Hius-update: Luonnollisen hiusvärin kasvatusprojekti

En ole tainnut hetkeen postailla tänne mitään hiuskuulumisten tyylisiä juttuja, mutta tiedätte varmasti, että tuskallisen hidas hiustenkasvatusprojektini jatkuu, edelleen. Tänään siis luvassa hieman enemmän hömppä-kategoriaa, vaikka täysin rehellisesti myönnänkin hiusten olevan minulle tärkeä juttu, oli sitten pinnallista tai ei. Kärsin muutaman viikon ihan kamalasta hiuskriisistä, joka väistyi viime viikolla kampaajakäynnin jälkeen. Vaikka kuinka moni kehuisi omia hiuksiani tai kertoisi lyhyen tukan sopivan minulle, en vain yksinkertaisesti jostain syystä koe niitä omakseni. Kaikkien näiden vuosien jälkeen täytyy vain todeta, että iso tukka on yksinkertaisesti juttuni 😀

Tällä hetkellä on tilanne hiusten kanssa itseasiassa todella hyvä. Oma tukka alkaa olla jo reippaasti yli leukalinjan ja latvojen auringossa vaalentunutta osaa huolimatta on tukka jo täysin oma luonnollinen hiussävyni. Onhan tämä projekti vaatinut melkoisesti kärsivällisyyttä ja ennen kaikkea aikaa, mutta fiilis on juuri nyt lähinnä se, että miksi edes olen kaikki nämä vuodet värjännyt ja vaalentanut hiuksiani? Eniten on kuitenkin yllättänyt, kuinka tumma oma hiukseni onkaan. Vaalentamatta ja värjäämättä pääsee myös niin ihanan helpolla! Ah, miksen hoksannut tätä 10 vuotta sitten?

Täytyy tässä itsekin todeta, että tämä projekti totisesti on kestänyt ikuisuuden 😀 Olen viimeksi raidoittanut hiuksiani 2018 kesäkuussa ja jo silloin olin hyvää matkaa kiinni kasvatuksessa. Muutama vuosi takaperin totesin viimeistään, ettei oma hiuslaatuni yksinkertaisesti kestä vaalentamista ja hiusteni kannalta ehdottomasti paras päätös oli luopua siitä kokonaan. Hius lähti aina haperoitumaan vaalentamisen jälkeen, eikä tähän oikein tepsinyt mikään. Vaikken kovinkaan usein leikannut hiuksiani, pysyivät ne aina saman mittaisena siksi, että huono latva karisi aina jossain vaiheessa pois syöden kokonaispituutta. Ja tämä tapahtui aina, jos vain hiusta oli vaalennettu.

En edes muista milloin hiukseni olisivat viimeksi olleet näin hyvässä kunnossa, varmasti joskus yläasteella tai lukiossa. Vaalentaminen siis todellakin vaikuttaa hiuksen kuntoon! Edes viime talven 2,5kk auringossa eivät vaikuttaneet hiusten kuntoon yhtä paljoa kuin vaalentaminen kemikaaleilla, vaikka tosin parhaani mukaan pyrinkin suojaamaan hiukset suoralta auringolta. Välillä olen jopa tuskaillut sitä, kuinka hiukseni ovat liian hyvässä kunnossa verrattuna siihen mihin olen tottunut. Johan on ongelmat, haha! Tavoitteeni on kasvattaa omien hiusteni pituutta ainakin vielä 20-30cm ja luopua pidennyksistä heti kun omien hiusten pituus alkaa olla yli hartioiden. Jatkossa on haaveeni tummanvaalea tukka ”luonnollisessa tilassa”, kenties itsekseen auringossa vaalentuneilla raidoilla. Unelmatukkani! Olen myös alustavasti jutellut kampaajani kanssa, että saatamme jossain vaiheessa kokeilla kevyttä raitaa tukkaan kun kasvatustilanne on stabiili 😀

Vinkkejäni hiusten kasvatusprojektiin:

Kärsivällisyys! Hius kasvaa todella hitaasti, joten kasvatusprojekti voi kestää jopa vuosia. Hiusten kasvatusprojekti on erityisen piinallista juuri siksi, koska hius kasvaa hitaasti. Omien hiusteni kasvuvauhti on aikalailla sen perinteisen 1-1,5cm kuukaudessa.

