Ketogeeninen ruokavalio: Plussapuolet ja miksi edelleen valitsen ketoruokavalion?

Ehdottomasti parasta mitä jokainen voi tehdä itselleen, on löytää juuri omaa hyvinvointiaan tukevat elintavat ja asettaa ne oikeanlaiseen tasapainoon. En itse pidä elintapojen tuputtamisesta muille ja pyrin parhaani mukaan olemaan tekemättä niin, vaikkakin omien kokemusten jakaminen voi olla muille hyödyllistä tapauksissa, joissa etsii esimerkiksi itselleen sopivia elintapoja. Se, joka sopii minulle, ei tietysti välttämättä sovi toiselle, mutta itse olen oikeastaan kokeilemalla löytänyt juuri itselleni ja keholleni sopivat jutut. Ja hyvinvointi on ehdottomasti asia, joka aivan jokaisen pitäisi ottaa tosissaan! Tämän postauksen tarkoitus ei missään nimessä ole antaa kuvaa, että ketogeeninen ruokavalio olisi paras vaihtoehto juuri sinulle tai, että kaikkien tulisi sitä noudattaa, vaan enemmänkin tuoda esille kootusti omia kokemuksiani ja sitä, miksi edelleen noudatan keto/VHH-ruokavaliota.

Itse olen kesän jälkeen harmitellut esimerkiksi sitä, miksen ole aikaisemmin kokeillut vähähiilarista ruokavaliota, joka tämän reilun 4 kuukauden kokemuksen perusteella sopii juuri minulle mainiosti. Kuten mainitsin edellisessä ketogeeninen ruokavalio-postauksessa, en ole viime viikkoina ollut enää niin ehdoton ketodietin noudattamisen suhteen. Syön välillä myös hiilareita (viikonloppuisin, okei tällä viikolla söin kyllä myös ma ja ti tortilloja), mutta arkena noudatan ketogeenistä ja tämä tasapaino on sopinut keholleni enemmän kuin hyvin. Tarkoitukseni onkin siirtyä tässä hiljalleen enemmänkin vähähiilihydraattiseen ruokavalioon ja talven aikana onkin ajatuksena perehtyä siihen syvemmin.

Ja näin takaperin palatakseni söin aikaisemmin hiilihydraatteja todella paljon. Rakastan pastaa ja pizzaa edelleen yli kaiken, mutta ennen ketoa kuului jokaiseen ateriaan reippaasti joko pastaa, riisiä tai perunaa ja söin joka aamu ison annoksen kaurapuuroa. Noin yleisesti söin aika ”perustyyliin” ja melkolailla ruokaympyrän mukaisesti (vaikkakin kasviksia oli nykyiseen nähden nyt ajatellen melko niukasti), mutta näin jälkeenpäin ajateltuna sopii ravintorikkaampi ruokavalio minulle huomattavasti paremmin! Runsashiilihydraattinen ruokavalio myös väsyttää, jonka vuoksi se on ainakin omalla kohdallani erityisen huono valinta varsinkin talvella.

Kokosin alle toteamuksia ja ketoruokavalion plussapuolia, jotka voin itse allekirjoittaa ✨

 

Ravintorikas ruoka onkin yksi ketogeenisen ja vähähiilarisen ruokavalion parhaista puolista. Kun korvaat pakostikin tärkkelyspitoiset (eli käytönnössä sokerin) lisukkeet vihreillä kasviksilla, monipuolistuu ruokavalio ja ravinteiden saanti automaattisesti. En ole koskaan oikeastaan kokenut, että olisin joutunut ketolla ”luopumaan” mistään, päinvastoin. En väitä, ettei runsashiilihydraattinen ruokavalio voisi olla ravintorikasta, mutta verratessani omaa ruokavaliota aikaisemmin, syön nykyään huomattavasti monipuolisemmin ja ravintorikkaampaa ruokaa.

Ketokokkailu on helppoa ja nopeaa. Rakastan simppeleitä ja nopeita ruokia, niitähän onkin ketolla helppo tehdä. Yleisin ruokani on varmasti jokin paistettu tai uunissa kypsennetty kala tai kana, jonka kanssa syön esimerkiksi höyrytettyjä- tai uunikasviksia, sekä useimmiten tomaattia ja kurkkua (melkeinpä ihan vakkarit muuten jokaisella aterialla :D) Aamupalani on useimmiten kaksi paistettua munaa, seurana tomaattia ja kurkkua, joihin lisään oliiviöljyä. Välillä lisään lautaselle palan leipäjuustoa.

Kehonkoostumus on muuttunut. En ole käytännössä ”laihtunut” ketolla, mutta kroppani on ehdottomasti muuttunut ja solakoitunut! Tämä nyt ei itsessään johtu pelkästään ruokavaliosta, vaan ahkerasta kuntosalitreenistä, mutta olen huomannut salitreenin tuloksia ja lihasmassan kasvun huomattavasti selkeämmin kuin aikaisemmin (vaikka treenasin myös aikanaan saman verran). Luulen, että olen aikaisemmin syönyt hiilihydraatteja niin suurissa määrin, että keho on treeninkin jälkeen keskittynyt polttamaan hiilihydraatteja ja glukoosivarastoja, eikä kehon rasvavarastoja. Nyt ketolla taas olen huomannut, että kroppa on kiinteytynyt, eli rasvaa on palanut aiempaa tehokkaammin, jolloin toki myös lihakset näkyvät selkeämmin. Eli selkeästi elimistö on käyttänyt treenatessa tehokkaasti rasvavarastoja, vaikka olenkin kokenut satunnaiset hiilaritankkaukset suotuisaksi aktivoimaan aineenvaihduntaa. Ja varmasti ruokavaliolla on ollut osaa siihen, että olen jaksanut treenata salilla ehkä aiempaa systemaattisemmin.

