Minusta tulee opiskelija!

Huhheijaa! Viime viikot ovat olleet melkoista piinaa valintakokeen tuloksia odotellessa. Oikeastaan olin jo kehitellyt niistä jonkin sortin päänvaivan, vaikka alunperin pidin tätä koko hakuhommaa lähinnä ”kokeillaan nyt huvikseen”-juttuna. Sen jälkeen kun luet viikkotolkulla useampiin pääsykokeisiin (en muuten hevillä suosittele, ellei nyt aivan tietoisesti halua ajaa itseään äärimmilleen. Täytyy mainita, että olin kesäkuun alussa totaalisen poikki kaikesta pänttäämisestä :D) alkaa kuitenkin jännästi nousta pintaan jonkinlainen nythän en sitten enää anna periksi-asenne, jonka tuloksena päivitinkin nyt sitten viimeisen viikon ajan yliopiston sivuja suunnilleen kerran tunnissa julkaistujen tulosten toivossa. Hups.

Näiden viikkojen varrella olen käynyt mielessäni läpi kaikki skenaariot ja valmistautunut myös siihen, ettei opiskelupaikka välttämättä aukea. Kilpailu opiskelupaikoista on ollut tänä keväänä erityisen kova ja itse stressailin eniten juurikin sitä, että onko keväänä 2020 hakeva ei-ensikertalainen automaattisesti häviäjä? Pääsin kuitenkin yhdessä hakukohteessani jatkoon, eli toisen vaiheen valintakokeeseen, jonka jälkeen olikin sitten suuremmat todennäköisyydet opiskelupaikalle (hakijoista 15 otettiin vastaan valintakokeen kautta). Ja tämä oli itseasiassa valintakoe, jonka ensimmäinen vaihe tuntui kaikkein vaikeimmalta ja ainoa, jonka jälkeen mietin, että mitä tästäkin nyt tulee. Niistä kokeista, jotka taas mielestäni menivät hyvin, en päässyt jatkoon, mutta näissä olivat myös hakijamäärät huomattavasti suuremmat. Näin jälkeenpäin ajateltuna olisi ehkä ollut hyvä vaihtoehto rajata lukurumba pariin kohteeseen, jotka prorisoi vahvasti, mutta en yksinkertaisesti malttanut ja pyrin siihen, että saisin luettua kaikkiin suunnilleen yhtä paljon.

Ja uskokaa tai älkää, mutta täällä kirjoittelee tuleva opiskelija!! Hain tosiaankin (maantieteen lisäksi) maatalous- ja metsätieteelliseen tiedekuntaan, joka jostain syystä alkuvuodesta alkoi kiinnostaa sen verran, että päätin lähteä mukaan hakurumbaan. Viime vuosina olen todennut, että luonnontieteet ja yleisesti luonnonvara-ala on se, joka kiinnostaa ja josta myös haluaisin oppia enemmän, hyvällä lykyllä myös ohjautua tätä kautta vielä aivan uudelle urapolulle. Olen jo pitkään ollut jotenkin äärimmäisen ahdistunut luonnon ja lajien tulevaisuudesta, siispä yksi motivaationi on ollut myös se, että oppisin enemmän siitä, mitä voimme tehdä toisin.

Kuten maantieteen hausta aikaisemmin kirjoittaessani totesinkin, kiinnostavat luonnonjärjestelmät ja ihmisen suhde niihin suuressa mittakaavassa, mutta myös ruohonjuuritasolla, kuten esimerkiksi luonnon monimuotoisuus, ekosysteemipalvelut, luonnonsuojelu, viherala, sekä bio- ja kiertotalous. Ja se, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa näihin osa-alueisiin ja toimii kimmokkeena ilmastoystävällisiin innovaatioihin, joilla saadaan hyvällä lykyllä myös toivottua talouskasvua Suomeen. Ensisijainen kiinnostukseni kohde oli metsätieteet, mutta tutkittuani maataloustieteiden kandiohjelmaa, innostuin täysillä myös siitä. Ja juurikin tästä jälkimmäisestä sain tiedon hyväksymisestä! Näillä näkymin aloitan siis syksyllä maataloustieteen opinnot. (Ja huhhei, tuolla opintopolussa tapahtuu tällä hetkellä maantieteen osalta niin outoja juttuja, etten ehkä enää kestä uusia jännitysmomentteja tämän hakuasian osalta tänään :D)

Tutkin keväällä melkoisesti hakutilastoja ja vielä aikaisemmin on maatalous-metsätieteellisen ohjelmiin ollut melko helppo päästä, kunnes niiden suosio on hiljalleen noussut (varsinkin metsätieteiden kandiohjelma, jonka hakijamäärä kasvoi tänä keväänä yli 66%) ja sisäänpääsy vaikeutunut. Olin aluksi täysin varma, että pääsen maataloustieteisiin todistusvalinnalla (koska raja on ollut aikaisemmin todella matala), mutta tänä keväänä oli todistusvalinnan pisteraja sinne jopa alkuun korkeampi kuin esimerkiksi metsätieteisiin. Voi siis olla, että moni hakija on lätkäissyt sen mukaan hakuvalintoihin helpon varavaihtoehdon toivossa.

