Parasta kesässä on… x 10

Ei varmasti tule yllärinä, että kesä on ehdottomasti vuodenajoista suosikkini. Silti havahdun vuosi toisensa jälkeen Suomen kesän lyhyyteen ja alan viimeistään näinä heinäkuun viikkoina panikoida kesän loppumisesta. Näin siis tänä(kin) kesänä. En haluaisi vielä edes miettiä tulevaa syksyä ja kesän loppumista (apua!), mutta pieni syyspaniikki on kieltämättä alkanut tässä nousta pintaan. Täytän ensi viikolla vuosia ja syntymäpäivä onkin ollut aina jonkinlainen ”jakaja” kesän suhteen. Ennen niitä tuntuu vielä, että kesää on jäljellä, mutta heinäkuun loppupuolella alkaa viimeistään semmoinen loppukesän kriisi, haha. Lupasin itselleni, että pyrin keskittymään kesään täysillä niin kauan kun sitä kestää ja listasin tänään yksinkertaisia juttuja, joita rakastan kesässä. Ehkäpä joukossa on myös teidän kesän suosikkijuttuja?

Sateen ropina ja ukkonen. Varsinkin silloin kun herää öisin näihin (tai jompaan kumpaan, myrskyyn herääminen on lottovoitto!). Jotenkin jännää! Sateen ropinaan on myös ihan parasta nukahtaa, joskus mulla oli puhelimessa semmoinen appsi, josta kuuntelin nukkumaan mennessä sateen ääniä. Pitäisikin etsiä jos löytäisin taas semmoisen! Rakastan kesän rankkasateita yli kaiken tai ainakin silloin kun ne ovat satunnaisia, hah. Juhannuksena heräsin mökillä kunnon rankkasateeseen ja ukkosmyrskyyn, joka oli ehdottomasti yksi juhannuksen kohokohdista! 😀

Kesäruoka. Voisiko aina tehdä yhtä simppeliä (ja hyvää!) ruokaa kuin kesällä? Jostain syystä ei yksinkertainen kesäsalaatti, keitetyt perunat ja paistettu kala kuitenkaan maistu kesän ulkopuolella läheskään samalle. Paistetut ahvenfileet ja muikut on mun suosikkeja, harmittaa vaan että niitä saa pienemmistä kaupoista vähän rajoitetusti (eli esimerkiksi vaikka meidän Alepasta = ei koskaan). Voisin syödä kotimaista kalaa vaikka päivittäin jos sitä olisi enemmän kaupoissa!

Vähähiilarinen uunifetapasta kesäkurpitsalla on mun kesäsuosikki! Joskus tungen mukaan myös kukkakaalia 🙂

Kotimaiset kasvikset. Syön ehdottomasti eniten kasviksia kesäisin ja pyrin parhaani mukaan suosimaan niistä kotimaisia. Suosikkejani ovat kesäkurpitsa, kukkakaali, kevätsipuli ja munakoiso, johon olen koukuttunut aivan viime viikkoina. Ainiin ja tietty tomaatit ja avomaankurkut. Ei huolta, etteikö tulisi syötyä kasviksia puolta kiloa päivässä, haha. Juhannuksen jälkeen aloitin kunnon kasvisspurtin ja olen oikeastaan päivittäin tehnyt lounaaksi jonkun simppelin kurkku-tomaatti-sipulisalaatin öljyllä, jota tuunaan vähän vaihtelevasti esimerkiksi fetalla, halloumilla, paistetulla kanalla tai kalalla.

Extempore-pyörälenkit ympäri Helsinkiä ja Vantaata. Tänä kesänä olen innostunut lähiseutu-pyöräilyn kanssa ja siitä on oikeastaan tullut aivan kesän suosikkijuttuni. Parin tunnin aikana ehtii nähdä vaikka mitä uusia paikkoja, toistaiseksi en ole vielä kokopäivän retkellä käynyt. Vaikka ajokilometrejä on näillä lenkeillä tullut varmaan jo 200, tuntuu etten siltikään ole nähnyt kuin murto-osan kivoista lähitienoon paikoista. Listasin juuri muutaman paikan lisää retkilistalle, toivottavasti pääsen viimeistään ensi viikolla 🙂

Marjat. Syön marjoja ympäri vuoden, mutta omien marjojen kerääminen suoraan puskasta on ihan parasta! Herneistä en taas välitä ollenkaan. Meidän pihassa kasvaa karviaispuska ja tarkoitukseni oli istuttaa pari herukkapuskaa, koska ne ovat marjoista lemppareitani. Heräsin asiaan hieman myöhässä ja totesin, että taimet olivat jo loppu jokapaikasta. Ehkä siis ensi vuonna? 😀

