Toivepostaus: Liikunta raskaana

Nyt on kotiuduttu takaisin Tukholmasta ja tietokoneen äärelle pienen tauon jälkeen. Joitain raskauspostauksia onkin toivottu ja varsinkin liikunta-aihe oli saanut kannatusta, ajattelinkin siitä jotain ajatuksiani tänne rustailla.. 🙂

Alun pahoinvoinnin myöntä kuntosali jäi syksyllä vähemmälle, kunnes reissussa tuli taas aktivoiduttua reippaiden rantakävelyiden kanssa jonka myötä varmaan nesteiden poistumisen myötä tuli laihduttuakin kilo (!) siihen mitä puntari näytti ennen reissua. Nyt on tosin jo tuokin kilo kiritty kiinni. Itselläni oli varsinkin ensimmäiset pari kuukautta  tuo turvotus aivan järkyttävä riesa ja tuntui että vatsa pömpötti kokoajan ja kun olisi yhtäkkiä lihonut vatsan perusteella 10 kiloa vaikkei syönyt mitään epäterveellistä tai muutenkin todella rajoitetusti kun ei tehnyt paljoa mitään mieli.

Aikalailla 12 viikon jälkeen alkoi tuo pahin turvotus kadota ja varmasti siihen oli syynäkin se, että jaksoi jo eri tavalla liikkua jonka myötä alkoivat nesteetkin poistua. Olen taas varovasti aloitellut kuntosalitreeniä, joka tosin tulee vaatimaan suurta muutosta. Esimerkiksi vatsalihasliikkeitä olen muuttaanut ja treenannut lähinnä vain syviä vatsalihaksia mm. lankutuksen muodossa, mutta kaikki liikkeet joissa alavatsa joutuu puristuksiin on karsittu pois ja muutenkin treenailtu kevyemmin. Jalkatreenissä olen myös vaihtanut saliohjelman kevyempään, pois on jätetty nyt esimerkiksi jalkaprässi ja tullut tehtyä liikkeitä lähinnä kehon omalla painolla (esim kyykkyliikettä seinää vasten jumppapallo selän takana) tai askelkyykkyä pienen painotangon kanssa. Ja kyllähän ne lihakset saa tosissaan melko kipeiksi ihan noilla vanhoihin liikkeisiin verrattuna ”pikkuliikkeilläkin”! 😀

Tilasin muuten uudet kävelylenkkarit joku aika sitten! Harmi ettei näitä voi nyt ottaa kovin ahkeraan käyttöön ennenkö pakkaset hellittävät ;D Näillä kelpaa sitten keväällä tallustella!
 

Liikuntahan nousee raskauden myötä yhä tärkeämmäksi ja hyvä yleiskunto nyt auttaa toki sitten myöhemmin palautumaan nopeammin. Itselläni on ollut pääpaino liikunnassa lähinnä kävelylenkeissä, jotka ovat suhteellisen kevyttä mutta mieluisaa liikuntaa unohtamatta toki sitä hyötyä ainakin itselläni turvotuksen kannalta. Välillä tulee vähän hölkättyäkin, mutta aikalailla sen mukaan tulee mennä mikä tuntuu mukavalle eikä liian raskaalle. 45-60minuutin reippaat kävelylenkit koiran kanssa 2-3 kertaa viikossa ovat itselläni olleet melko hyvä tahti ja auttaneet pitämään vetreyttä yllä ja ne pahimmat turvotukset poissa. Ensin mietin että jättäisin kuntosalin kokonaan pois ja keskittyisin pelkästään siihen lenkkeilyyn, mutta toisaalta sitä lihaskuntoakin on tärkeä pitää tässä samalla yllä. Tekisi lisäksi mieli taas aloittaa esimerkiksi sulkapallo uudestaan 🙂

Kuntosalille lähteminen on pitkään tuntunut jotenkin epämieluisalta ja paljon ennemmin haluaa keskittyä semmoisiin lajeihin jotka tuntuvat hyvälle, ei tässä nyt ole tarkoitus verenmaku suussa treenailla 😀 Mutta voinnin ja jaksamisen mukaan olisi tarkoitus raahautua salille n. 2-3 kertaa viikkoon riippuen kävelylenkkien tiheydestä, mutta mitään stressiä en ehdottomasti halua asiasta ottaa. Joinain viikkoina ei vaan ole jaksanut tai ehtinyt miettiä liikkumisia niin tarkkaan, mutta mielestäni on pääasia että liikunta kuitenkin on suhteellisen säännöllistä ja että sitä kuitenkin harrastaa eikä jää sinne sohvalle makoilemaan. Neuvolahan ohjeistaa liikkumaan viikossa vähintään n. 2,5h, jonka nyt saa melko helposti täyteen vaikkapa ihan päivittäisillä valinnoilla kuten työmatkakävelyillä tai muuten vaan korvaamalla autolla kulkemista jalan jne.. Kaikki liikunta kuitenkin on plussaa!

