Korona tulee, mutta elämä jatkuu

Emme ole voineet täällä maapallon toisellakaan puolella välttyä Suomen koronatilanteelta ja uutisoinnista sen ympärillä. Halusin kirjoittaa aiheesta hieman omia ajatuksia ja mietinkin tänään, miten tekisin sen niin, etten pahoittaisi kenenkään mieltä vakavalla aiheella. Viime päivinä on tuntunut oudolta päivittää someen ”normaalia elämää” ilman, että ottaisi jollain tapaa kantaa koronatilanteeseen, vaikka totuushan tietysti on, että elämää jatkuu tästäkin huolimatta. Olit sitten Suomessa tai täällä toisella puolella. Suomalaisena kun ei ole oikein voinut välttyäkään siltä tilanteelta, mikä Suomessa juuri tällä hetkellä on käynnissä.

Postauksen kuvituksena on hieman ohi aiheen puhelinkuvia täältä Raglanista, koska en tähän hätään keksinyt muutakaan kuvitusta. Pahoittelut siitä!

Valehtelisin, jos väittäisin ettei uutisten lukeminen tällä hetkellä ahdista, vaikka totuus ehkä onkin, ettei tämä meidän perhe juuri tällä hetkellä voi täältä käsin tilanteelle oikein mitään tai joudu kantamaan juuri tänään asiasta niin paljoa huolta kuin te, ketkä olette fyysisesti Suomessa. Siksi olenkin miettinyt, että pitäisikö rajoittaa uutisten lukemista hetkeksi nyt kun olemme ns. onnekkaassa tilanteessa ja kaukana ”tapahtumakentästä”? Toki koronavirus on realiteettia myös täällä Uudessa-Seelannissa, mutta tällä hetkellä on varmistuneita tapauksia joitakin (alle 10), jonka vuoksi ei asiasta kohista täällä juuri ollenkaan ja tilanne mielestäni melko rauhallinen. Jossen lukisi Suomen uutisointia tai seuraisi suomalaisia somessa, en täällä edes muistaisi koko koronavirusta.

Tietysti meitäkin täällä kovasti mietityttää kotiinpaluu ja se, mikä tilanne on parin viikon päästä? Joudummeko edelleen kahden viikon karanteeniin? Onko paluun lykkääminen hieman myöhemmäksi mahdollista, jos tilanne vielä pahenee? Onko edes suositeltavaa tulla Suomeen? Tuleeko mieleen edes viedä lasta päivähoitoon? Rehellisesti viettäisin mielelläni täällä vaikka vielä kuukauden pidempään, mikäli se vain olisi mahdollista. Toki tilanne voi milloin tahansa muuttua täälläkin, mutta riski siihen varmasti pienenee, mikäli tilanne muualla maailmassa saadaan lähiviikkoina hallintaan. Muihin kysymyksiin osaa tuskin kukaan tällä hetkellä vastata.

Suhtaudun itse yllättävän rauhallisesti koko tilanteeseen, vaikka toki tiedostan olevani siinä suhteessa hyvin eri tilanteessa moneen muuhun, etten ole tällä hetkellä Euroopassa. Olen pyrkinyt suhtautumaan tilanteeseen ”järki käteen”-periaatteella, koska eipä tässä nyt muutakaan voi. Maalaisjärki käteen ja jokaisen fokus niihin omiin asioihin, joille voit tehdä jotain. Noudattaa käsihygieniaa, tehdä mahdollisuuksien mukaan etätöitä, välttää turhaa liikkumista ja julkisia paikkoja, varsinkin sairaana. Käsidesi on ollut meilläkin varsin ahkerassa käytössä aina siitä asti kun lähdimme Suomesta.

Pelko lisää pelkoa ja liiallinen hysterisointi asioista, joihin ei oikeasti voi itse vaikuttaa, voi jopa pahentaa tilannetta ja johtaa juuri siihen, että koko tämä homma ja erityisesti pelko ottaa vallan omasta elämästä. Se mitä jokaisen tulee tässä tilanteessa ymmärtää ja noudattaa, on juurikin se maalaisjärki, viranomaisten ohjeistukset ja luottaa siihen, että jos me kaikki toimimme reilusti muita ajatellen ja ohjeistuksia noudattaen, saadaan tilanne varmasti pian hallintaan. Siinä mielessä on kauhuskenaarioiden maalaaminen ollut positiivinen juttu, että ihmiset ovat tosissaan heränneet faktaan siitä, että nyt odotetaan tosissaan niitä konkreettisia toimia ja muutoksia toiminnassa – aivan jokaiselta.

