Hormonimyllerryksen vuosi

Kaupallinen yhteistyö: NORDIQ Nutrition

En ole kirjoittanut blogissa aikoihin hormonaalisista häiriöistä tai e-pillereistä, vaikka aihe onkin vuoden varrella ollut varsin ajankohtainen. Tänä vuonna olen kärsinyt erinäisistä hormonaalisista oireista lähes säännöllisesti. Olen jo vuoden päivät harkinnut taas tosissani e-pillereistä luopumisesta, syötyäni niitä nyt reilut pari vuotta lääkinnällisesti ehkäisemään sitä hormonaalista hiustenlähtöä, joka oli riesanani ennen raskautta. Ajatus ylimääräisten hormoneiden syömisestä ahdistaa, mutta toisaalta pelottaa myös ajatus hiusongelmien paluusta tai muista hormoniheittelyistä, joita usein lopettamisen yhteydessä ilmenee. Jopas on välillä haastavaa olla nainen 😀

Ennen tätä reilun parin vuoden pillerirumbaa olin vajaat 3 vuotta ilman hormonaalista ehkäisyä ja huomasin lopettamisen tuolloin todella selkeästi voinnissani. Omalla kohdallani aiheuttavat e-pillerit rajuja mielialanvaihteluita, PMS-angstia ja nyt viimeisen vuoden aikana myös tiputteluvuotoa, joka saattaa pahimmillaan jatkua useita viikkoja. Jotain häikkää hormonivalmisteet siis omalla kohdallani aiheuttavat pitkässä juoksussa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, jonka vuoksi olen taas vaihteeksi alkanut todella skeptiseksi näiden suhteen. Lopettaminen on siis käynyt vakavasti mielessä jo pidemmän aikaa, koska myöskään vahvempaan hormonivalmisteeseen en mielellään haluaisi vaihtaa. Noin yleisesti ovat PMS-oireet omalla kohdallani vahvoja ja ilmenevät erityisesti pahantuulisuutena, alakuloisuutena, sekä semmoisena yleisenä ”kaikki menee mönkään”-fiiliksenä. Jo keväästä asti olenkin miettinyt vakavasti pillereiden lopettamista, mutta vielä toistaiseksi olen niitä päätynyt syömään. Raportoin tilanteesta myöhemmin täällä jos ja kun johonkin päädyn!

Tuumailu asian suhteen jatkuu syksyn mittaan, mutta näin ensihätään olen ottanut luonnolliseksi tueksi hormonitoimintaa  tasapainoittavan NORDIQ Nutritionin Female Complexin. Valmiste sisältää monipuolisen sekoituksen tuorepakastekuivattuja kasveja, jotka tukevat ja tasapainottavat naisen terveyttä, sekä hormonitoimintaa. Suosin lisäravinteissa ja vitamiinivalmisteissa tuotteita, joiden sisältämät raaka-aineet ovat laadukkaita, luomulaatuisia ja muodossa (kuten yrtteinä tai kasviperäisinä ainesosina, jotka elimistö tunnistaa ruoaksi), jolloin niiden imeytyminen on optimaalista. NORDIQ Nutrition on brändi, jonka tuotteisiin olen luottanut jo muutaman vuoden ajan. Valmisteet on kehitetty erityisesti modernin arjen tueksi, jossa suorituskyky, keskittyminen, kiire ja vastustuskyvyn ylläpito ovat tärkeitä avainsanoja.

Viimeisen parin vuoden aikana olen innostunut yhä enemmän adaptogeeneista, joita käytetään yhä enemmän tukena mm. arjen stressin ehkäisyssä. Suosikkejani ovat mm. ashwagandha ja ruusunjuuri, joka on myös yksi Female Complexin ainesosista. Adaptogeenit ovat haastavissa elinympäristöissä eläviä kasveja, jotka tuottavat vaikuttavia ainesosia auttamaan selviämään elinympäristössään. Usein adaptogeeniset valmisteet (kuten esimerkiksi ruusunjuuri, ashwagandha ja useat adaptogeeniset sienet), auttavat kehoa sopeutumaan stressiin tai rauhoittavat.

