DIY: Raglankavennusten harjoittelua ja villapaita lapselle

sisältää affiliate-linkkejä

EDIT: Kurkkaathan päivitetyn aikuisten chunky beanien ohjeen , virkattujen minikorien ohjeen ja muita helppoja ohjeita verkkokaupastani Iines DIY!

 

Huhtikuun alussa pistin tekoon hieman hetken mielijohteesta villapaidan lapselle – tällä kertaa halusin nimittäin harjoitella hieman haastavamman ohjeen kanssa ja nimenomaan raglankavennuksia. Olen kerran aikaisemmin neulonut pojalle villapaidan, josta tuli malliltaan hieman hassu, mutta on kyllä ollut talvella ahkerassa käytössä. Nyt olikin tarkoitus saada valmiiksi neule, jonka lopputulokseen olisin tyytyväinen ja siinä onnistuin! Tänään halusinkin yrittää ”vääntää rautalangasta” raglankaventeisen villapaidan ohjetta, jos joku muukin vaikka innostuisi haastavamman työn pariin. Kun homman hoksasi oli tämä melko helppo, vaikka muutaman kerran kieltämättä iski semmoinen ”mitä hittoa tässä meinataan”-fiilis neuleohjetta äimätessäni. Nyt siis ainakin yritän selittää tämän ohjeen mahdollisimman helposti ymmärrettävästi. Ainoa asia, joka lopputuloksessa jäi hieman kaivelemaan oli tuo raidoissa käyttämäni vaaleanvihreä alpakkalanka, jonka jälki oli hieman epätasaista langan höttöisyyden vuoksi. Näin jälkeenpäin olisin jättänyt sen siis pois 🙂

Mitä tarvitset? 5mm pyöröpuikot (60-80cm), 5mm sukkapuikot ja hihan resoreihin 3,5mm sukkapuikot. (Halutessasi voit käyttää myös helman resorin työstämiseen ohuempia 3,5mm pyöröpuikkoja, itseltäni ei löytynyt ohuempia, joten jätin pois.) Pyöröpuikoilla työstetään ”villapaidan ydintä” ja sukkapuikoilla taas hihoja. Kaikki itse käyttämäni langat olivat kotoa löytämiäni yksittäisiä jämälankakeriä. Kaunein tulos tuli merinolanka-osuuksista, vaihtoehto langaksi on esimerkiksi tämä Dropsin hieno merinolanka, joka oli yhtenä lankana myös tässä työssä. Langan menekki oli muistaakseni noin viitisen kerää. Tämä neulepaita on varmasti kiva myös yksivärisenä, mikäli raidat tuntuvat työläiltä.

Ohje: Käytin mallina tätä Novitan lasten neulepuseron ohjetta, josta löytyy siis tarkempia tietoja esimerkiksi eri kokojen silmukkamääriin. Tämä oman ohjeeni villapaita on kokoa 110. Raidat tein silmämääräisesti ja jokaisen raidan mitta on noin 3-3,5cm.

Aloitetaan: Luo pyöröpuikoille 156s ja neulo joustinneuletta (2 oikein 2 nurin) sen verran kuin toivot alaresorille pituutta. Tässä omassa neuleessani on resorin pituus 3cm. Jatka sileää neuletta, kunnes työn mitta on noin 28cm.

Seuraavaksi päätetään silmukoita molempien kainaloiden kohdalta: Päätä kerroksen alussa 4s, neulo riviä (normaalisti oikein) 70s, päätä toisen kainalon kohdalta 8s, neulo taas välissä 70s ja päätä lopussa vielä 4s. (Muistaakseni tämä meni käytännössä jotenkin hassusti ja noiden ekan, sekä vikan 4s päättelyerän väliin jäi yksinäinen silmukka ja mietin tätä työstäessäni, että olisin tehnyt päättelyt jotenkin käytännöllisemmin, mutten enää näin jälkeenpäin muistanut miten :D) Jätä silmukat odottamaan puikoille – tässä välissä työstetään molemmat hihat!

Luo hihaa varten 32s ohuemmille (3,5mm) puikoille. Neulo joustinneuletta (samaa 2 oikein 2 nurin) resoria varten haluamasi mitta (omassa työssäni 4,5cm), vaihda työhön 5mm sukkapuikot ja jatka suljettuna sileää neuletta, kunnes työn mitta on 7cm. Työhön lisätään nyt noin 2cm välein aina 2s / kerros. Lisäykset tehdään 1. ja 4. puikon alussa: Aloita kerros neulomalla 1. puikolla 1s oikein, lisää 1 silmukka (kiertäen oikein) ja jatka kerrosta normaalisti sileää neuloen, kunnes pääset 4. puikon loppuun. Kun puikolla on jäljellä 1s, lisää 1s (kiertäen oikein) ja neulo viimeinen silmukka normaalisti = Kerroksella on lisätty 2 silmukkaa. Toista lisäykset 2s välein yhteensä 12 kertaa. Työssä pitäisi olla lisäysten jälkeen 56s. Oman työni hihan mitta oli kavennusten jälkeen noin 30cm. Kerroksen alusta ja lopusta päätetään taas 4 + 4s, eli yhteensä 8s. Tästä tulee siis kainalon ”vastapari” neuleen ytimen kainalosta päätetyille silmukoille. Neulo toinen hiha samalla tavalla (jätä sillävälin ensimmäisen hihan silmukat odottamaan langalle).

