Kuukausisäästäminen lapselle – Miksi säästän lapselleni ja mihin?

Kaupallinen yhteistyö: Nordnet

Lapselle säästäminen ja lapsen tulevaisuuden pesämunan kartoittaminen on asia, jonka itse koen äitinä äärimmäisen tärkeäksi. Tästä syystä olenkin säästänyt omalle lapselleni jo pian neljän vuoden ajan pieniä summia kuukausittain, tähtäimenä pitkän aikavälin sijoittaminen ja kiva säästösumma lapselle käytettäväksi sitten aikuisuuden kynnyksellä johonkin harkittuun (ja toivottavasti yhdessä päätettyyn) kohteeseen, kuten esimerkiksi autokouluun, vaihto-oppilasvuoteen tai ensimmäisen omistusasunnon omarahoitusosuuteen.

Toki täysi-ikäistynyt lapsi saa itse päättää mihin rahansa ja säästönsä käyttää, siksi se onkin ollut myös ajoittain pienenä pelkonani, mutta onneksi tässä on ruhtinaallisesti aikaa motivoida lasta säästämisen tärkeydestä. Itselleni ei lapsena säästetty systemaattisesti, mutta jostain koin jo pienenä pankki-ja raha-asioiden hoidon jollain tapaa tärkeänä. Tullessani äidiksi pidinkin lapselle säästämistä aivan päivänselvänä asiana. Toiveeni onkin lähivuosina käydä asteittain pienen kanssa läpi jonkin sortin talouskasvatuksen alkeita, opettamalla rahan arvoa, säästämisen merkitystä ja vastuullista rahankäyttöä lapselle sopivassa muodossa. Olenkin jo miettinyt, että miten toteutan tämän käytännössä? Omassa lapsuudessani harjoittelin säästöpossun kolikoiden avulla miettimään, että mitä penneillä tai markoilla saa. Käteisen käytön vähetessä siirtyy varmasti tämäkin uusiin uomiin, onko teillä vinkkejä aiheeseen? 🙂

Tällä hetkellä säästän siis pojan lapsilisästä puolet tilille, johon minulla on puolison kanssa yhteiskäyttöoikeus ja puolet rahastoon poikimaan tuottoa pitkässä juoksussa. Koen hajauttamisen tärkeäksi myös lapselle säästämisessä ja siksi olen halunnut siirtää osan säästösummasta ainakin toistaiseksi myös tilille. Rahastokohteeksi on kuitenkin valikoitunut korkeariskinen ja osakepainotteinen vaihtoehto säästäajan pituuden vuoksi. Tavoitteena on ollut lähes 20 vuoden sijoitusaika, jolloin osakkeiden tuotto on pitkällä välillä suurella todennäköisyydellä huomattavasti suurempi kuin matalariskisemmissä vaihtoehdoissa, varsinkin tässä tapauksessa kun säästäminen on kuukausittaista, jolloin ajallinen hajautus toteutuu tehokkaasti, myös näinä talouden jännitysmomenttiaikoina.

Aikaisemmin olen sijoittanut lapselle yhteen valittuun sijoituskohteeseen (eli yhteen rahastoon), mutta nyt keväällä olen päättänyt hajauttaa sijoituksia valitsemalla toiseksi sijoituskohteeksi vastuullisen rahaston. Tämä syystä, että koen vastuullisuuden tärkeäksi aiheeksi myös kasvatuksen suhteen ja toivon sen olevan läsnä myös laittaessani lapsen rahoja poikimaan tuottoja. Olen viime vuosina sijoittanut pääasiassa Nordnetin online-sijoituspalvelun kautta ja tykästynyt erityisesti laajaan rahastovalikoimaan. Nordnetin rahasto-haun kautta voit suodattaa vastuulliset matalan hiiliriskin rahastot tai suodattaa pois tiettyjä toimialoja, kuten tupakka-, torjunta-aine-, sota-, tai hiilivoimateollisuutta ja näin ollen löytää helpommin omaan arvomaailmaan sopivia rahastovaihtoehtoja. Voit lukea lisää vastuullisesta sijoittamisesta täällä.