Olen itse ehdottomasti huomannut adaptogeenien tehon esimerkiksi juuri hektisen arjen stressin hoidossa ja kuullut positiivisesti yllättyneitä kokemuksia myös ystäviltäni. Lääkärin diagnosoimia sairauksia ei tietenkään koskaan tule ryhtyä itsekseen hoitamaan lisäravinteilla tai adaptogeeneilla, mutta jos voin saada niistä luonnollista tukea arjen stressiin, PMS-oireisiin tai hormonitoimintaan, on se ehdottomasti tervetullutta. Female Complexia voi käyttää esimerkiksi hormonaalisten mielialanvaihteluiden, kuten PMS- tai vaihdevuosioireiden ja kivuliaiden tai niukkojen kuukautisten hoitoon, tukemaan naisen arkea stressiin ja fyysiseen suorituskykyyn, sekä hedelmällisyyden tueksi. Ja jos haluan jotain ajankohtaisia huomioita kertoa, niin pidän juuri parhaillaan ”menkkaviikkoa” pillereistä (anteeksi tästä paljastuksesta) ja olen tällä viikolla ollut aivan ihmeissäni siitä, kuinka en poikkeuksellisesti ole kokenut lainkaan PMS-oireita järkkyä menkkamigreeniä lukuunottamatta!

Female Complexin pääraaka-aineina ovat esimerkiksi nämä kasviperäiset ainesosat:

 

Dong quai on perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä käytetty yrtti, jota on jo tuhansien vuosien ajan käytetty mm. kuukautiskipujen, PMS-oireiden ja vaihdevuosien hoitoon.

Ruusunjuuri on Suomen Lapissakin kasvava adaptogeeni, jota on kautta historian käytetty rohtona sen monipuolisten vaikutusten ansiosta. Ruusunjuuri auttaa elimistöä sopeutumaan stressiin, lisää keskittymiskykyä ja toisaalta rauhoittaa ylikierroksilla käyvää kehoa. Erinomainen adaptogeeni siis juuri kiireisten naisten arkeen.

Lisäksi valmiste sisältää tuorepakastekuivattua luomulaatuista nokkosenlehteä, lehtikaalia ja persiljanlehteä, sekä normaalia hormonitoimintaa tukevaa B6-vitamiinia.

Female Complexia, sekä muita NORDIQ Nutritionin valmisteita myy NORDIQ Nutritionin oma verkkokauppa, sekä monet hyvinvoinnin kaupat, kuten Ruohonjuuri, Hyvinvoinnin Tavaratalo ja PUR-kauppa.

 

Mietityttävätkö hormonaaliset seikat teitä? Entä oletteko huomanneet niiden vaikuttavan mielialaanne tai fyysisinä oireiluna?

 

 

 

 

7 vastausta artikkeliin “Hormonimyllerryksen vuosi”

 1. Itsekin miettinyt pillereistä luopumista. Käytän siis minipillereitä, oikeita menkkoja ei ole ollenkaan joka on ihanaa! Mutta tiputtelu vuotoa saattaa olla juurikin viikkoja..

  Mutta en uskalla luopua kuukautisten takia. Minulle ei ole hyväksi kuukausittaiset vuodot, rauta tippuu alas. Pillerit on epäluonnolliset, mutta niin on jokakuukausinen vuotokin. Nainen on suunniteltu itseasiassa olevan aina raskaana tai imettävän..

  1. Joo aivan! Ja kuukausittaiset menkat on kyllä haastavaa, varsinkin reissujen sun muun suhteen, mutta jotenkin niihinkin aikanaan tottui nopeasti kun edellisen kerran luovuin pillereistä. Nyt tosin tuntuu, että olen saanut raudanpuutteen jo pelkästään tiputteluista :/

 2. Minulla PMS-oireet helpottivat kun minulla todettiin raudanpuutos ja aloin käyttämään rautalisää lääkärin ohjeen mukaan. Female Complex on ollut käytössä pari kuukautta. Mies kommentoi viimeksi, ettei edes huomannut, että minulla on menkat tulossa 😀 Tuotteessa mietityttää lähinnä se, että onko sen käyttö maksalle ja muinaisille hyväksi pidemmän päälle. Ymmärtääkseni nokkosta tulisi käyttää kuuriluontoisesti?

  1. Hyvä pointti, mun onkin myös pitänyt tarkastaa rauta-arvot! Voin kysyä NORDIQ Nutritionilta tuosta säännöllisestä käytöstä, palaan tähän kun saan vastauksen 🙂

  2. Hei! Sain nyt seuraavan vastauksen NORDIQ Nutritionilta kysymykseesi liittyen:

   ”Female Complexia voi käyttää säännöllisesti, mutta suosittelemme pitämään välissä taukoja.
   Tuottetta voidaan käyttää kahdella tavalla: joko aloittaa sen käytön noin viikon ennen kuukautisia ja syödä kuukautisten ajan eli noin kaksi viikkoa ja sitten pitää kahden viikon tauon. Tai syödä yhden purkin kuurina, ja sitten pitää välissä kuukauden tauon.

