DIY: Virkatun kesäisen boho-laukun ohje

sisältää affiliate-linkkejä

EDIT: Kurkkaathan päivitetyn aikuisten chunky beanien ohjeen ja muita käsityöohjeita verkkokaupastani Iines DIY!

Virkattu boho-laukku on ollut käsitöiden to-do-listallani jo pienen ikuisuuden, kunnes kuukausi takaperin vihdoin ja viimein aloin tutkailla netistä erilaisia ohjeita laukun virkkaamiseen. Ja toisaalta, nyt on muutenkin erinomainen ajankohta työstää kivoja käsityöjuttuja kesälle! En ole aikaisemmin virkannut laukkua, vaikkakin jonkin sortin pussukoita joskus lapsena ja muutama vuosi takaperin säilytyskoreja, jotka valmistuvat vähän samaan tyyliin bucket bagin kanssa. Päätin, että virkkaan ensimmäisen nyöreillä suljettavan bucket bagin jonkin valmiin ohjeen mukaan ja työstän seuraavan enemmänkin fiilispohjalta. Mikäs nyt olisi YouTubea parempi paikka idioottivarmoille kässätutorialeille! Sen vuoksi päädyin itsekin selaamaan ohjeita sieltä ja päädyin lopulta tähän WoolyWondersCrochet-tilin ohjeeseen, jonka avulla virkkasin tämän kuvien pussukkalaukun pienin muutoksin.

Mikäli joku teistä tykkää enemmän suomenkielisistä ohjeista, tein tuosta kivasta video-ohjeesta suomennetun ohjeen näin kirjoitetussa muodossa 🙂

Mitä tarvitset?

Puuvillalankaa ja 4 mm virkkuukoukun. Alkuperäsessä ohjeessa käytettiin useampaa väriä, itse halusin laukusta yksivärisen. Itse käytin tätä Adlibris Cotton-lankaa, joka on melko edullinen vaihtoehto. Menekki laukkuun oli noin yksi kerä, taisin tehdä nyörin uudesta kerästä, joten jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa ostaa kaksi kerää. Virkkuukoukku löytyy esimerkiksi täältä.

Ohje:

Ensin luodaan alkusilmukka laukun alaosan keskelle. Jos haluaa tehdä aloituksen kiristettävän ”taikasilmukan” kanssa, kannattaa katsoa ohje siihen videon alussa, silmukan selittäminen näin tekstin muodossa on hieman hankalaa. Vaihtoehtoinen keino: Luo 4 ketjusilmukkaa ja sulje ympyräksi kiinteällä silmukalla. Luo ensimmäisellä kerroksella ympyrän/ rinkulan ympärille 8 kiinteää silmukkaa, eli tavallaan ketjusilmukoiden luoma silmukkarunko ”päällystetään” näillä kahdeksalla silmukalla. Mielestäni tulos on melko sama, tekeekö alkurinkulan näin vai videon ohjeen avulla, makuasia!

Alkurinkulan jälkeen lähdetään työstämään laukun pohjaa, joka luodaan aina kerros kohdallaan. Ennen toisen kerroksen aloittamista, laita lanka silmukkamerkiksi kerroksen vaihdosta. Silmukkamerkki vaihdetaan siis joka kerroksella, koska silmukkamäärät ja -tyypit vaihtelevat aina kerroksittain.

2.kerros: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen 8:aan kiinteään silmukkaan kolme pylvästä. Kun pääset kerroksen loppuun, siirrä silmukkamerkkinä toimiva lanka taas uuden kerroksen vaihtokohtaan.

3.kerros: Virkkaa silmukkaan yksi kiinteä silmukka, virkkaa samalla tavalla yksi kiinteä silmukka myös sitä seuraavaan silmukkaan, kolmanteen silmukkaan taas virkataan kaksi kiinteää silmukkaa. Eli kerros virkataan: 1ks, 1ks, 2ks-yhdistelmää. Siirrä taas silmukkamerkki kerroksen vaihtokohdassa.

4.kerros: Virkkaa kierroksen ensimmäiseen silmukkaan 1 pylväs, seuraavaan kaksi. Vuorottele koko kerros tätä 1 pylväs-2 pylvästä-yhdistelmää. Siirrä silmukkamerkki taas kerroksen vaihtuessa. Halutessasi voit luopua silmukkamerkistä, jos koet spottaavasi kerroksen vaihtumisen ilmankin. Itse tein ilman sitä 🙂

5. kerros: Virkkaa jokaiseen kerroksen silmukkaan 1 kiinteä silmukka.