Itseäni kiinnostaa sijoitusmielessä erityisesti teknologia ja bioteknologia, näiden saralta ajattelin tehdä valinnan myös lapsen toisen rahaston osalta. Rahastosäästäminen onkin erityisen mainio vaihtoehto lapselle säästäessä, koska pitkällä aikavälillä realisoituu korkoa korolle-ilmiö tehokkaasti. Kuukausittainen rahastosäästäminen ei vaadi suuria alkupääomia tai suurta kuukausittaista säästösummaa, vaan alkuun pääsee jo 15€ kuukausisummalla, joka veloittuu automaattisesti hoitotililtäsi valittuna merkintäpäivänä ja helpottaa myös säästämisen ”muistamista”. Jos säästäminen lapselle kiinnostaa, löytyy siihen kattavasti lisätietoa ja apua säästämisen aloittamiseen Nordnetin sivuilta täältä. Rahastosäästäminen tai alkusijoitus rahastoon onkin mielestäni myös aivan loistava syntymäpäivä- tai ristiäislahja kummi- tai sukulaislapselle! Voit avata asiakkuuden Nordnetille verkossa verkkopankkitunnuksilla tunnistautuen.

Itse vertailen potentiaalisia sijoituskohteita myös Morningstarin ratingin (tähdet) perusteella, jossa rahastot on sijoitettu paremmuusjärjestykseen tuoton, riskiluokan ja kulujen mukaan. Tässä rajattu kategorioiksi uusi teknologia ja bioteknologia! Voit tehdä samanlaisen suodatuksen myös ETF-valikoiman osalta.

Toistaiseksi olen kokenut, että lapsilisän siirtäminen säästöön on ollut helppoa. Pieneen lapseen ei (ainakaan toistaiseksi) kulu suuria summia rahaa ja tästä syystä olenkin kokenut, että säästämisen aloittaminen aikaisin, eli heti syntymän jälkeen on ollut tärkeää ja myös ajankohtana otollista. Pyrin minimoimaan arjen menoja ostamalla lastenvaatteet ja tarvikkeet käytettyinä, yleensä parissa isommassa erässä pitkin vuotta, joten vaatteisiin ei kulu rahaa läheskään kuukausittain. Välillä tulee kuukausia, jolloin jätän säästämisen väliin esimerkiksi suuremman hankinnan edessä, mutta noin yleisesti pyrin siihen, että esimerkiksi koko talouden ruokaostokset ja muut hankinnat tehdään meidän vanhempien tuloista, ei lapsilisästä. Asiasta voi toki olla montaa mieltä ja osa mieltää asian niin, että jos lapsilisästä on mahdollista säästää ja sijoittaa, on se ”ylimääräistä” rahaa, jonka tarve koetaan kyseenalaisena. Itse koen kuitenkin asian niin, että raha joka säästetään, on poissa muista talouden menoista ja päivittäisestä kuluttamisesta, johon sen saisi helposti kulumaan nopeasti.

Noudatan siis lapsenkin säästämisen kohdalla samaa taktiikkaa kuin myös omassa säästämisessä, eli säästöt laitetaan ensin sivuun ja arjen perustarpeiden jälkeen tulevat ”ylimääräiset hankinnat” tehdään vasta sen jälkeen. Sen rahan, jonka käyttäisin omista tuloistani säästämisen lisäksi ”johonkin kivaan”, käytän siis lapsen arjen menoihin, joka taas mahdollistaa lapsilisän eriyttämisen säästämiseen. Ainakin vielä näin toistaiseksi lapsen ollessa pieni. Oma näkemykseni onkin, ettei lapsilisän säästäminen kerro välttämättä mitään tulotasosta, vaan enemmänkin menojen suunnittelusta ja pyrkimyksestä vähentää juuri niitä menoeriä, joita kenties itse pitää turhina tai ylimääräisinä. Mutta tässähän ei ole oikeaa tai väärää, koska jokainen tekee luonnollisesti päätöksen siitä, mihin rahansa käyttää ja säästääkö vai ei. Itse koen säästämisen kuitenkin hyvin tärkeänä asiana erityisesti juuri lapsen tulevaisuuteen varautumisen näkökulmasta.

Säästättekö te lapselle epäsäännöllisesti tai kuukausittain? Tilille vai rahastoon?

Entä onko vinkkejä lapsen ”talouskasvatukseen” näin digitaalisen rahan aikana? 💰

 

 

Ps. Blogissa on tässä kuussa ollut hieman harvempi postaustahti, palailen tähän ja syihin hieman myöhemmin!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.