   Mikäli olet juuri aloittanut tuotteen käytön, voisit esimerkiksi syödä nyt purkin loppuun jotta hormonitasapaino löytyy, pitää sitten tauon ja jaktaa sitten tuolla toisella tavalla, eli pari viikkoa kuussa.”

 3. Voi kyllä mietityttää hormoniasiat!

  Olen syönyt e-pillereitä nyt pian 3 vuotta. Tätä ennen pidin noin vuoden tauon, jolloin olin syönyt pillereitä varmaan noin 4-5 vuotta. Lopetin pillerit, koska tarvetta ”vakkariehkäisylle” ei ollut ja olin pohtinut jo pitkään pillereiden vaikutusta oikeastaan koko identiteettiini. 😀 Alkaen siis mielialoistani ja luonnollisen kuukautiskierron puuttumisesta.

  Kun tuolloin lopetin pillerit, eniten jännitti akne ja teini-iän kovat kuukautiskivut (niin kovat, että olin ensimmäisen menkkapäivän sänkypotilaana palellen, oksennellen ja ripuloiden!). Terveydenhoitajat kannustivat jatkamaan pillereiden syöntiä, kun toin esille ajatukseni lopettamisesta. Terveydenhoitajien mukaan pillereitä kannatti syödä, mikäli niistä koki olevan enemmän hyötyä kuin haittaa. Vaikka kerroin, että ei mulla ole tarvetta ehkäisylle, terkkari sanoi vaan että no syö silti. Tämä sai aikaan epäilyksiä lääkefirmojen osallisuudesta terveydenhoitoalan ammattilaisten kouluttamisessa…

  Kun sitten silloin noin 4 v sitten lopetin pilsut, kävin säännöllisesti kosmetologilla. Aknea ei puhjennut! Kuukautiset alkoivat ekan kerran ehkä muutaman kuukauden jälkeen pillereiden lopettamisesta ja ne olivat ajoittain suht säännölliset, mutta eivät ehtineet asettua tuon lyhyen pillerittömyyden aikana. Hassua oli huomata, miten kroppa toimi luonnollisen kuukautiskierron aikana. Rinnat olivat arat ennen kuukautisia ja kierron puolessa välissä tunsin ovulaatiokivun! En nyt tiedä ovatko kovin positiivisia asioita, oli minusta ainakin kiva tietää milloin ovuloin. Mielialojen ja pillereiden lopettamisen yhteydestä on vaikea sanoa mitään, koska elämäntilanteeni on ollut jatkuvassa muutoksessa.

  Olin jo vannonut, että en enää alkaisi syödä pillereitä uudelleen sillä olo oli kuitenkin hyvä ilman niitä ja olin varma että hormonaalinen ehkäisy on naisen elämässä kaiken pahan alku ja juuri.. No sitten kuitenkin tuli tarve ehkäisylle ja päädyin syömään pillereitä. Vähän harmittaa, sillä jos olisin vaan silloin 3 v sitten jatkanut kuukautisappini käyttöä niin ehkäpä tänä päivänä menkat olisivat jo säännölliset ja menkka-appi osaisi nimetä ”varmat päivät”. Toki pillerit on hyvä asia, että voi itse päättää milloin on menkat ja olla suhteellisen varma ehkäisytehosta. Moni asia mietityttää silti!

  t. foliohattu

  1. Hei kiva kuulla kokemuksiasi! Mulla tosiaan hieman samanlainen tarina. Vähän jopa harmittaa, että aloitin uudelleen pillerit, koska oli kuitenkin niin kauan pärjännyt hyvin ilman. Ja hyvä pointti muuten, että PMS on täysin erilaista ”luonnollisena”, olin unohtanut kokonaan rintojen aristelunkin, haha 😀 Mutta joo, tuota samaa olen itsekin tuumaillut, että e-pillereitä kyllä määrätään todella matalalla kynnyksellä, ottaen huomioon kuinka paljon niillä kuitenkin on sivuvaikutuksia. Eli ihan samoja asioita mietin itsekin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.