Mitä kotimaisuus merkitsee minulle?

Kuvien mekko saatu Uhana

Juuri tällä hetkellä huolettaa Suomen talous minua jonkin verran ja sehän on selvää, ettei murehtiminen auta asiaa. Mitä itse haluan jonkin sortin vaikuttajana tehdä asian eteen? Varma juttu on, että asiassa tarvitaan niitä kuuluisia konkreettisia tekoja. Oli se sitten hallinnon tasolta tai yksittäiseltä ihmiseltä. Mielestäni yhtäkään hyvään pyrkivää tekoa ei tulisi väheksyä ja tässä keskustelussa surettaa eniten juuri se lynkkausmeininki, sekä tietynlainen kaikki tai ei mitään-mentaliteetti. Olen useaan otteeseen kirjoittanut postauksia omista eko-valinnoistani ja siitä, mitä itse teen arjessa ”vihreästi”. Tänään halusin kuitenkin pohtia noin yleisesti kotimaisuutta ja sitä, kuinka haluan omassa arjessani tuoda esiin kotimaisuutta ja näin ollen edes jollain pienellä tavalla edistää Suomen taloutta?

Kotimaisuus on itselleni todella tärkeä asia, joka omissa silmissäni merkitsee laatua, innovatiivisuutta ja luotettavuutta. Rakastan kotimaista designia ja jos vain voisin, täyttäisin kotimme pelkästään sillä. Itselleni on kunnia suosia kotimaista, oli se sitten tämä Artekin tuoli, jolla istun kirjoittamassa tätä postausta, Arabian muki, josta juon juuri kahviani tai Marimekon vintage raitapaita-mekko, joka toimii yöpaitana. Itselleni kotimaisuus on yhtä kuin ajaton. Tuotteita ja designia, joka toimii vuodesta tai vuosikymmenestä toiseen ja juuri tämä onkin tärkeää myös vastuullisuuden näkökulmasta. (Ovatpa  itseasiassa Artekin kalusteeni ja jopa Marimekon yökkärini molemmat ostettu second handinä, joka ei kuitenkaan missään nimessä vähennä tuotteen arvoa! Kotimainen second hand on nimittäin ihan parasta!!) Asia, joka on viime vuosina harmittanut, on monen kotimaisen brändin tuotannon siirtyminen ulkomaille ja halvemman tuotannon maihin. Toki tuotannon siirtämiseen on monessa tapauksessa varmasti painavat syyt, mutta noin yleisesti suosin itse ensisijaisesti tuotteita, jotka on konkreettisesti valmistettu tai kasvatettu Suomessa tai Euroopassa. Oli sitten kyseessä kasvikset tai kahvikuppi. Mikä muuten näin esimerkkinä harmittaa itseäni valtavasti on Arabia-fanina keramiikantuotannon siirtyminen Aasiaan 🙁

Listasin alle muutamia arjen pieniä toimenpiteitä, joilla haluan itse edistää kotimaisuutta ja kannustaa kotimaisten tuotteiden kulutukseen. Moni seikka varmasti itsestäänselvyyksiä, mutta kuitenkin 🙂

Kotimaisten brändien suosiminen. Tämä on itselleni todella tärkeä juttu! Kiina-teollisuus suorastaan ällöttää ja monen (suomalaisenkin) suhtautuminen kertakäyttöteollisuuteen. Krääsään raaskitaan laittaa suuriakin summia, mutta sitten tuntuu vaikealta panostaa yhteen oikeasti laadukkaaseen tuotteeseen. Tämä on ehdottomasti nykymaailmassa niin pahasti pielessä. Olen itse aina suosinut vahvasti kotimaista, en tosin vain yksinomaan, mutta paljon kuitenkin. Jatkossa haluan antaa kotimaisille brändeille, kestäville ja ajattomille tuotteille yhä enemmän näkyvyyttä omissa kanavissani. Toki, kuten tuossa aikaisemmin mainitsin, on tässäkin asiassa nykyään ristiriitaa, koska monen kotimaisen merkin tuotteet valmistetaan todellisuudessa aivan muualla. Silti ostan mielummin kotimaista ulkomailla tuotettua, kuin ulkomailla hikipajoissa tuotettua halpiskrääsää, vaikka se rahallisesti maksaisikin enemmän.

Ruokakaupassa suosin ehdottomasti kotimaista ja varsinkin kasviksissa pyrin valitsemaan kahdesta vaihtoehdosta sen kotimaisen. Yhä enemmän myös kiinnitän ruokakaupassa noin yleisesti huomiota tuotteiden valmistusmaihin. Se on selvää, ettei kaikessa ole mahdollista valita suomalaista ja voi mennä hetki, ennenkö saamme kauppoihin kotimaisia banaaneja, mutta pienet valinnat ratkaisevat tässäkin asiassa.

