Vuoden parhaat kirjavinkkini 10+4

Kaupallinen yhteistyö: Storytel

Olen pienestä saakka rakastanut kirjoja yli kaiken. Tarinat, dekkarit, elämänkerrat, teoriat ja erilaiset tietokirjat ovat aina kiinnostaneet, siispä olen viime vuosina kuunnellut näitä ahkerasti äänikirjojen muodossa. Ai miksikö? Koska äänikirjojen kuuntelu on todella helppoa missä tahansa ja aivan loistavaa ajanvietettä. Hauskana faktana voisin todeta tähän väliin joskus vuosia sitten jännää kirjaa lukiessani ja väsymyksen painaessa päälle haaveilleeni siitä, että voisin lukea juuri niitä jänniä kirjoja vaikka silmät kiinni tai joku lukisi minulle ääneen. Nyt tuntuu hassulta ajatella, että tämä on aivan tavallinen juttu nykyään 😀 Kuuntelen nimittäin usein äänikirjoja mennessäni nukkumaan, juurikin silmät kiinni, hehe.

Voisin oikeastaan todeta niiden kuuluvan arkeeni aivan jokaisena päivänä. En edes muista milloin olisin viimeksi ollut päivän kuuntelematta äänikirjaa! Parasta äänikirjoissa on kuitenkin se, että kuuntelu säästää arjessa aikaa ja mahdollistaa muiden asioiden tekemisen kuuntelun lomassa, oli se sitten kotitöiden tekemistä, käsitöitä tai ihan vain rentoutumista.

 

Omat top 5-tilanteeni kuunnella äänikirjoja:

 

Käsitöitä tehdessäni. Äänikirjat ovat erityisesti neuloessa tai virkatessa aivan parasta! Saatoin kesällä neuloessani uppotua äänikirjojen maailmaan jopa tunneiksi. Telkkaria on välillä hieman hankala katsoa neuloessa, esimerkiksi tästä syystä tein viime viikolla päättelyt väärään kohtaan, mutta äänikirjat toimivat loistavasti. Useimmat tekemäni käsityöt syntyvätkin äänikirjojen parissa. Ainiin ja nykyään aivan ehdoton ajanvietteeni lennoille on käsityöt ja äänikirjat offline-tilassa. Ihan parasta ja aika menee todella nopeasti pitkilläkin lennoilla!

Työmatkoilla. Yritän nykyään käyttää työmatkat rentoutumiseen ja rauhallisiin hetkiin. Parhaani mukaan pyrin välttämään somen pläräämistä työmatkoilla ja usein pistänkin junassa äänikirjan pyörimään. Pieni kuunteluhetki aamulla on lempeä startti päivään ja taas iltapäivällä rentouttaa, sekä vie ajatuksia muualle työasioista.

Lenkkeillessä kuuntelen usein äänikirjoja. Aika lenkeillä kuluu kuitenkin huomattavasti rattoisammin kun keskittyy johonkin mukaansatempaavaan tarinaan, jota ei malttaisi keskeyttää.

Illalla ennen nukkumaanmenoa. Erinäisistä univaikeuksista ajoittain kärsivänä ovat äänikirjat olleet yksi suurimmista avuista nukahtamiseen. Kuuntelen äänikirjoja usein ennen nukkumaanmenoa ja useimpina iltoina nukahdankin kirjaa kuunnellessa (tai okei, en yleensä nukahda, vaan havahdun aina siihen kun olen juuri nukahtamassa, enkä enää tajua kirjasta mitään ja laitan sen pois, haha).

Sanoisinko, että erityisen käteviä äänikirjat ovat juuri matkoilla kun laukkuun ei tarvitse pakata kilokaupalla matkalukemista, vaan kaikki kirjat ovat puhelimessasi. Maailmanympärysmatkalle otin mukaan vain ja ainoastaan virtuaalisen äänikirjastoni, joita latailin aina muutamia kerrallaan offline-tilassa kuunneltavaksi. Tämä on ehdoton vinkki matkustaville kirjan ystäville, jotka haluavat reissata mahdollisimman kevyillä matkatavaroilla!