Lisäravinteet ja hiuspohjan hoito. En itse usko siihen, että hiustenkasvua voisi vauhdittaa ainakaan merkittävästi tuotteilla tai lisäravinteilla. Toki vähän, mutta semmoisiin ”hiukseni kasvoivat 5cm kuukaudessa”-väitteisiin en jaksa uskoa (ellen omin silmin näe :D). Itse käytän kuitenkin lähes säännöllisesti hiusten hyvinvointia tukevia lisäravinteita vahvistamaan uutta kasvavaa hiusta ja siinä huomaan kyllä eron. Sinkki, biotiini ja rasvahapot toimivat omalla kohdallani. Myös hiuspohjan hoitaminen on tärkeä seikka, joka luo hyvät edellytykset uudelle hiukselle kasvaa terveenä.

Ylimääräisen käsittelyn välttäminen. Föönaan hiukset enintään kahdesti viikossa ja samalla teen latvoihin kevyttä lainetta kiharapuikolla (föönauksen jälkeisenä aamuna). Näiden muotoilujen välissä teen lettikiharoita, eli letitän hiukset aina yöksi, jolloin niiden laittamiseen ei mene juurikaan aikaa aamulla. Noin yleisesti pesen hiukset yleensä 2-3 kertaa viikossa, ajoitan pesut aina salitreenin jälkeen. En pese hiuksia oikeastaan koskaan yli 3 kertaa viikossa. Ja pesun + föönauksen teen yleensä aina iltaisin satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta.

Älä vaalenna. Itse ”kasvatin” hiuksia vuosikausia ennen vaalentamisen lopettamista ja vasta siitä luovuttuani huomasin, että ainakin omalle hiuslaadulleni oli vaalentamisesta luopuminen ratkaiseva tekijä. Aikaisemmin ostin purkki kaupalla kalliita hiustuotteita toivoen niiden tuovan apua hiusten kuntoon – tuloksetta. Luovuttuani vaalentamisesta olen pärjännyt melko simppeleillä hiustenhoidon tuotteilla, vaikkakin kosteutus on tuotteissa edelleen tärkeää. Itsekin kärsin alkuun ”juurikasvukriiseistä”, mutta tilanne helpottui viimeistään 6kk jälkeen. Ja onneksi luonnollinen hiusmuoti suosii tällä hetkellä vahvasti kasvattamista, eikä juurikasvu ole mikään maailmanloppu senkään puolesta, heh.

Muita oman luonnollisen sävyn kasvattajia? Onko teillä lisätä hyviä vinkkejä kasvatusprojektiin? 💫

 

Kuvat Jutta

 

 

13 vastausta artikkeliin “Hius-update: Luonnollisen hiusvärin kasvatusprojekti”

 1. Ihanat hiukset! Pitkähiuksisena ymmärrän täysin fiiliksesi lyhyestä tukasta 🙂
  Oon myös aikoinaan kasvattanut oman värin – se on suomalaisittain verraten melko tumma. Mutta aurinko vaalentaa sitä kivasti niin, että näyttää kuin olisi laitettu kiva liukuvärjäys latvaan 😀 Niin se taitaa olla, että useimmalle meistä sopisi parhaiten juurikin oma hiusten sävy.

  1. Kiitti! Ja hei juuri tuommoiset on juuri ne mun unelmahiukset mitä kuvailet! Oma sävy ja sitten ”luonnon liukuvärjäys” latvassa 😀 <3

 2. Voi että, mulla on ollut yläasteikäisestä saakka vaalennettu hius. Lukioaikana kokeilin tummaa, mutta sitten taas vaalennettiin! Välillä oli myös melko luonnollinen väri ja olin pitkäänkin värjäämättä hiuksia.. Vaalea vaan tuntuu niin omalta väriltä! Nyt ovat taas kylmän vaaleat.. Tyvikasvulla tietty😏

  Mulle kampaaja vaalentaa minun hiukset aina miniminiraidoilla, mikä tuo omasta mielestäni tosi kivan ja kumminkin ”liikkuvan” lopputuloksen, vaikka se todella vaalea olisikin! Kampaajan jälkeinen kirkas vaalea väri on ihana, mutta tykkään myös tyvikasvusta joka tuo eloa vaaleaan hiukseen. Niin monta kivaa vaihetta tässä vaaleassa värissä! Ehkä pari kertaa vuodessa värjään.