Kotimaan matkailun edistäminen. Seikka, joka on tänä vuonna noussut jo blogissa selkeästi esille, sekä ehdottomasti myös jatkossa. Haluan tuoda yhä enemmän esille niitä upeita paikkoja täällä kauniissa kotimaassamme ja niitähän riittää! Suunnittelen juuri itseasiassa minireissua Kuusamoon ja Rukalle ystäväni luokse, en malta odottaa (ainiin, siellä on jo luntakin)!

Kotimaiseen innovaatioon sijoittaminen. Olen kesästä asti tuumaillut sijoittavani kotimaiseen aurinkoenergiaan, mutta sitten aloin empiä ja homma jotenkin jäi. Vaikka en läheskään säännöllisesti sijoita pörssiin, on välillä kiva tehdä harkittuja osakesijoituksia ja kohteena on jo pitkään kutkuttanut jokin kotimainen innovaatio, niitä täällä nimittäin riittää! Stora Enso esimerkiksi on kehitellyt puuhakkeesta materiaalia, joka voisi toimia korvikkeena muoville. Eniten tällä hetkellä kiinnostaa tämä ja myös lingiinintuotanto! Ja tähän liittyen on aivan pakko hehkuttaa juuri kuuntelemaani Risto Isomäen kirjaa ”Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen?”, jossa käydään läpi todella mielenkiintoisia suomalaisia ilmastoystävällisiä innovaatioita ja kuinka niillä voitaisiin päästä maailmankartalle. Yksi vuoden parhaimmista kirjoista! Voitte muuten vielä marraskuun loppuun kokeilla kauttani Storytelin äänikirjapalvelua maksutta kuukauden ajan täällä! (Aikaisempi kaupallinen blogiyhteistyö Storytelin kanssa, en siis hyödy klikkauksista ja maininta ei ollut sovittu :))

Nuorena haaveeni oli aina työskennellä jollain tapaa matkailun tai turismin parissa. Lentoemäntänä työskentely oli aina urahaaveeni numero yksi (salaa haaveilen siitä edelleen), mutta nyt olen viimeaikoina taas pitkästä aikaa pohtinut tätä matkailu-aspektia ja sitä, kuinka ehkä vielä joskus voisin hyödyntää sitä työn muodossa. Yksi todella pitkän tähtäimen haaveistani olisikin joskus asustaa perheineni ulkomailla maassa, jossa Suomi matkakohteena on todella eksoottinen ja edistää Suomen turismia sieltä käsin, sekä samalla keskittyä omissa kanavissani esimerkiksi kohdemaan matkailuun. Tästä on jo yksi konkreettinen esimerkki, nimittäin Uusi-Seelanti! Uuden-Seelannin matkailu on Suomella todella vähän esillä (tai siis en edes tiedä miksi minulla on moinen kuva? 😀 Saa toki korjata!) ja myös päinvastoin, huolimatta siitä, että maat ovat loppupeleissä monessa asiassa todella samanlaisia! Tiedän, että teidän parissa on Uudessa-Seelannissa asuvia ja asuneita, olisiko tässä saumaa bisnekselle? 😀

Kuvien merinovillainen mekko on kotimaiselta Uhana Designilta ja ehdottomasti yksi syksyn lempparivaatteistani! Olen syksyn aikana rakastunut Uhanaan ja ensituntumani brändin vaatteisiin on töissä meidän PING Helsingin tapahtumissa käyttämäni Uhanan Holiday-malliston silkkinen pitkä kukkamekko / paita, jollaiset meiltä löytyy koko tiimiltä. Silkkimekko saa kyselyitä oikeastaan joka kerta kun joku meistä on se päällä. Tämä mekko on Sympathy Knit Dress Kyoto-mallistosta, materiaalina 100% merinovilla. Ihanan lämmin päällä, muttei ollenkaan liian kuuma edes vielä näin plussakeleillä. Ja mikä parasta, todella mukava päällä, eikä pistele! Mekko on kotimaista tekoa ja valmistettu Tuusulassa.

 

Entäpä mitä kotimaisuus merkitsee teille? ✨

 

 

 

12 vastausta artikkeliin “Mitä kotimaisuus merkitsee minulle?”

