ja toki, joku toinen voi varmasti kokea asian eri tavalla.

Jos lähtisimme joskus uudelleen maailmanympärysmatkalle, olisi tavoitteena järjestää niin, että jokaisessa kohteessa oli reippaasti aikaa aina yhdelle etapille, edes 1-2 viikkoa. (Ja tarkoitan tällä siis esimerkiksi kylää/ kaupunkia, en yksittäistä maata.) Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa halusimme toki nähdä useita paikkoja ja joissain majoituksissa yövyimme vain ihan muutaman yön. Kohteita en aivan kovin tosissani ole tälle hypoteettiselle ehkä joskus-matkalle tuumaillut, mutta yksi haaveistani olisi pidemmän reissun yhteydessä tai muuten vain mennä joskus Balille pidemmäksi aikaa, esimerkiksi pariksi kuukaudeksi ja tietty taas jollekin Tyynenmeren saarelle, heh 😀

 

Onko matka maailman ympäri teillä haaveissa? ✨

 

Mikä olisi unelmareittinne? 🌎

 

 

8 vastausta artikkeliin “Vielä joskus maailmanympärysmatkalle?”

 1. Moikka Iines,

  Mitkä on sun ajatukset lentämisestä näin ekologisuuden kannalta? En tarkoita tätä mitenkään moittien vaan kiinnostaisi vain sinun näkemys. Itse olen myös reissannut paljon, nykyisin hieman harvemmin kuin ennen, mutta puoliso murehtii lentopäästöjä kuin myös minä minkä takia on alkanut enemmän kiinnostamaan roadtripit ja lähikohteet. Mutta näen sen ehkä niin että jos lentää niin sitten on kohteessa kunnolla aikaa eikä vain esim pari viikkoa mikä on lentopäästöjen kannalta parempi. Välillä koen vain hieman ristiriitaisuutta kun muuten yrittää elää niin ekologisesti mutta lentämistä on kyllä mahdoton lopettaa, ainakin omalla kohdalla.

  Ihania tunnelmakuvia! Ihanaa viikkoa sulle ja perheellesi!

  1. Moikka Sofia! Olen avannut aihetta mm. näissä postauksissa: https://iinesaaltonen.fi/2018/05/30/luopuisinko-lentamisesta/ ja https://iinesaaltonen.fi/2019/04/29/vihreita-tabuja-koskaan-ei-ole-tarpeeksi-hyva/ . Toki ajatus on täällä myös paljon mielessä ja tarkoitus on panostaa yhä enemmän siihen, kuinka voisi matkustaa vastuullisemmin 🙂 Toki on oma näkemykseni se, että päästöjä syntyy monen asian seurauksena, vaateteollisuudesta lihantuotantoon ja olenkin panostanut omassa arjessani esimerkiksi näihin seikkoihin vähentämällä kulutusta ja punaista lihaa 🙂 Ihanaa viikkoa!

 2. Näitä sun matkapostauksia on aina niin inspiroivaa lukea 🙂 Täälläkin maailmanympärimatka haaveissa, mutta näillä näkymin tullaan tyytymään ”normireissuihin” tulevat vuodet. Tytär on aloittanut eskarin, ja ensi vuonna alkaa koulutaival, joten pidempien matkahaaveiden toteuttaminen siirtyy meillä pitkälle tulevaisuuteen. Siksi olenkin iloinen, että saatiin koko viime syksy viettää reissussa. Tuota matkaa muistellaan etenkin tyttären kanssa viikottain. Ja olen aivan samaa mieltä, että sieltä saatuja muistoja ei voi edes rahassa mitata! Teillä taitaakin olla vielä hyvin aikaa koulun aloitukseen, joten toteuttakaa ihmeessä matkahaaveita tässä vaiheessa kun se on vielä helpommin järjestettävissä 🙂 Onneksi meillä on talvelle varattu reissu Malediiveille, sitä tytön kanssa odotamme innolla :D!

  1. Heh, kiva kuulla 🙂 Joo totta, tuo koulu toki rajoittaa pidempiä matkoja, ellei sitten lähde kesälomilla kiertelemään! Ja juu, ennen eskaria voisi olla hyvä ajankohta vielä lähteä hetkeksi, mutta onhan siihen tosiaan vielä aikaa 😀 Oon aivan kade teidän Malediivien matkasta, oon kyttäillyt itseasiassa sinne melkein viikottain hotellitarjouksia <3

 3. Ai että noi sun Moorean kuvat (ja muutkin tietty) on kyllä niin ihania, unelmapaikka! 🙂

  Tää on kyllä jännä, itellä ei oo toistaseks ollu tollasta pidempää maailmanympärysmatkaa haaveissa edes.. Tietty varmaan takaraivossa vaikuttaa se, et oon vielä vuoden opiskelija, ja tulot on normaalia pienemmät. Ja oon jotenki aina kuvitellut et se ois hankala järjestää töiden puolesta.. Mikä on ehkä vaan omaa kuvitelmaa(?) 😀 Mutta, yks ikuisuushaave vuosien ajan on ollut roadtrip Jenkeissä, jota varten ois tarkoitus alkaa säästää lähiaikoina. 🙂 Muuten kyllä oon ikuinen matkahaaveilija, ja haaveissa on ties mitä kaukokohteitakin.

  Huomenna ois lähtö ”extempore” reissulle Berliiniin, vaikuttaa yllättävän mielenkiintoiselta kaupungilta ja odotan sitä jo kovasti. 😀

  1. Moorea oli kyllä aivan ihana!! Hei roadtrip Jenkeissä on ollut myös mulla joskus mielessä! Haluaisin nähdä Grand Canyonin ja Nevadan autiomaan 🙂 Hei ihanaa Berliinin reissua!

 4. Kyllà vaan, maailmanympàrysmatka on haaveenani. Ehkà sitten elàkeiàssà, kun on vapaa tyòelàmàstà.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.