  Paha kun itsekin olen aina kokenut että pitkät, isot hiukset olisi se minun juttu! Mutta minun hiukset on silti ohuet ja nyt juuri kasvatusprosessi meneillään! Pari vuotta sitten kokeilin puolivahingossa lyhyttä polkkaa, se on ihana ja sopii mulle! Olen tuon jälkeenkin leikannut lyhyen polkan, viimeksi vuosi sitten. Onhan se ihanan skarppi varsinkin vaaleassa tukassa, mutta kun sitten aina leikkaamisen jälkeen alkaa kamala kasvatusprosessi!

  Vaalennuksen lopettaminen varmaan auttaisi kasvattamista. Välillä olen myös pessyt pelkästään hoitoaineella hiuksia, hiukset olivat hyvässä kunnossa mutta tuo hoitoaineella pesu tuntui aikaa vievältä kun piti niin kauan hieroa ainetta hiuksiin. Olen miettinyt että lainepermis olis myös ihana ja toisi rakennetta hiuksiin, ekana pitäis vaan kasvattaa vaalennettu hius pois.. Vaikeita juttuja nämä hiusasiat! 😀

  1. Mäkin olin tosi pitkään sitä mieltä, että vaalea on mun juttu ja sopii parhaiten. Harmi vaan, ettei hius sitä kestä :'( Noita minimiraitoja tuumailtiin juuri kampaajan kanssa, että jos kokeiltaisi esimerkiksi ensi keväänä.. Jännittää kyllä jo valmiiksi 😀 UU, lainepermis kuulostaisi ihanalta, en ole siitä kuullutkaan! Mun tukka varmaan kärähtäisi siinä niin pahasti, ehkä vaan täytyy tyytyä tähän mitä on, haha 😀 Ihana kun kerroit omia hiuskokemuksia!

   1. Ei raidoille! Mä alotin kasvattamaan omaa väriä päähän 2015 loppuvuodesta… Leikkasin aluks johonkin lähes leukarajaan ja siitä sit eteenpäin. Pari kertaa on kiinnostanu vähän värjätä tukkaa, mut mun hiukset on nyt taas tosi hyväkuntoiset ja yli puoleen selkään, niin en mä viitti taas muutamaa vuotta ”haaskata” tohon. Jakauksen paikkaa vaihtamalla voi onneks päättää onko tumma vai vaalee brune 😀 Ja tosiaan tuo liukuvärjäysjuttu tulee tän mittaseen tukkaan kans aika väkisin.

    Oli kommenttia myös permiksestä! Mähän ennen tätä kävin aina hiusmallijutuissa, ku mulla on tosiaa nii pitkä tukka ettei ne oikei halunnu sitä leikata eli olin usein kampausmallina… Kerran olin lainepermismallina! Muistaakseni 2013. Mulla on vieläkin jakauksen kohdalla otsan hiusrajassa sellanen kutiseva 1cmx1cm läntti, mikä siitä permiksestä jäi….. Ei se onneks siis aina kutise ja hilseile mut esim. nyt talviaikaan kuivaa iho täysin nii tuokin tos tiputtelee ihoa. Oli se permis silti hauska testata, just aamulla mietin et harmi etten uskalla uusiks koittaa. 😀

    Mut mieti niitä raitoja rauhassa tai anna ainakin auringon tekemille raidoille mahollisuus eka. 🙂 Ja nopeastihan sun operaatio on menny, mä sain oman värin kesällä 2018. Sillon oli vähän yli olkapäiden pituus. Nyt nää on räjähtäny tosiaan tuonne ristiselkään. Useammin pitäis latvoja leikata ku värjätty tukka on jotenkin sileempi. Heti kun vaihtu lokakuuks mun takaraivo päätti alkaa kasvattaa rastaa… kesällä nää oli just vielä (muka?) tosi terveet, et jotain pitäis talven kuivuudelle vielä keksiä…

    Tää on mun suosikkiaihe ja heräsin just niim tuli ihan höpsö kommentti, sori sekavuudesta!