 1. Heippa Iines, onko sulta tulossa lisaa keto resepteja pian? Aloitin itse kolme paivaa sitten ketoilun (en kuitenkaan syo tassa dieetissa kanaa enka lihaa, ainoastaan kalaa) ja nalka on kasvanut rutkasti, kun en ole viela taysin perehtynyt kaikkiin eri keto resepteihin. Haluaisin jotain inspiraatiota aterioihin, alkaa jo kyllastyttaa perus kala+vihanneskombo. Eritoten kiinnostais paivallis ja jalkkarireseptit (sokerihiiri kun olen) 🙂 Katsoin sun aiempia resepteja ja chia puuro valmistuu paraikaa jaakaapissa aamiaiseksi, kiitos paljon!
  Xx

  1. Jee, tsemppiä alkuun! Huomenna on tulossa keto-suklaaohje itseasiassa! 😉 Ja hei kiitos vinkistä, voisin tehdä enemmän noita arkiruokavinkkejä ketoon liittyen. Jälkkärireseptejä esim nämä:https://iinesaaltonen.fi/2019/08/09/keto-ohje-maailman-paras-vhh-mustikkapiirakka/ ,https://iinesaaltonen.fi/2019/10/11/keto-ohje-mustikka-jogurttimuffinit/ ja https://iinesaaltonen.fi/2019/07/27/keto-ohje-vahahiilariset-letut/ , vaikka ehkä oletkin jo nämä kurkannut 🙂

   1. Jeejee, innolla odotan suklaaohjetta, aivan alyttomat sokerihimotukset nyt paalla. 😀 Kaiken kukkuraksi iho on rajahtanyt akneen suuren rasvamaaran takia, toiv keho toikenee pian alkushokista. Kuinka kauan olet ollut ketodieetilla? Onko paino pudonnut? Itse kokeilen dieettia nyt vahentamaan tulehdusta kehossa ja plussana olisi myos jos saisin muutaman kilon pois samalla 🙂

    1. Haha, joo! Se suklaa on hyvää 🙂 Ja itseasiassa oon myös tekemässä ketodietistä ”mitä kuuluu?”-postausta, yritän saada sen ensi viikolla ulos! Mutta siis 4kk sitten aloitin, mutta tässä välissä olen syönyt kyllä ajoittain vähän hiilareita ja nyt olen asteittain ajatellut siirtyä enemmän vähähiilariseen ruokavalioon. Hiilareiden vähentäminen on kyllä ollut ihan parhaita päätöksiä ikinä! Mulla ei ole juurikaan pudonnut paino, sanoisinko että varmaan muutaman kilon luokkaa, mutta toisaalta olen treenannut koko ajan salilla, niin lihasmassaa on tullut lisää, painon suhteen olen siksi aikalailla plusmiinusnolla keton aloitukseen! Kerro ihmeessä kokemuksia keton edetessä, mielenkiintoista kuulla muiden kokemuksia 🙂

 2. Ihan mielenkiinnosta – miksi luulet että kotimainen kasvis on parempi kuin jossain muualla EU-maassa tuotettu?

  1. No en tiedä paremmuudesta mitään, mutta tottakai ainakin itse suosin kotimaisia tuottajia, jos on siihen omilla valinnoillaan mahdollisuus.

    1. Haluan tukea suomalaista yrittäjyyttä ja jos vain mahdollista, niin omalla ostokäyttäytymiselläni antaa tukeni (ja rahani) kotimaisille pienviljelijöille tapauksissa, jossa voin valita kotimaisen ja ulkomaisen tuotteen välillä.

 3. Mielenkiintoinen postaus, olen hyvin samaa mieltä monissa asioissa ja myös meillä suositaan kotimaista vaatteissa sun muussa. Olen myös ihmetellyt tuota, että on varaa ostaa krääsää vähän väliä Kiinasta suurilla summilla, vaikka samalla summalla saisi kotimaista laatua, joka kestäisi. Ja samaan aikaan valitetaan verotuksesta, työllisyydestä ja siitä kun ei ole vara ostaa laadukkaampaa jne… 😀 Mutta unohtuu sitten, että miten tämä talous oikein pyörii, minkälainen kierre tuosta tulee ja mitkä asiat vaikuttavat mm. ostovoimaan ja verotukseen. Muutenkaan en näe järkeä siinä, että tänne tuotaisiin esimerkiksi kaikki kasvikset muualta, siinä tulee jo logistiset asiat eteen ja kotimaisilta tuottajilta häviäisi työt, valtiolta saatavat verot, rahat menisivät muihin maihin, ilmastoasiat ja niin edelleen.