En ole itse terveysalan asiantuntija, poliitikko tai muussakaan päättävässä tehtävässä, joten en näe siksi mitään syytä tehdä tilanteesta omia johtopäätöksiä, jossittelemaan tai paisuttelemaan paniikkia. Saati sitten lähtemään mukaan nettikeskusteluihin tai altistua tiedolle ja spekulaatiolle, joka ei perustu minkäänlaiseen faktaan. Se mitä tapahtuu, tapahtuu, eikä mielestäni tässä hetkessä ole varaa muulle, kuin täydelle vastuullle omista toimistaan. Tilanne on varmasti lähes meille kaikille uusi, harva meistä (ainakaan näin kolmekymppisistä) suomalaisista on ennen tätä joutunut poikkeustilaan. Kun (ehkä joskus) pääsen täältä Uudesta-Seelannista takaisin kotiin, olen valmis aivan hyvillä mielin viettämään vaikka kuukaudenkin kotona neljän seinän sisällä, mikäli tilanne sen vaatii.

Tähän väliin täytyy sanoa, että eniten tässä koko hommassa raivostuttaa juuri sen paniikin lietsominen ja yksi esimerkki tästä on hätävaran hamstraaminen, sekä varsinkin tämän viestiminen somessa. Tähän saakka kukaan viranomainen ei ole arvioinut tai viestinyt tarpeesta hamstrata kotiin hätävaraa (tai vessapaperia, lol) ja mielestäni on todella vastuutonta levittää sosiaalisessa mediassa paniikkia siitä, että kaapit tulisi täyttää viikkojen ruokatarpeilla pahimpaan varautuen. Haloo! Se on selvää, että kenen tahansa kotoa on hyvä löytyä ruokatarpeet muutamaksi päiväksi esimerkiksi juuri sairastumisen varalta, mutta joku raja tälläkin. Tyhjistä hyllyistä raportointi luo juuri sitä virheellistä kuvaa siitä, että kaupat tyhjenevät, tarvikkeet loppuvat ja jokaisen tulee toimia NYT vielä kun ehtii saada ruokaa kaappiinsa. Kaiken muun panikoinnin keskellä voi tämä tosissaan lisätä huolta erityisesti niiden keskuudessa, jotka jo muutenkin stressaavat tilanteesta. Kuka tahansa saa hamstrata ruokaa kotiinsa, mutta älkää lietsoko muita siihen.

Vähiten tilanteessa oikeastaan pelkään sitä, että itse saisin koronaviruksen (vaikken tietysti toivoisi sitä itselleni, perheelleni tai yleisesti kenellekään), mutta tietysti tilanne huolettaa muiden puolesta, jotka ovat riskiryhmää ja alttiimpiä jälkitaudille tai sairaalahoidon tarpeelle. Tilanne ei ole kertakaikkiaan kiva kenellekään. Kieltämättä tämä kaikki mietityttää esimerkiksi oman ja puolisoni työtilanteen osalta, sekä erityisesti juuri talouden suhteen. Kirjoittelin jo viime kesänä taantuman pelosta ja koko syksyn seurailin tilannetta. Kaiken varulta realisoin tammikuussa alkuvuoden kurssinousujen jälkeen suurimman osan rahasto-osuuksistani just in case ja nyt olen tyytyväinen päätökseeni, vaikka olenkin alkuvuodesta tehnyt myös uusia osakeostoja ja juuri viimeksi eilen merkitsin rahastoja (koska alemyynnit, jee 😀 ). Täytyyhän tästä jotain hyvääkin yrittää keksiä. Taantuman uhka on ollut päällä jo pitkään ja oma huoleni onkin se, millaiset seuraukset tilanteella voi olla talouteen maailmalla ja Suomessa, sekä yhteiskunnallisesti. Toivottavasti siis ainakin synkimpiä arvioita paremmat.

Oma ohjeeni tuleville päiville ja viikoille onkin seurata viranomaisten ohjeistusta, noudattaa hyvää hygieniaa, suhtautua asiaan maalaisjärjellä ja kaiken keskellä kuitenkin muistaa, että elämä jatkuu tilanteesta huolimatta.

 

Huolettaako korona ja miten itse suhtaudut tilanteeseen?

 

 

16 vastausta artikkeliin “Korona tulee, mutta elämä jatkuu”

 1. Meidän perhe palaa Suomeen lomalta 1.5vkon päästä. Minulle on luvassa 2vkon palkaton loma, puolisolle viikon (molemmat yrittäjiä, mutta ei etätyön mahdollisuutta). Niin paljon ollaan saatu arvostelua lomalla olosta, ettei tosikaan. Ollaan maassa, jossa muutama covid, mutta olemme silti syyllisiä hiihtolomaviikkojen Italian lomien ja STS Alppimatkojen aiheuttamaan kaaokseen kotona, muiden mielestä.
  Covid ei huoleta terveyden puolesta (ollaan alalla), mutta eilen laitettiin asuntolaina ja ennakkoverot 6kk tauolle, just in case…
  Ihana lomaa, upeita kuvia!