Kun olen kertonut hakuvaihtoehdosta ystäville ovat reaktiot olleet useimmiten, että tuleeko minusta sitten maatilan emäntä? Haha! (Ja ei sillä, että siinä olisi mitään vikaa, sehän olisi superduper coolia!) Alkuun ajattelin itsekin, että ohjelma keskittyisi vain ja ainoastaan maatalouteen ns. ”sen perinteisessä muodossa” (koska itseäni ei henkilökohtaisesti kiinnosta esimerkiksi karjatalous tai kotieläintiede ihan jo eettisistä syistä), mutta kun tutustuin kevään mittaan ohjelmaan syvemmin niin yllätyin kuinka monipuolisesti suuntautumisvaihtoehtoja loppupeleissä löytyy. Itseäni kiinnostaa erityisesti kasvintuotantotieteet, sekä maaperä ja ympäristötiede. Esimerkiksi siis puutarhatuotanto, palkokasvit (ja talousnäkökulmasta vientipotentiaali kestäville ruokainnovaatioille) ja yleisesti ympäristöasiat luontokulmasta. Saa nähdä siis mitä tästä seuraa!

Jee! 🌞✨

 

 

16 vastausta artikkeliin “Minusta tulee opiskelija!”

 1. Superpaljon onnea opiskelupaikasta! Ja kuulostaa tosiaan mielenkiintoiselta alalta ja voisi kuvitella, että tuolla alalla myös tapahtuu ja tulee tapahtumaan tulevaisuudessa (vaikka jonkun mielestä voisikin olla omituista puhua maataloudesta ja innovaatioista samassa lauseessa 😀 ).

 2. Voi että, hirmuisen paljon onnea opiskelupaikasta! <3 Mä uskon elämässä jossain määrin sellaiseen ajopuuteoriaan, jossa kantavana ajatuksena on se, että aluksi vähän ikään kuin ajelehtii johonkin suuntaan ja vasta myöhemmin huomaa että tää olikin se mun juttu. Eli vaikka ykkösvaihtoehto ei toteutuisi, se kakkonen saattaakin osoittautua itselle parhaimmaksi. Ei päde aina, mutta toisinaan on ihan pätevä ajatusmalli.

  Itse olen haluamalleni alalle hakeutunut alun perin siitä syystä, että saisin ammatin, jonka perusteella pystyn hakeutumaan yhteen jatkokoulutukseen. Tähän päivään mennessä en tuohon ko. koulutukseen ole hakeutunut (enkä todennäköisesti koskaan hakeudukaan), mutta huomasin opiskeluaikana että tämä nykyinen ala on itselleni se juttu, mitä haluan tehdä. Lisäksi nyt on alkamassa ne aiemmassa kommentissa mainitsemani yliopisto-opinnot, mitkä nekin tiedekunnassa mihin en alun perin vuosia sitten ajatellut hakeutuvani. Tsemppiä vielä opiskelujen aloitukseen!

  1. Heh, suuret kiitokset! Pidetään peukkuja, että ajopuuteoria pitää paikkansa ;D Joskus kyllä käy niin, että ajautuu aivan vahingossa mielekkäisiin juttuihin! Mäkin siis innostuin tosissaan tästä ohjelmasta pääsykokeisiin lukiessa ja muutenkin kiinnostavaa lukea alaa, joka ei ainakaan vielä ole niin ”yleinen” 🙂

 3. Hurjasti onnea! Tuo opintolinja kuulostaa todella mielenkiintoiselta!!

 4. Paljon onnea opiskelupaikasta! Itselläni on nyt neljäs vuosi takana kasvintuotantotieteen opintoja, ja olen myös ”uranvaihtaja” ilman mitään aiempaa kytköstä maatalousalaan. Pohdintojesi ja kiinnostustesi perusteella kuulostaa, että maataloustieteet sopii sulle oikein hyvin! Juuri mainitsemiisi asioihin pystyy opinnoissa keskittyä, ja opintojen kautta on päädytty tosi monille erilaisille urapoluille, myös sellaisille jotka koskevat hyvin laajasti maatalousympäristöjä ja luontoa ylipäätään.

  Varsinkin ensimmäisenä opiskeluvuonna on kursseja jokaiseen suuntaukseen liittyen ja monista voi tuntua pakkopullalta opiskella perustietoja broilerintuotannosta tai siitä, miten traktorin rengaspaineet vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. 😀 Itse kuitenkin suhtauduin niihin yleissivistävänä tietona. Se auttaa esimerkiksi perustelemaan mielipiteensä kotieläintuotannosta todellisilla faktoilla.

  Motivaatiota opintoihin!

  1. Kiitos hurjasti ja todella mielenkiintoista kuulla kokemuksia opinnoista, kiitos niistä! 🙂 Olenkin ehtinyt vähän tutkailla noita pakollisia opintoja ja olin muutenkin varautunut siihen, että luultavasti ensimmäinen vuosi pitää sisällään paljon yleisopintoja, jotka eivät kaikki välttämättä ole niitä kaikkein kiinnostavimpia. Mutta tosi kivan kuuloisia kursseja oli seassa myös ekalle vuodelle! Nuo matikan ja fysiikan opinnot kylläkin hieman jännittää (en kyllä muista olivatko ekan vai vasta toisen vuoden hopsissa) ;D Ja hyvä pointti tuo, että laajempi näkemys alasta auttaa myös perustelemaan omaa kantaansa esimerkiksi juuri kotieläintuotannon suhteen. Itselläni myös kasvintuotantotieteet ykkösvalinta suuntautumisalaksi! 🙂

 5. Onnea opiskelupaikasta! Tuli vaan mieleen että pääseekö tuolta vaihtamaan maantieteen puolelle helposti kun nyt on jo yliopiston sisällä? Jos kerran se oli ensisijainen valinta jonne haluaisit.

  1. Kiitokset!! 🙂 Siis olin tutkinut tämänkin jo ennen tuloksia, mutta maantieteen ohjelmaan ei ole ainakaan toistaiseksi mahdollista hakea siirto-haussa :/ Ainut keino lienee siis yhteishaku tai avoimen väylä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.