Kesän ja syksyn aikana on kertynyt niin hurjasti aivan erinomaisia kirjavinkkejä, että listasin teille omia suosikkejani Storyteliltä. Postauksen lopussa muuten teille ilmainen 30 päivän kokeilu Storytelin palveluun! Suosittelen lämmöllä, mikäli äänikirjat ovat uusi tuttavuus. Tässäpä omia suosikkejani äänikirjoista, joita voin tämän vuoden ajalta erityisesti suositella. Jos teitä kiinnostaa tutustua tarinakuvaukseen tarkemmin, löytyy se linkin takaa kyseisen kirjan kohdalta! 🙂

Tiede ja tietokirjallisuus

 

Pakko listata heti ensimmäisenä kaksi aivan ehdotonta suosikkiani, jotka kuuntelin molemmat Santorinin reissulla. Nimittäin Stephen Hawkingin Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin ja Neil De Grasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille. Nämä molemmat käsittelevät maailmankaikkeuden suuria kysymyksiä todella helposti ymmärrettävällä kielellä aina maailmankaikkeuden synnystä, mustista aukoista aina maailmankaikkeuden laajenemiseen. Kirjoissa käsitellään myös ajatuksia siitä, voisiko aikamatkailu olla mahdollista ja onko maan ulkopuolista elämää? Sain näistä kirjoista niin valtavasti ahaa-elämyksiä, että tutkin varmaan viikon putkeen kaiken inflaatiosta (eli maailmankaikkeuden laajenemisesta) ja mustasta aineesta. Niin kiehtovaa!!

Juuri äskettäin kuuntelin Stephen Hawkingin The universe in a nutshell, joka käsittelee maailmankaikkeuden käsitteitä hieman ”syvemmällä tasolla”, kuin nuo ylemmät kirjat. Olen niin koukussa näihin 😀 Viime viikolla aloitin kuuntelemaan Stephen Hawkingin A brief history of time, jossa syvennytään ajan käsitteeseen ja esimerkiksi siihen, milloin aika sai alkunsa ja mitä oli ennen sitä?

Yhteiskunnalliset aiheet

Yuval Noah Hararin kaikki kolme tähän mennessä ilmestynyttä kirjaa kuuntelin viime talvena ja keväänä. Sapiens – Ihmisen lyhyt historia, 21 oppituntia maailman nykytilasta ja Homo Deus – Huomisen lyhyt historia ovat kirjoja, joita suosittelen oikeastaan ihan kaikille. Varsinkin jos kiinnostaa se, miksi maailma on ajautunut tähän tilanteeseen, jossa parhaillaan olemme ja mihin olemme menossa. Aivan huippuja! Näistä ehkä suosikkini oli tuo Sapiens- Ihmisen lyhyt historia, jossa paneuduttiin esimerkiksi siihen, miten ”kaikki alkoi mennä huonosti” kun maailmassa siirryttiin maanviljelyyn.

Satu Pihlajan Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi on äänikirja, jota kuuntelen parhaillaan ja itseasiassa tämä pyöri kuulokkeista Lapin reissussa tunturissa ulkoillessani. Kirja antaa konkreettisia vinkkejä arjen ajanhallintaan, käsittelee tavoitteiden asettamista, sekä niiden tärkeyttä ja auttaa kartoittamaan työskentelytapoja, jotka sopivat itselle parhaiten.

Dekkarit

 

Lars Keplerin ja Jo Nesbø:n Harry Hole-sarjan kaikki kirjat ovat ehdottomia suosituksiani jännityksen ja dekkareiden ystäville viime vuosilta. Harmikseni olen lukenut näistä jo kaikki, joten tällä hetkellä kuuntelen läpi Camilla Läckbergin Fjällbacka-sarjaa, jonka olen myös pian saanut päätökseen. Onko teillä hyviä dekkarivinkkejä?

Meditaatio ja rentoutus

 

Storytelin valikoimasta löytyy myös aivan huippuja Hidasta Elämää meditaatio- ja rentoutusäänitteitä, joita on kuunneltavissa aina 5 minuutin pikarentoutuksesta esimerkiksi 15 minuutin kiitollisuus- tai unelma-meditaatioon. Todella kivoja esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa tai aamulla tehtäväksi.