6. kerros: Tee kerroksen ensimmäiseen viiteen silmukkaan kuhunkin 1 pylväs. Kuudenteen silmukkaan tee 2 pylvästä. Kerros noudattaa siis 1 pylväs x 5- 2 pylvästä-toistoa.

7. kerros: Virkkaa jälleen jokaiseen kerroksen silmukkaan 1 kiinteä silmukka.

8. kerros: Virkkaa jokaiseen kerroksen silmukkaan 1 pylväs. Toista koko rivi.

Videon alkuperäinen ohje loppuu pohjan osalta tähän! Itse jatkoin pohjaa vielä 2 kerroksen verran:

 

9. kerros: Virkkaa 1  pylväs rivin kolmeen ensimmäiseen silmukkaan, eli 1 per / silmukka. Neljänteen silmukkaan tee 2 pylvästä. Toista tätä 1 pylvästä x3 – 2 pylvästä per silmukka -yhdistelmää rivin loppuun.

10. kerros: Virkkaa koko kerros kiinteää silmukkaa (= 1 kiinteä silmukka kuhunkin edellisen kerroksen silmukkaan).

 

Laukun pohja on nyt valmis!

Seuraavaksi virkataan laukun sivua ja työssä vuorotellaan kahden erilaisen kuviorivin välillä

 

Pohjan jälkeen ensimmäinen kuviokerros: Luo 1 kiinteä silmukka seuraavaan vapaaseen silmukkaan. Kiinteän silmukan jälkeen luo yksi ketjusilmukka, ota lanka koukulle, hyppää yhden silmukan yli ja luo (”ketjusilmukan kanssa”) pylväs sitä seuraavaan edellisen kerroksen silmukkaan. Luo jälleen yksi ketjusilmukka, ota lanka koukulle ja luo samaan silmukkaan toinen pylväs. Luo jälleen yksi ketjusilmukka, hyppää seuraavan silmukan yli ja luo kiinteä silmukka seuraavaan silmukkaan (”ketjusilmukka kyydissä”). Luo taas ketjusilmukka, kierrä lanka koukulle, hyppää yhden silmukan yli ja luo pylväs sitä seuraavaan silmukkaan. Luo jälleen yksi ketjusilmukka, kierrä lanka koukulle ja luo toinen pylväs samaan silmukkaan. Tuloksena tästä kuviosta on rivi ”V”-kuvioita. Jatka kuviota jälleen luomalla 1 ketjusilmukka, hyppäämällä yhden silmukan yli ja tee kiinteä silmukka sitä seuraavaan silmukkaan. Luo taas ketjusilmukka, kierrä lanka koukulle, hyppää seuraavan silmukan yli ja luo pylväs, ketjusilmukka, sekä toinen pylväs jälleen samaan silmukkaan, kuten aikaisemmin. Toista tätä kuviota rivin loppuun.

Toinen kuviokerros: Tee kiinteä silmukka edellisen kerroksen ”V”:n koloon. Luo yksi ketjusilmukka, kierrä lanka koukulle ja hyppää edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan, johon luodaan nyt 3 pylvästä, kaikki samaan silmukkaan.  Luo taas kiinteä silmukka edellisen kerroksen ”V”-koloon, luo yksi ketjusilmukka, nappaa lanka koukulle ja luo 3 kpl pylvästä seuraavaan kiinteän silmukan koloon. Toista tätä kerroksen loppuun.

Toisen kuviokerroksen jälkeen toistetaan kerros 1, joka tosin eroaa nyt hieman, koska tehdään kuviorivi 2 päälle, eikä kiinteän silmukkarivin päälle, kuten edellä: Luo kiinteä silmukka edellisen kerroksen kolmen pylvään sarjan keskimmäiseen pylvääseen. Luo ketjusilmukka, kierrä lanka koukulle ja luo pylväs rivin seuraavana olevaan edellisen kerroksen kiinteän silmukan kohtaan, johon tehdään jälleen ”V”-kohta, eli luodaan vielä ketjusilmukka, napataan lanka koukulle ja toinen pylväs samaan silmukkaan. Luo taas ketjusilmukka ja tee kiinteä silmukka seuraavaan kolmen pylvään sarjan keskimmäiseen pylvääseen. Jatka sarjan toistoa kerroksen loppuun, eli ketjusilmukka, kiinteä silmukka kolmen pylvään keskimmäiseen, ketjusilmukka, pylväs edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan, johon tehdään ketjusilmukan kanssa vielä toinen pylväs samaan. 