Aamutreenit. Olen kesällä ottanut tavaksi treenata aina aamuisin ja pysynytkin tässä rytmissä hyvin. Pyrin lähtemään salille tai juoksulenkille viimeistään yhdeksältä aamulla, jonka jälkeen onkin sitten vielä kivasti aikaa ja energiaa päivän hommille. Yllättävää kyllä, olen huomannut saavani työhommiinkin potkua kun käyn välissä juoksemassa tai treenaamassa. Viime syksynä ja talvena olin aamuisin niin koomassa pimeästä, ettei heti ysiltä treenaamaan lähtö tuntunut ollenkaan vaihtoehdolta, mutta täytyykin kokeilla tätä ensi syksynä.

Kirjat ja kesän lukuhetket. Luen eniten kesäisin ja tänä kesänä olen tehnyt itselleni pienenen lukuhaasteen. Pyrin lukemaan päivän Hesarin lisäksi 1-2 kirjaa viikossa. Tuossa yhden kirjan viikkotahdissa on aika hyvin tullut pysyttyäkin. Voisinkin itseasiassa listailla tässä joku päivä omia kirjavinkkejäni loppukesälle. Yksi suositus on tuo kuvan kirjastosta lainaamani Metsä meidän jälkeemme, joka käsittelee metsä- ja biotalouden kääntöpuolta esimerkiksi avaamalla sitä, mikä Suomen luonnonmetsien tilanne on ja esittää muutenkin mielenkiintoisia näkökulmia siihen, miten metsien suojelu ja lajien monimuotoisuus tulisi taata tulevaisuudessa, jotta myös tulevat sukupolvet pääsisivät kokemaan ”niitä oikeita metsiä”, ei vain pieniä plänttejä siellä täällä tai ihmisen kajoamia talousmetsiä. Perehdyin pääsykoejuttujen myötä keväällä paljon metsäjuttuihin (tiedän btw tällä hetkellä about kaiken metsänhoidosta :D) ja jos aihe yhtään kiinnostaa (erityisesti kestävyys- ja luonnonsuojelunäkökulmasta) tai haluaa perspektiiviä metsätalous-aiheeseen niin suosittelen lukemaan!

Omatekoiset kukkakimput. Kesällä ei tarvitse ostaa kukkia kun lähimetsästä poimii itse värikkään kimpun luonnonkukista tai tehdä vaikka seppeleen (viime kesän ohjepostaus muuten löytyy täältä). Juuri tällä viikolla tajusin, että olen tehnyt tätä aivan liian vähän tänä kesänä! Viikonloppuna siis kimppua keräilemään 🌸

Letut. Kaikista leivonnaisista paistan varmaan eniten lettuja, koska ne nyt vaan on aivan parhaita! Varsinkin näin kesällä. Pari kertaa olen sortunut ostamaan  semmoisen valmiin pussitetun lettutaikina-jauhoseoksen ja en siis sen vuoksi, että lettutaikinan tekeminen todellakaan olisi mitenkään vaikeaa, vaan koska välillä on kiva tehdä lettuja hetken mielijohteesta. Siis ilman, että tarvitsisi vartavasten alkaa miettimään, että löytyykö kaapista munia tai maitoa. Nyt viimeksi ostin Sunnuntai kauralettujauheen, joka ei kylläkään pääse jatkoon tässä pussijauhetestailussa. Kauraletuista tuli aivan liian jähmeitä, vaikka toki pitivät hyvin nälkää. Paremman tuloksen saa kun laittaa itse hyppysellisen kaurahiutaleita tavalliseen lettutaikinaan 🙂 Ps. Nuo (testiin saadut) Nocciolata-hasselpähkinälevitteet on muuten ihan parhaita lettujen kanssa!

Kesävaatetus, ofc! Rakastan muutenkin rentoa pukeutumista ja on ihan parasta kun voi lähteä ulos flipflopit jalassa johonkin huitulamekkoon pukeutuneena 🙂

 

Löytyykö listalta teidän kesän lempparijuttuja? 🌸

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Parasta kesässä on… x 10”

  1. Siis kesäkukat on ihan ehdoton kesä must! Meillä on varmaan koko ajan useampia kesäkukkakimppuja parvekkeella tällä hetkellä 😀

    Ja siis letut ovat ihan parasta kesäruokaa! Ostin kans kokeiluun tota kauraista lettutaikinaa mutta en oo vielä kokeillut. Hitsit, jos ei ookkaan ihan hyvää. :/

    1. Haha! Sähän oot ihan innostunut! Mä oon ollut jostain syystä lähiaikoina liian laiska niiden kanssa, mut pitää heti nyt viikonloppuna käydä taas poimimassa kimppu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.