Energisyys. Jaksan arjessa huomattavasti paremmin, kuin aikaisemmin hiilarihöttöä syödessäni. Toki poikkeuksena nämä marraskuun angstit, jotka varmasti olisivat toisenlaisella ruokavaliolla vieläkin pahempia. Ketogeenisen ruokavalion myötä olen kokenut jaksavani huomattavasti paremmin arjessa, nukkuvani paremmin ja noin yleisesti olevani lähtökohtaisesti energisempi.

Mielialojen tasaantuminen. Marraskuu on tosin ollut melkoista ahdistusta tämän kaamoksen myötä, mutta noin muuten olen ketodietin aikana kärsinyt yhä vähemmän mielialojen vaihteluista, stressistä ja ahdistuneisuusoireista. Ruokavalio vaikuttaa todella kokonaisvaltaisesti ja yllättävintä on ollut huomata ruokavalion vaikutus yleiseen jaksamiseen.

Ketolla ei ole nälkä. Ainakaan jos syö tarpeeksi (rasvoja) ja on päässyt yli niistä ensimmäisten päivien tai viikkojen ”hiilarivajareista”, jotka kyllä kieltämättä saivat himoitsemaan sitä sun tätä pikku naposteltavaa kaapeista. Äkkinälät ja heikotukset ovat lähes poikkeuksetta historiaa ja ruoan jälkeen pysyy kylläisenä pitkään. Aikaisemmin saatoin syödä illallisella pastaa satsaten kaksikin kertaa ja silti nälkä (tai herkkunälkä) kolkutteli jo tunnin-parin päästä. Ketolla pysyy kylläisenä pitkään, eikä ruoan jälkeen tee mieli herkkuja tai ajaudu kaivelemaan kaappeja kuin korkeintaan muutaman pähkinän toivossa 😀

Hyvien rasvojen saanti on lisääntynyt. Syön nykyään aivan päivittäin pähkinöitä ja manteleita, suosikkejani manteleiden lisäksi ovat macadamia- ja parapähkinät. Ruokavaliostani ovat poistuneet oikeastaan kokonaan prosessoidut rasvat, pääasiassa käytän ruoanlaitossa kylmäpuristettua oliiviöljyä, kookosöljyä ja voita.

 

Oletteko tehneet samoja huomioita ketodietillä?

 

 

Kuvat Jutta

 

12 vastausta artikkeliin “Ketogeeninen ruokavalio: Plussapuolet ja miksi edelleen valitsen ketoruokavalion?”

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus, ketogeeninen ruokavalio kiinnostaa, kun on kiinnittänyt huomiota oloon ja kroppaan hiilareiden syömisen jälkeen. Itse huomaan ainakin selkeän eron siinä, että syönkö aamupalaksi vaikkapa puuroa (ihan järkky nälkä tyyliin tunnin-kahden päästä!!) kun taas kananmunia, marjoja ja kasviksia syömällä nälkä pysyy poissa vähintään 3-4 tuntia. Myös sillä, että ottaako ruisleivän vai paahtiksen, on väliä ja huomaa kropassa eron. Ketoa en ole vielä kokeillut, mutta kiinnostaa kovasti! 🙂

  1. Mulla oli täysin sama!! Puuron jälkeen oli heti nälkä! Ehdottomasti jo silläkin on merkitystä kuinka paljon hiilareita syö ja siksi kiinnostaakin vähähiilarinen ruokavalio tällä hetkellä myös kovasti 🙂

 2. Joitakin samoja havaintoja taallakin, ketoa nyt n. kuukausi takana. Itse kuitenkin taistelen viela nalan kanssa vaikka rasvaa olen yrittanytkin lisata ruokiini 🙁 Samaa mielta mielialan tasaantumisesta, ketokokkailun helppoudesta yms. Olen huomannut, että keto on helpottanut arkea ja elamaa monella tapaa ja haluan myos jatkaa tata elamantapaa. Alunperin kokeilin tata, koska kehossani oli tulehdusarvot koholla ja keton jalkeen arvot laskivat takaisin normaaliksi, joka oli positiivinen yllatys. 🙂

  1. Se alku on kyllä hieman haastava! Mulla myös ehdottomasti helpottunut arki 🙂 Ja aivan huippua kuulla tulehdusarvojen laskemisesta, wau!

 3. Mieheni on ketogeenisellà ja tulinkin kiittàmààn sinua hyvàstà sàmpylàreseptistà, joita teen hànelle evààksi tòihin mukaan. Aiemmin tein kookos-mantelijauhosàmpylòità mutta kuulema tàmà sinun reseptisi jossa on juustoa pitàà nàlàn pidempààn poissa.

 4. Kiinnostava postaus ja hyviä huomioita olet tehnyt ruokavalion positiivisista muutoksista sinulle. Olen myös miettinyt tämän ruokavalion kokeilua, sillä sitä on monet kovasti kehuneet. Hiilareitakin toki tarvitaan enkä ole niistä kokonaan valmis luopumaan, mutta vähentää voisi ainakin

  1. Niinpä! Itsekin nykyään syön välillä hiilareita enemmän ja tarkoitus olisi siirtyä enemmänkin vhh, mutta jo hiilareiden karsiminen on ehdottomasti ollut hyvä juttu 🙂

 5. Ketolla vuoden verran. Yksi miinus tullut nyt, kun keto valio sisältää paljon oksalaattipitoista ruokaa. Välillä miettinyt että mitä manteleiden ja pähkinöiden sijaan voisi käyttää. Muuten keto toimii kaikin puolin jos oksalaattikuormitus pysyy kohtuullisena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.