  Miusta on tosi kiva lukea aina välillä täältä siun blogista näistä talousaiheistakin, varmasti herättelee samalla lukijoitakin miettimään omia arvojaan ja valintojaan syvemmin. 🙂

  1. Hei Milla ja mukava jos tykkäsit 🙂 Ja todellakin! On todella tärkeä pointti, että kiina-kamasta ei paljoa verotuloja meille tule! Ja ehdottomasti myös elintarvikkeiden ja kasvisten suhteen myös tuo ilmastonäkökulma – miksi ostaisi ulkomaista, Suomeen lennätettyä kun voisi suosia lähituotettua! Nämä ovat kuitenkin arjen pieniä ilmastotekoja, joita kaikki voivat noudattaa. Musta on myös kiva kirjoittaa taloudesta, kiva jos tykkäät <3

 4. Hyvä postaus ja sama ilmiö ihmetyttää kuin aiemmalla Kiina-krääsäkommentoijalla. 🙁 Monesti ihmiset päivittelevät muutenkin että ”oi voi onpa kallista kaikki” ja samaan aikaan kun joku halpisketjun paita menee nukkaiseksi ja venähtää ekassa pesussa niin todetaan vaan että ”no ihan sama se maksoi vaan kympin, heitän roskiin”. Tai jos ei löydä juuri sitä itselleen sopivaa ja hakemaansa vaatetta tai tuotetta, niin sitten ostetaan joku halpa sinnepäin koska halvalla sai. Tai sitten ostetaan ilman tarvetta, koska halvalla sai.

  Tunnistan kyllä itsessänikin juuri noita juttuja mitä just luettelin! Nykyään haluan panostaa enemmän laatuun ja ajattomaan desingiin. Jos joku halpisketjun vaate herättää ostohimoa, yleensä mietin kuinka paljon itselläni on vastaavia kaapissa tai kuinka paljon olen vienyt vastaavia kirpparille. Myös vaatteen materiaalien ja saumojen yms. tarkastelu voi saada aikaan sen, että tuote jää ostamatta. Nykyään lähes aina tulee ”ostokrapula”. Ostaa jotain kivaa, jota sisimmässään tietää että ei tarvi! Onhan se ihan eri juttu ostaa harkistusti, pitkään mielessä ollut, mahdollisesti kotimainen, laadukas, tuote! Siitä ei tule ostokrapula, vaan ihan vaan onnellisuus. 😀

  Olen yhä enemmän alkanut suosia kirppiksiä ja olen ajatellut, että kun sitten jotain ostan uutena niin ostan laadukasta. Tokikaan tämä ei aina toteudu. Halpisketjuilta ostan ainakin alusvaatteet, sukat, yms ”kulutustavaran”. Ja tietty jos nyt jotain tositosi kivaa vaatetta löydän halpisketjun myymälästä, ostan! Harkitsen vaan ostopäätöksiä paljon enemmän kuin ennen.

  Myös ruoan suhteen laatu ratkaisee ja uskon kotimaisen olevan laadukasta. 🙂 Kun alkaa miettiä, niin yllättävän paljon tulee kyllä ostettua myös ulkomaisia maitotuotteita, esim feta! Pääosin pyrin kyllä maito- ja lihavalmisteissa suosimaan kotimaista, ihan vaan siksikin kun ällöttää ulkomailla paljon suuremmassa käytössä olevat antibiootit. Kasvisten suhteen olisi parasta varmaan suosia kotimaisia satokausikasviksia, siinä olisi tällä hetkellä parannettavaa itselläni! Syön nimittäin juuri niitä kasviksia mitä vuoden ajasta riippumatta tekee mieli.. Lisäksi tulee suosittua ihan liian vähän lähituottajia ja ostettua liian harvoin rekoringistä.

  1. Kiva jos tykkäsit kirjoituksesta! Ja joo, en itsekään mikään pyhimys ole tämän suhteen ja saatan joskus harvoin ostaa jotain pikamuotiketjuista, jos nyt satun tarvitsemaan jonkun simppelin t-paidan, topin tai sukkia akuuttiin hätään. Mutta tietysti pyrkii vaatekaapin suhteen semmoiseen kestävämpään kokonaisuuteen. Se on jo askel, että tiedostaa seikan, itse en ole viimeisen parin vuoden aikana ostanut H&M:ää tai Gina Tricotia kuin maksimissaan 3-5 kertaa jonkun yksittäisen jutun. Ja samoja ajatuksia myös kotimaisen ruoan suhteen! Mua myös ahdistaa nuo antibiootit lihassa :/ Muutenkin hullua, että meille lennätetään ulkomailta kasviksia, joita voisi ostaa myös kotimaisena. Ja tuo lähituottajien ja ruokarinkien suosiminen on ehdottomasti juttu, josta pitäisi ottaa kunnolla selvää! Kiva kun kommentoit ja ihanaa viikonloppua 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.