Villapaidan yläosa: Seuraavaksi yhdistetään hihat ja villapaidan ydin, joita neulotaan jatkossa yhtenäiseksi yläosaksi pyöröpuikoilla. Pujota kappaleet pitkälle pyöröpuikolle oikeisiin kohtiin niin, että hihan kappaleet tulevat etu- ja takakappaleen väleihin kohtiin, joista pääteltiin ”villapaidan ydintä” neuloessa silmukoita hihoille. Silmukoiden kokonaismäärän pitäisi olla nyt 236s. Neulo kerros oikeaa ja merkitse silmukkamerkillä (esimerkiksi värikkäällä langalla) liitoskohdat, eli etu- ja takakappaleiden ja hihojen vaihtumiskohdat = Yhteensä 4 kpl. Kavennuksia tehdään jatkossa näissä kohdissa. Huom! Merkitse itsellesi myös kumpi kappaleista on etukappale ja kumpi takakappale, itse merkitsin etukappaleen alahelman keskiosan langanpätkällä.

Raglankavennukset aloitetaan takakappaleen alusta (hihakappaleen loppumisen jälkeen): Neulo 1 oikein, tee ylivetokavennus (eli nosta 1 s neulomatta, neulo 1 oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli), neulo sileää kunnes ennen seuraavaa silmukkamerkkiä on jäljellä 3s. Neulo 2 oikein yhteen ja 1 oikein. (Hihakappale alkaa) Neulo hihassa 1 oikein, tee ylivetokavennus ja neulo oikein niin kauan, että seuraavaa merkkiä edeltää 3s Neulo sitten 2 oikein yhteen ja 1 oikein. (Siirrytään etukappaleeseen) Neulo 1 oikein, tee ylivetokavennus, neulo kunnes (kolmatta) silmukkamerkkiä ennen on jäljellä 3s. Neulo jälleen 2 oikein yhteen ja 1 oikein. (Toinen hihakappale alkaa) Neulo 1 oikein, tee ylivetokavennus ja neulo oikein, kunnes seuraavaa silmukkamerkkiä edeltää 2s. Neulo sitten 2 oikein yhteen ja 1 oikein. Kavennuskerroksella kaventui pois 8s. Neulo seuraava kerros oikein ilman kavennuksia. Kavennuskierros saattaa kuulostaa hieman monimutkaiselta, mutta sen hoksaa viimeistään kerroksen -parin jälkeen 🙂 Toista kavennukset jokatoisella kerroksella vielä 14 kertaa, jonka jälkeen toista ne joka kerroksella vielä 8 kertaa.

Kun etukappaleella on jäljellä 42s, jätä seuraavalla kerroksella keskimmäiset 18s odottamaan langalle pääntietä varten. Työtä jatketaan nyt tasona. Pääntien reunasta eli tasokerroksen alusta ja lopusta päätellään ensin 3s + 3s, eli 3 alusta ja 3 lopusta, neulotaan yksi kerros normaalisti ja sitten vielä 2s alusta, sekä 2 lopusta. Myös raglan-kavennuksia jatketaan edelleen hihojen + etukappaleen osalta niin kauan, kunnes hihojen silmukat on kavennettu pois.

Kun raglankavennukset ovat valmiit hihoissa etukappaleen puolella, päätellään taas kerroksen alusta ja lopusta 5s (eli käytännössä hihan raglankavennusten edeltä). Loput silmukat jäävät odottamaan pääntietä. (Alkuperäisen ohjeen mukaan pitäisi nyt olla jäljellä 24s, unohdin itse tässä vaiheessa kirjata ylös silmukoiden tarkan määrän, koska tein pieniä muutoksia ohjeeseen! Pientä silmukkaeroa voi kompensoida pääntien resoria varten poimittavissa silmukoissa!)

Pääntien resori. Jos sinulta löytyy kotoa 40cm mittaiset lyhyemmät 5mm pyöräpuikot, voit halutessasi käyttää niitä resorin työstämiseen. Pyöröpuikolla on nyt odottamassa edellisestä vaiheesta jääneet pääntien silmukat, joiden lisäksi puikoille poimitaan ”vapaita” silmukoita pääteltyjen silmukoiden kohdasta, sekä otetaan mukaan myös langalla odottaneet 18s. Poimi silmukoita, jotta yhteismäärä on 72 ja neulo 2 oikein, 2 nurin-joustinneuletta noin 3cm resoriksi. Päättele löyhästi, jotta pääntiestä ei tule liian kireä. Viimeistele parsimalla esimerkiksi mahdolliset kainalon kolot umpeen ja päättelemällä langat.

Huh, olipas homma! Meinasin tänään aamulla vielä antaa periksi ohjeen laatimisen kanssa 😀 Toivottavasti tähän ei eksynyt mitään suurempia virheitä, muutamaa työvaihetta oli todella vaikeaa muistella näin jälkeenpäin, koska jostain syystä tuskailin melkoisesti muutamissa kohdissa tuota alkuperäistä ohjetta tulkitessa, jonka vuoksi tein siis myös omia tulkintoja.

 

Seuraavaksi olisi tarkoitus neuloa raglanvillapaita myös itselleni ✨

 

 

4 vastausta artikkeliin “DIY: Raglankavennusten harjoittelua ja villapaita lapselle”

  1. Tää väritys on jotenkin ihana <3 en ole pahemmin vihreän ystävä mutta nyt tekisi mieli tehdä jotain tällaista. Alhaalta ylös villapaita olisi myös kiva tehdä seuraavaksi.

    1. Niinpä! Vähän erilaista tällä kertaa kun monesti teen vain yksivärisiä 😀 Mä haluaisin seuraavaksi opetella ylhäältä alas-villapaidan 🙂

  2. Ihana paita! <3 nää sun käsityöt on niin inspiroivia mut jotenkin ajattelen itte aina et kutominen on niin "tylsää" niin en vaan pääse alkua pidemmälle.. Mut ois ihanaa ku ois itekin näin kätevä käsistään! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.