Siirrytään jälleen toisen kuviokerroksen pariin: Tee kiinteä silmukka edellisen kerroksen ”V”-koloon, luo ketjusilmukka ja luo 3 pylvästä kiinteän silmukan kohtaan, luo kiinteä silmukka ”V”-koloon, ketjusilmukka ja 3 pylvästä edellisen kerroksen kiinteän silmukan kohtaan. Toista jälleen kerros loppuun. Jatka työtä nyt vuorottelemalla näitä kahta kerrosta.

Tässä kerrokset vielä kertauksena

Kerros 1: Edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan tehdään pylväs, ketjusilmukka pylväs (–> ”V”-kuvio), luodaan ketjusilmukka ja tehdään kiinteä silmukka edellisen kerroksen kolmen pylvään sarjan toiseen pylvääseen. Ketjusilmukka, pylväs-ketjusilmukka-pylväs taas edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan jne.

Kerros 2: Tee kiinteä silmukka edellisen kerroksen ”V”-koloon, luo ketjusilmukka ja tee 3 pylvästä edellisen kerroksen kiinteän silmukan kohtaan. Luo ketjusilmukka ja tee kiinteä silmukka taas ”V”-koloon ja toista tätä koko kerros loppuun.

Vinkki: Jos kerrosten erottaminen toisistaan ja kerroksen vaihtumisen hahmottaminen on hankalaa, voit käyttää silmukkamerkkiä (esimerkiksi värillinen lanka) aina kerroksen vaihtumisen merkkinä. (Itse ainakin menen aina välillä pahasti sekaisin kerroksista näitä kahta riviä vuorotellessa :D)

Kun kuvioreuna on omaan makuusi tarpeeksi korkea, lopeta työ niin, että kuviorivi 2 jää viimeiseksi. Oman kuvio-osuuteni mitta (pohjan jälkeen) on noin 17cm. Päättele työ esimerkiksi luomalla kiinteä silmukka kolmen pylvään sarjan keskimmäiseen ja katkaise päättelyn jälkeen lanka. Lopuksi tehdään laukkuun vielä kiristysnauha ja olkaremmi, jonka halusin lisäyksenä tuohon alkuperäisen ohjeen pussukkaan.

Olkaremmi: Luo aloitussilmukka ja kiinnitä se sisäpuolelta laukkuun. Luo ketjusilmukkaa niin pitkä pätkä kun toivot laukun hihnan pituudeksi (itselläni noin 1m) ja kiinnitä ketjusilmukkaremmin toinen puoli samalla tavalla (napakasti, jotta laukku kestää painoa) laukun sisäpuolelle, vastakkaiselle puolelle remmin ensimmäistä kiinnityskohtaa. Tee remmiin toinen kerros vahvistukseksi, eli tee kiinteää silmukkaa ketjusilmukan päälle koko remmin mitalta. Päättele ja remmi on valmis. Halutessasi voit tehdä remmin molemmin puolin kiinnityskohtiin vielä extravahvistukset 🙂

Kiristysnyöri: Leikkaa 6-8 kpl saman tai erivärisiä langanpätkiä noin 1 mittaan. Itse kaivelin laatikoista muutamaa eri väristä puuvilla-ja bambulankaa, joista tuli aika kivat sävyt nyöriin letittäessä. Tee narun toiseen päätyyn solmu, jaa narut kolmeen osioon ja letitä nyöri remmiksi. Tee päätyyn solmu ja jätä langanpätkistä haluamasi mittaiset ”hapsut”. Pujota kiristysnauha valmiiseen laukkuun, esimerkiksi V:n koloista 🙂

VALMIS! 🌈🌸✨

 

Huhhei, olipas homma tämän ohjeen työstämisen kanssa! Toivottavasti sekaan ei siis ole eksynyt mitään pahempia virheitä. Ja jos tämä kirjoitettu ohje suomeksi tuntuu hankalalta, kannattaa kurkata tuo video englanniksi! 🙂

Lopputulos on mielestäni aika kiva! Toivottavasti pääsen lähiviikkoina testaamaan laukkua tositoimissa ja kuvia siitä käytössä.

 

Mitäs tuumaatte?

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “DIY: Virkatun kesäisen boho-laukun ohje”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.