  1. Sama juttu! Mekin ollaan varauduttu kahden viikon karanteeniin, itse tosin pystyn onneksi tekemään hommia kotoa! Mutta tilanne on kyllä kaikille todella hankala! Ja ei ole totta mitä olette saaneet kuulla! Ihan kreisiä, etteivät ihmiset osaa käyttää maalaisjärkeä tässä tilanteessa ja syytellään muita aiheettomasti 🙁 Mekin luultavasti laitetaan hetkeksi lainat lyhennysvapaalle.. Kiitos kun kommentoit ja mukavaa loppureissua sinne myös 🙂

 2. Hei mitä ihanaa siellä neulotaan? 🙂

  Itsellä on nyt se fiilis että elämä jatkuu ja tehdään siitä mahdollisimman positiivinen. Myönnän, että saatoin myös hetken verran panikoida ja kyllä, kävimme kaupassa ja ostimme ehkä noin viikon verran tuotteita (ei kuitenkaan vessapaperia 😀 ) oikeastaan siltä varalta että jos joudumme karanteeniin niin pärjäämme kotona ihan hyvin. Itse haluaisin nyt ajatella että kaikki kyllä järjestyy ja kaikki on uuden alkua. 🙂

 3. Tää panikointi juuriki tuon vessapaperin ja kahden viikon ruokien kanssa on niin erikoista.. En pelkää omasta tai oman pienen perheeni puolesta, mutta osa läheisistäni on riskiryhmää, joten se tietysti vähän mietityttää. En silti pelkää. Tästäkin selvitään sillä tavalla kuin on tarkoitettu. Meistä kukaan ei voi tehdä kuin oman osansa terveeseen järkeen ja viranomaisten ohjeisiin perustuen. Lopetin jo iltapäivälehtien nettisivujen lukemisen, kun tuntui, että ne vaan lietsoi ahdistusta. Toivotaan, että tämä menee aikanaan ohi, mahdollisimman pienin vaurioin!

  1. Niinpä, riskiryhmäläisten vuoksi kyllä ahdistaa :/ Mäkin olen nyt yrittänyt olla lukematta iltapäivälehtiä, jospa vähän rauhoittuisi tämän homman kanssa! Mutta tärkeintä tosiaan juuri se, että jokainen hoitaa oman osansa 🙂

 4. Täällä jyväskylässä on ihan päin persettä menny kaikki. Esim kun olis tarvinnu apua päivystyksestä niin puhelin linjat on tukossa kun kaikki soittaa korona asioista, eikä muissa terveys asioissa saa mtn apua. Infoa on kaipungin sivuilla että älä soita tänne äläkä tänne äläkä tule päivystykseen äläkä mene sinne ja tänne….

  Kaikki mestat on kiinni paitsi ruoka kaupat ja keskukset joista itsekeskeiset kusipäät on hamstranneet kaiken mahdollisen kun ovat niin sekaisin!!!

  Kyllä kyrsii, ja sitten Marin hehkuttaa miten hyvin suomessa on nyt hoidettu ja kyllä suomalaiset pärjää! Ei tunnu pärjäävän ainakaan jyväskylässä.

  Terveysasioissa ei voi enää asioida järkevästi eikä perseen pyyhkiminen emboon onnistu ku tänäänkään prismassa ei ollu vessapaperia.

  Olette niin onnekkaita kun saatte olla siellä ettekä oo kattomassa tätä hölömöläisten hommaa…

  1. Voiei! Kuulostaa kyllä karsealta 🙁 Saa nähdä mihin suuntaan tilanne jatkuu, toivottavasti parempaan uusien toimien jälkeen! Tsemppiä hurjasti sinne 🙂

 5. Hallitukselta äsken viesti (suora lähetys Ylellä, hallituksen tiedotustilaisuus meneillään) että toivovat suomalaisten palaavan välittömästi kotiin ja ulkomailta palaavat joutuvat kahden viikon karantteeniin.

 6. ai saakeli kun ärsyttää että en realisoinu indeksirahastojani ennen laskua, ajoittaminen on niin vaikeaa. onneksi sä onnistuit!

 7. Minäkin alussa vähättelin ja jopa vitsailin, mutta on kyllä todellakin mieli muuttunut tässä viikkojen kuluessa, täällä meillä on jo 35 000 sairastunutta, joka päivä yli 400 kuollut viimeisen 24 tunnin sisään, myös mieheni omaisia teholla, ei todellakaan naurata enää nyt kun tilanteen vakavuus on käynyt ilmi. Krematoriot ylityöllistetty kun eivät ehdi kaikkia polttamaan, sairaalahenkilökunta tekee mielettömiä työvuoroja, uusia sairaaloita rakenteilla jne. Joka päivä toivomme, että epidemian huippu olisi jo ohitettu, mutta luvut vain kasvavat. Kuin painajainen joka jatkuu vaan. 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.