 3. Kasvatin oman hiusvärin pari vuotta sitten. Otin balayage-värjäyksen ja kun oma väri oli polkkamittainen, niin leikkasin polkkatukan. Nyt hiukset on taas kasvanut pitkäksi ja on todella hyvässä kunnossa, melkein liiankin 😄 Suolasuihketta joudun käyttämään aika paljon, että saan kampaukset pysymään kampauksina.

  Tuo luonnollisempi look sopii sulle todella hyvin!

  1. Ihanaa, oon kyllä ihan kade! ;D Ja siis juuuuri tuon olen huomannut, että muotoilutuotteita joutuu käyttämään paljon enemmän kun tukka on niin hyvässä kunnossa, että muuten lässähtää tai menee päätä myöten. Haha, onpas ongelmat ;D

 4. Tosi kiva toi sun oma hiustenväri! Mulla ahistaa kun oon kans vaalennuskierteessä ja hennot ohuet hiukset ei oikeen kasva just siks. Muutama vuosi sitten sain usean vuoden kasvatuksen jälkeen oman värin kasvatusprojektin loppuun, mut meni hermo ja vedin takas blondiks 😀 jostain syystä mun omaväri ei vaan tunnu sopivan mulle vaan se syö kaiken värin kasvoilta. muiden luonnollisen värisiä hiuksia kadehdin mut oon nyt toistaiseks hyväksynyt että huonokuntoinen blondi on mun kohtalo 😀

  1. Voieii! Mutta tunnistan niin itseni tästä! Mäkin luulin ennen, ettei mulla sovi tuo oma sävy, mutta tulin ihan toisiin ajatuksiin sen jälkeen kun se kasvoi riittävästi! Mutta se on totta, että blondi on silti kiva, kyllä muakin välillä himottaisi ottaa jotain raitaa ;D

 5. Ensin täytyy sanoa, hiuksesi ovat tosi kauniit ja tuo luonnollinen väri sopii sinulle. Se ei mielestäni ole edes kovin tumma, vaaleampi kuin se tavallinen suomalainen maantie😊
  Minulla on jokseenkin samanlainen kasvatusprojekti menossa. Olin vuosikaudet ottanut raitoja vaalennusaineella omaan 40-50cm tukkaan ja pidin siitä kovasti, mutta ainainen violettishampoiden kanssa läträily väsytti.
  Raskauden jälkeen menin puhtaan ajanpuutteen vuoksi ottamaan täysblondauksen (koko hiukset nopeampi kuin sata foliota…🙄) tunnetulle vaalennuksiin erikoistuneelle kampaajalle. Lopputuloksena mun hiukset jäi sinne pesupaikan altaaseen ja päähän jäi sellainen lyhyt vitivalkoinen peikkotukka.
  Tämän jälkeen ollut aikamoinen kasvatusprojekti. Hiuksiini ei enää koskaan laiteta vaalennusainetta. Otin myöhemmin kahdet raidat värillä tasoittamaan värieroa ja olen joutunut ottamaan sinettitukkaa, mut nyt enää tarve 20:lle ja määrää vähennetty joka kerta. Nyt leikkaus on sellanen long bob, joka miltei omaa väriä. Tarkoitus kasvattaa se vanha takapuoleen yltänyt tukka takaisin..
  Biotiini selkeästi auttaa, koska kynnet kasvaa varmaan 0.5cm viikossa, niin onhan niiden hiustenkin samalla kasvettava.
  Yritän päästä sineteistä eroon mahdollisimman pian. Olen miettinyt magoja seuraavaksi, kun niiden pitäisi olla hellävaraisimpia🤔
  Joten sympatisoin ja tsemppaan kasvatusprojektiasi sekä toivon lisää tukkajuttuja🤗

  1. No voi kiitos ja kiva kuulla, että hiusjutut kiinnostavat! Ja siis tuo sinun hiuskatastrofi kuulostaa aivan kamalalta!! En voi edes kuvitella mikä shokki on varmasti ollut. Itse olen aina pelännyt samaa ja siitä syystä onkin vaalennuksesta luopuminen ollut ihanan stressitöntä. Ja mulla sama juttu, että tarkoitus olisi päästä sineteistä eroon kunhan oma tukka vielä kasvaa 🙂 Ihanaa viikkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.