Miten te muut olette liikkuneet? Oletteko vaihtaneet lajeja ja mikä on ollut teille sopiva määrä liikuntaa viikkoon? 🙂

10 vastausta artikkeliin “Toivepostaus: Liikunta raskaana”

 1. Olin ennen raskautta ihan himoliikkuja, 4 kertaa viikossa combattia, steppiä, pumppia, attackia yms..
  Raskauden alkaessa siirryin 1x pump, 1x kuntosali ja 2-3 tunnin kävelylenkkiä per viikko. Ihan hyvin toiminut tuo systeemi, ja ihanaa ottaakin vähän rennommin välillä!
  Nyt tosin kun pakkaset tulivat, en oikein osaa lenkkeillä liukastumisvaaran takia, että voi olla että lisään yhden salikerran/bodybalancen tai vastaavan tuohon. 3 kertaakin viikossa on kuitenkin ihan hyvä määrä jo.
  Ensi viikolla olisi tarkoitus palata töihin pitkästä aikaa hetkeksi, niin sekin tulee rajoittamaan liikuntamahdollisuuksia, kun ei työpäivän päätteeksi sitten varmaan jaksa. Nyt jo selkä kipuilee siihen malliin että saa nähdä..
  Aion kuitenkin liikkua niin pitkään kuin mahdollista! Lisäksi ensi viikolla alkaa äitiysjooga 🙂
  Täällä vaihtui tänään 25.viikko, enää 15 viikkoa jäljellä :O hurjaa.

  1. Tosi hyvin olet kyllä edelleen pysynyt tuossa rytmissä! Joku ryhmäliikunta voisi olla itsellekin semmoista mukavaa vaihtelua 🙂 Nyt ei tosiaan liukkauden lisäksi myöskään noiden kovien pakkasten vuoksi huvita lähteä ulos tallustelemaan, niin pakko keksiä jotain tilalle.. Toivottavasti energiaa riittää vaikka työt alkavatkin 🙂

 2. Huvittaa sun vastaus kysymykseen haluatko koskaan lapsia neljä vuotta sitten: "En ehkä. Sanoin jo 5-vuotiaana, etten haluaa synnyttää 😀 jne…" 😀

 3. En tiedä saako näin sanoa, ei tarvitse hyväksyä tätä kommenttia jos et halua mutta oikean ihmisen kanssa mieli voi tosiaan muuttua 🙂

 4. Hienoa ja paljon onnea raskauden johdosta!!!
  Jälkiviisaana itse voin todeta, ettei mun olisi todennäköisesti kannattanut liikkua lainkaan. Kävin kutakuinkin joka päivä noin tunnin reippaalla kävelylenkillä. Tätä ei toki oltu multa kielletty, mutta uskon vakaasti siihen, että kaksosemme syntyivät tästä johtuen ennenaikaisesti. Jotenkaan en vaan osannut lenkillä kuulostella itseäni ja oireitani. Mutta loppu hyvin – kaikki hyvin!

  Tsemppiä!

  ps. Mä sanoin aina, etten ikinä halua lapsia. Ja sitten tuli vaan se tietty ikä, kun piti ajatella että nyt tai ei koskaan… Ja nyt ihania on useampi, onneksi!

  1. Kiitos <3 voi harmi että arvelet liikunnan johtaneen moiseen, onneksi loppu hyvin ja kaikki hyvin kuitenkin 🙂 Ja niin se mieli saattaa muuttua, haha!! 😀

 5. Onnea raskauden johdosta! <3
  Itse sain esikoiseni viime kesänä, ja uskoisin että minulla raskaus, synnytys ja synnytyksestä palautuminen olivat melkko helppoja juuri sen takia, että liikuin läpi raskauden. Liikuin sen mukaan, mikä tuntui hyvältä. Jostain syystä tanssitunnit (joissa kävin ahkerasti ennen raskautta) eivät vain tuntuneet hyviltä, niin ne jätin pois. Kävin bodypumpissa 1-2 kertaa viikossa, mutta tietenkin tein hyvin maltillisilla painoilla, kuntosalilla kävin myös jonkin verran. Koiran kanssa tehtiin pitkiä kävelylenkkejä, taisinpa itseasiassa vielä synnytystä edeltävänä päivänä kävellä tunnin lenkin 🙂
  Paljon tsemppiä sinulle! Kuuntele kehoasi, se kyllä kertoo mitä tarvitsee.
  T. Eräs pitkäaikainen blogisi lukia 🙂

  1. Kiitos <3 Toivottavasti jaksaa loppuun saakka yhtä reippaasti sporttailla kun sinä 😀 Mutta juuuri tietty sen mukaan mikä itsestä tuntuu hyvälle. Ihanaa vuoden alkua sulle, kiva kun olet pysynyt pitkään mukana 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.