Hormeesista potkua kehon toimintoihin

Kaupallinen yhteistyö: NORDIQ Nutrition

Tänä vuonna olen kiinnittänyt aiempaa tarkempaa huomiota ruokavalioon ja näin kolmekymppisenä myös tehnyt oleellisia huomioita sen suhteen, kuinka monipuolinen ruokavalio oikeasti vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen. Mielestäni koskaan ei ole huono hetki tai liian myöhäistä oppia itsestään ja kehostaan, aloittaa uusia liikuntaharrastuksia tai tehdä muutoksia ruokailutottumuksiinsa.

Syys- ja talvikaudella on oma fokukseni hyvinvoinnin suhteen erityisesti vastustuskyvyn ylläpitämisessä – seikka, johon on erityisesti tänä vuonna saanut kiinnittää paljon huomiota kaikkien flunssakierteiden jälkeen. Lopetettuani marraskuun puolella virallisesti ketogeenisen ruokavalion, olen huomannut valitettavasti sen vaikuttavan myös energiatasoihini ja vastustuskykyyn. Tuon jälkeen olen nimittäin ollut huomattavasti väsyneempi ja sairastellut normaalia enemmän. Näihin ruokavaliojuttuihin perehtyessäni olen syksyn aikana törmännyt myös käsitteeseen hormeesi, jota halusin tänään avata hieman enemmän.

Mikä ihmeen hormeesi?

Hormeesi tarkoittaa kehon altistamista stressitekijöille pienissä annoksissa. Esimerkiksi avantouinti, paastoaminen, kova treeni ja fytoravinteet saavat aikaan elimistössä puolustusmekanismeja, jotka aktivoivat immuunipuolustusta, solujen uusiutumista ja puhdistavat kehoa. Vaikka stressitekijöille ja ärsykkeille altistuminen suurissa määrin voi olla keholle ja mielelle haitallista, on pienillä annoksilla mahdollista aktivoida elimistöä niin, että suotuisat puolustusmekanismit aktivoituvat ja juuri tähän perustuu hormeesi. Esimerkki: Ei ole koskaan hyvä palelluttaa itseään, mutta pienissä määrin voi esimerkiksi avantouinti kylmässä aktivoida kehoa tehostamalla verenkiertoa, vastustuskykyä ja vaikuttaa myös psyykkisesti poistamalla stressiä. Sama pätee esimerkiksi treeniin; liika fyysinen kuormitus aiheuttaa keholle stressiä ja voi johtaa ylikuntoon, mutta sopivassa suhteessa on liikunta suotuisaa jokaisen terveydelle.

Hormeettinen vaikutus kasviravinteista

 

Hormeesia on mahdollista tavoitella myös purkista ilman extreme-harrastuksia. Kasviperäiset fytoravinteet, kuten esimerkiksi polyfenolit suojaavat kasveja luonnossa erilaisia stressi- ja haittatekijöitä vastaan. Polyfenoleita sisältävät kasvit aktivoivat kehossa hormeettisia mekanismeja, jonka seurauksena elimistön luontainen antioksidantti- ja suojamolekyylien tuotanto käynnistyy. Syömällä kasviperäisiä fytoravinteita voi siis aktivoida kehon toimintoja, kuten vastustuskykyä ja puhdistustoimintoja luonnollisesti. Mustikat, vihreä tee, kurkumiini ja oliivi ovat esimerkkejä runsaasti polyfenoleita sisältävistä ruoka-aineista.

NORDIQ Nutritionin Hormesis Complex sisältää sekoituksen hormeettisia ja runsaasti polyfenoleja sisältäviä ainesosia, kuten kurkumajuurta, lehtikaalia, parsakaalia, rosmariinia, valkosipulia, oliivinlehteä ja feruliinihappoa. Yhdessä nämä tehostavat kehon hormeettisia toimintoja, puhdistustoimintoja ja immuunipuolustusta, sekä tuovat arkeen kasviravinteita helposti nautittavassa muodossa. Hormesis Complex onkin kuin treenisuoritus, sauna ja avantouinti yhdessä kapselissa. Valmisteessa käytettävät raaka-aineet ovat tuorepakastekuivattuja, joka menetelmänä säilyttää kasvien arvokkaat ainesosat, eikä sisällä lainkaan säilöntä- tai lisäaineita.

Pidän NORDIQ Nutritionin valmisteissa siitä, että ne on suunniteltu erityisesti pohjoismaisen, aktiivisen ja kiireisen elämän tueksi. Eli arkeen, joka esimerkiksi meille suomalaisille tuttua. Valmisteiden rohdoskasvit on huolella valittuja ja kasvatettu luonnonmukaisin menetelmin. Kaikki NORDIQ Nutritionin valmisteet ovat vegaanisia. Tuotteita myyvät esimerkiksi kotimaiset luontaistuotekaupat, sekä hyvinvoinnin verkkokaupat, kuten Ruohonjuuri ja Hyvinvoinnin tavaratalo.

 

Onko hormeesi teille käsitteenä tuttu?

 

 

Yksi vastaus artikkeliin “Hormeesista potkua kehon toimintoihin”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.