Jos ruokavalio (tai esimerkiksi ketogeeninen ruokavalio) kiinnostaa, suosittelen Taina ja Jani Sompin Parantavat Hormonit, josta vinkkasinkin teille jo elokuussa. Kirja käsittelee sitä, kuinka elintavat ja ruokavalio vaikuttavat hormonitoimintaan, sekä kuinka hormonitoiminta taas säätelee elimistössä lukuisia toimintoja, kuten stressitasoa, unta, yleistä vireyttä ja jaksamista, sekä avaa myös sitä puolta, mikä ehkä on pielessä nykyisissä valtakunnallisissa ravitsemusohjeistuksissa. Todella silmiä avaava kirja, jonka monet seikat voin allekirjoittaa ihan omankin kokemukseni pohjalta.

Seuraavaksi lukulistallani ovat seuraavat kirjat:

 

Matthew Walkerin Miksi nukumme – Unen voima. Uni kiinnostaa aiheena valtavasti ja tätä aloitinkin jo kuuntelemaan. Kirja paneutuu siihen, miksi uni on meille elintärkeää, mihin kaikkeen uni vaikuttaa ja kuinka riittävä uni voisi ratkaista monta hyvinvointiimme liittyvää seikkaa. Todella mielenkiintoista!

Risto Isomäki Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen? Tätä aloin itseasiassa kuunnella eilen lenkillä ja koukutuin 😀 Kirja käsittelee hankkeita ja innovaatioita, jotka voisivat olla osana ilmastonmuutoksen ehkäisyssä. Kirjan alussa käsiteltiin esimerkiksi uutta suomalaista sellutuotetta, jota on kokeiluasteella kehitetty tekstiiliteollisuuden vastuullisemmaksi korvaajaksi puuvillalle!

Tom Phillipsin Ihmiset – Näin munasimme kaiken. Humoristinen kirja käsittelee sitä, mitä kaikkea ihmiskunnan historiassa on mennyt kirjaimellisesti mönkään.

Mika Mäkeläisen Kimlandia – Silminnäkijänä Pohjois-Korean kulisseissa. Ah, rakastan yli kaiken P-Korea-aiheisia kirjoja ja olen lukenut niitä varmaan jo kymmenen! Kirja paneutuu Pohjois-Korean tilanteeseen, turisteille ja muulle maailmalle näkyvien kulissien taakse. Tämä lähtee muuten heti viikonloppuna kuunteluun!

Storytelin valikoimista löytyy myös valtava kirjasto e-kirjoja, joka mahdollistaa lukemisen reissun päällä myös silloin kun haluaa konkreettisesti lukea sisältöjä. Olen itse hyödyntänyt tätä monesti esimerkiksi reseptien osalta, viimeisimpänä olen lukenut e-kirjoina ketodietti-reseptejä, joiden osalta muuten löytyy aivan loistava kirjavalikoima!!! Valtaosa kirjoista löytyy sekä ääni-, että e-kirjoina.

 

Mikäli teitä kiinnostaa tutustua äänikirjojen maailmaan, saatte blogini lukijoina ilmaisen 30 päivän kokeilun Storytelin ääni- ja e-kirjoihin. Voitte hyödyntää edun täällä 🙂

 

Ja hei! Oletteko te jo koukuttuneet äänikirjoihin?

 

Ja oletteko kenties jo lukeneet jonkin näistä vinkkaamistani kirjoista?

 

 

 

4 vastausta artikkeliin “Vuoden parhaat kirjavinkkini 10+4”

  1. Mulla on kilpailevan yrityksen palvelu 😀 ja äänikirjat ovat kyllä huippuja! Oon kuunnellut myös tuon Satu Pihlajan aikaansaamisen taika, mutta jollain tasolla petyin siihen. Ehkä sinä hetkenä kuuntelin muutenkin liikaa vastaavanlaisia kirjoja ja se ei tuonut enää mitään uutta. Latasin myös tuon unen voima -kirjan ja se olisi tarkoitus ottaa kuunteluun.

    1. Joo nuo on kyllä huippuja! Itse en jaksa kuunnella samaan aikaan montaa tosi samantyylistä tosiaan, mutta toistaiseksi olen tykännyt tuosta Aikaansaamisen taiasta 🙂 En muuten muista vinkkasitko sinä juuri siitä joskus täällä kommenteissa!

  2. Suosittelen Emelie Scheppin Jana Berzelius-sarjaa seuraaviksi dekkareiksi! Itselläni on nyt juuri Fjällbacka ”työn alla” 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.